Hyppää pääsisältöön

Serpico – kadun tiikeri

Al Pacino elokuvassa Serpico
Al Pacino on Frank Serpico Al Pacino elokuvassa Serpico serpico

Tosipohjainen rikoselokuva rehellisestä newyorkilaispoliisista, joka joutui hengenvaaraan paljastaessaan poliisien parissa rehottavan korruption.

Serpico – kadun tiikeri on Sidney Lumetin ohjaama puolidokumentaarinen rikoselokuva, joka kertoo tositapahtumiin perustuen Frank Serpicon tarinan. Tämä rehellinen poliisi aiheutti 1970-luvun alussa suuren skandaalin kun hän paljasti New Yorkin poliisivoimiin pesiytyneen järjestäytyneen lahjontaketjun. Skandaali maksoi Serpicolle hänen uransa ja lähes hänen henkensä.

Elokuvassa Serpico kuvataan jopa naiivin oikeamielisenä poliisina, joka aluksi tosin sulkee silmänsä korruptiolta mutta herättää lahjotuissa työtovereissa silti huolta omapäisyydellään ja itsenäisyydellään. Kun Serpicoa itseään yritetään lahjoa, hän vie jutun esimiehilleen ja lopulta tiedotusvälineille.

Elokuvantekijät ovat kuitenkin yhtä heltymättömiä kuin Serpico – yksi rehellinen mies ei voi muuttaa mätää järjestelmää. Julkisuuden vuoksi pari poliisia uhrataan yleisön rauhoittamiseksi mutta mikään ei varsinaisesti muutu. Poliitikot eivät halua puuttua asiaan koska he tarvitsevat poliisin tukea, ja Serpicon kaltaisen yksilön taistelu tekee hänestä vain halveksitun omiensa parissa.

Elokuva pureutuu tiukasti poliisikorruptioon mutta on myös hieno näyte Lumetin taidoista elokuvantekijänä. New Yorkin slummit, kadut ja asunnot on kuvattu terävän realistisesti ja Al Pacino tekee pääosassa yhden uransa hienoimmista roolitöistä. Mikis Theodorakisin musiikki antaa elokuvalle oman persoonallisen sävynsä.

Todellinen Frank Serpico lopetti työnsä New Yorkin poliisissa pian paljastustensa jälkeen vuonna 1972, saatuaan ensin poliisin korkeimman kunniamitalin, ja vetäytyi julkisuudesta. 79-vuotias Serpico tiettävästi viettää eläkepäiviään New Yorkin osavaltion maaseudulla.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Serpico – kadun tiikeri (Serpico), USA 1973. O: Sidney Lumet. N: Al Pacino.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa