Hyppää pääsisältöön

Soditaanko seuraavaksi Transnistriassa?

persikoita kerätään tiraspolissa transdnistriassa
Persikkasato oli tänä vuonna erinomainen Tiraspolissa persikoita kerätään tiraspolissa transdnistriassa Kuva: Marko Lönnqvist transdnistria

On elokuu ja sadonkorjuun aika. Hedelmätarhuri Vladimir Pasjutin katselee mietteliäänä persikkatarhaansa Tiraspolissa Transnistriassa. Sato on poikkeuksellisen hyvä, mutta persikat uhkaavat pilaantua puihin. Hätiin hälytettiin tiraspolilaisen lastenkodin asukkaat ja henkilökunta. Lastenkoti saa kaikki keräämänsä persikat ilmaiseksi.

- Tilanne on katastrofaalinen.Aikaisemmin meitä kuristi Moldova. Nyt mukana on Ukrainakin ja tilanne on paljon pahempi kuin ennen, Pasjutin sanoo.

persikkakori hedelmätilalla tiraspolissa
persikkakori hedelmätilalla tiraspolissa Kuva: Marko Lönnqvist transdnistria

Aikaisemmin Pasjutin vei hedelmiä Ukrainan kautta Venäjälle, mutta nyt vientiväylä on kiinni. Ukraina vaatii nykyään Transnistriasta tulevilta tavaroilta Moldovan tullitodistukset, koska alue kuuluu kansainvälisen oikeuden mukaan Moldovaan.

Prosessi on pienyrittäjälle kallis ja hidas ja Transnistria pitää vaatimuksia laittomina ja nöyryyttävinä..

Transnistria on itsenäiseksi julistautunut alue, jonka itsenäisyyttä ei kukaan kuitenkaan ole tunnustanut - ei edes Venäjä joka monella muulla tavoin tukee länsimielisestä Moldovasta irtaantunutta venäjänkielistä aluetta.

Aikaisemmin meitä kuristi Moldova. Nyt mukana on Ukrainakin

Transnistriassa on oma passi, rahayksikkö, keskuspankki ja tulli. Tasavallan tunnustamattomuus tekee käytännön elämästä kuitenkin joskus monimutkaista. Esimerkiksi sen passilla ei pääse käytännössä kuin Moldovaan tai Venäjälle. Siksi suurimmalla osalla sen asukkaista onkin myös Venäjän kansalaisuus. Arkiaamuisin Venäjän konsulaatin ovella jonotetaan Venäjän passeja.

Taloudellinen ahdinko on syventynyt, ja Venäjän passia monet transnistrialaiset tarvitsevat lähteäkseen töihin Venäjälle. Muuttoliike Transnistriasta on suuri, eikä kapinatasavallan johto julkista nykyisin väestötietoja.

Taloudellisten huolten lisäksi Transnistriassa pelätään sotaa. Naapurimaassa Ukrainassa taistellaan, ja Transnistriassa on neuvostoaikojen perua venäläisiä joukkoja. Tämän takia Ukraina on lisännyt varotoimena joukkoja Transnistrian vastaiselle rajalle.

- Me näemme, että tilanne kiristyy. Näemme rajallamme Ukrainan joukkoja, tekniikkaa ja lisääntyviä tarkastuspisteitä. Miten jännitys voisi olla kiristymättä, kysyy Transnistrian puolustusministeri Aleksandr Lukjanenko.

Kun Venäjä liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan, toivoivat monet samaa myös Transnistriassa

Venäjä on tukenut Transnistriaa poliittisesti ja taloudellisesti alusta saakka. Siksi Transnistriassa luotetaan Venäjään. Kansanäänestyksessä transnistrialaiset ovat ilmaisseet halunsa liittyä jossakin muodossa osaksi Venäjää. Kun Venäjä liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan, toivoivat monet samaa myös Transnistriassa.
- Aika ei ehkä vielä ollut kypsä, pohtii Parkanyn kylässä asuva musiikinopettaja Olga Denova.