Hyppää pääsisältöön

Teurastamokuvia tarjottiin MOT:lle

Lampaiden teurastusta 2015.
Lampaiden teurastusta 2015. Kuva: Yle, MOT teurastajat

Teurastamoissa kuvattua aineistoa tarjosi MOT:lle Oikeutta Eläimille-yhdistys. MOT katsoi aiheen olevan yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että toimitus päätti sen perusteella tehdä ohjelman ja esittää paikka paikoin rankkaakin videomateriaalia.

Yleisradio ei missään vaiheessa ole pyytänyt yhdistykseltä tai miltään muultakaan taholta kyseisen aineiston hankkimista tai kehottanut salaa kuvaamiseen.

MOT pitää osoitettuna, että ohjelmassa esitetty aineisto on aitoa ja kuvattu Sastamalan ja Paimion teurastamoissa. Aineistossa esiintyy kyseisten teurastamoiden henkilökuntaa arkisissa töissään eikä tilanteita ole voitu lavastaa. Sastamalan aineistoa kommentoi ohjelmassa teurastamon toimitusjohtaja ja Paimiota koskevasta aineistosta on lähetetty näytteitä Paimion teurastamon johdolle kommentteja varten.

MOT on myös pyytänyt useita ulkopuolisia asiantuntijoita arvioimaan materiaalia ja siinä esiintyviä tapahtumia.

Paimion teurastamo on käynnistänyt aineistosta poliisitutkimuksen.

Aineistoa on satoja tunteja. Sitä on kuvattu syksyllä 2013, vuoden 2014 aikana ja tuorein videomateriaali syksyn 2015 aikana.