Hyppää pääsisältöön

WHO varoittaa lihatuotteiden syöpäriskistä: Nämä asiat olemme oppineet tänään

Maailman terveysjärjestö on luokitellut prosessoidut lihatuotteet samaan syöpäriskiluokkaan tupakan kanssa. Se mietityttää asiantuntijoita.

Pekoni. // Kuva: Creative Commons

Aiemmin tänään World Health Organization (WHO) kertoi lihansyönnin terveysvaikutuksista. Makkaroiden, kinkun ja pekonin kaltaisten prosessoitujen lihatuotteiden syöminen aiheuttaa terveysjärjestön mukaan suolistosyöpää. Tuotteet voivat olla yhteydessä myös haima- ja eturauhassyöpään.

Monet keskeiset mediat ympäri maailman ovat käsitelleet aihetta. YleX veti yhteen, mitä tiedämme lihatuotteiden ja syövän suhteesta tähän mennessä.

Pekoni yhtä vaarallista kuin asbesti?

Maailman terveysärjestön alainen syöpätutkimuslaitos on luokitellut prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan muun muassa tupakan ja asbestin kanssa.

Yhteinen luokka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vaikkapa pekoni olisi yhtä vaarallista terveydelle kuin tupakka. Lihan aiheuttama syöpäriski on pieni, mutta kasvaa lihan kulutuksen myötä.

– Jokainen 50 gramman annos prosessoitua lihaa päivässä kasvattaa peräsuolen syövän riskiä 18 prosentilla, WHO:n syöpätutkimuslaitoksen asiantuntija kertoo Ylen uutisessa.

Vaarallisuusluokittelu kummastuttaa

Kenties eniten hämminkiä prosessoitujen lihojen syöpäriskissä on herättänyt juurikin lihatuotteiden luokittelu samaan kategoriaan yleisesti vaarallisina pidettyjen tupakkatuotteiden kanssa.

Suomalaiset lihatalot pitävät luokittelua jopa hurjana.

"Jos kahdesta pahasta pitäisi valita, se olisi pekoni."

– Olen erittäin eri mieltä luokituksesta. Kuulostaa aika hurjalta, että tällaiseen luokkaan laitetaan. Liha on kuitenkin monien muiden tahojen mielestä tarpeellinen ravintoaine, toteaa Atrian tuoteturvallisuudesta vastaava johtaja Merja Leino Ylelle.

Yhteys ollut tiedossa jo pitkään

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kommentoi Yle Uutisille, ettei kyseessä ole uunituore tutkimustieto. Hän viittaa muun muassa vuonna 2007 laadittuun raporttiin, joka kartoittaa elintapojen ja syövän yhteyksiä.

– Tästä yhteydestä on ollut tietoa jo toistakymmentä vuotta. Ilmeisesti näyttö on nyt niin vahvaa, että voidaan puhua syy-seuraussuhteesta, professori toteaa.

Fogelholmkin kiistää, että pekoni olisi yhtä haitallista terveydelle kuin tupakka.

- Jos kahdesta pahasta pitäisi valita, se olisi pekoni.

Paniikkia ei kannata lietsoa

Vaikka tutkimustulos kuulostaa monen korvaan radikaalilta, vaarallisuusluokittelulla on pohjansa. Asiantuntijat ovatkin melko yksimielisiä siitä, miten syöpäriskiuutiseen kannattaa suhtautua ja minkälaisia muutoksia sen perusteella voi tehdä omiin elämäntapoihin: kaikkea tulee syödä kohtuudella ja on tärkeää pyrkiä noudattamaan tasapainoista ruokavaliota.

WHO:n tutkimustuloksista huolimatta lihatuotteista ei välttämättä tarvitse luopua tyystin. Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen muistuttaa, että prosessoidussa lihassa on myös hyviä ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Hän toivookin, ettei aiheen tiimoilta lietsottaisi liikaa paniikkia.

– Luulen, että nämä omalta osaltaan herättävät ihmiset pohtimaan oman ravitsemuksellisen käyttäytymisensä sisältöä ja miettimään, millä tavalla ruokaa pitäisi syödä, jotta saisi monipuolisesti ravintoaineita.