Hyppää pääsisältöön

Anssi Kela on 43-vuotias rokkari, joka hanskaa somen paremmin kuin kukaan – jopa JVG ottaa mallia

Anssi Kela veti keikan kellaristaan ja striimasi sen suorana Facebookiin. Keikka sai enemmän katsojia kuin Cheekin kaksi stadionkeikkaa yhteensä.

Anssi Kela tekee paluuta huipulle. Somella on iso merkitys Kelan uudessa tulemisessa. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Jokaisella Vain elämää -kaudella nousee yksi ilmiö ylitse muiden. Tänä vuonna se voisi olla komean paluun tehnyt Antti Tuisku tai hittiä hitin perään takova JVG-puolisko VilleGalle.

Mutta ei. Neljännen Vain elämän se juttu on Anssi Kela.

Vaikka Kela on jo vuosikausia naurattanut nettikansaa hienovaraisen hersyvillä Facebook- ja blogikirjoituksillaan, Kelasta on jäänyt helposti hiukan harmaa kuva.

Omassa Vain elämää -jaksossaan Kela kertookin, että hän on tottunut sivustakatsojan rooliin – ja pitää siitä.

Vanha sivustakatsojan rooli on kuitenkin mennyttä, halusi Kela sitä tai ei. Vain elämää  – ja sosiaalinen media – ovat nostaneet Kelan taustalta takaisin parrasvaloihin, sinne, missä hän yli vuosikymmen sitten oli. Anssi on taas in.

43-vuotias diginatiivi

Kela julkaisi debyyttilevynsä Nummelan vuonna 2001. Termiä sosiaalinen media ei silloin tunnettu, mutta Kela operoi siellä sujuvasti. Hän piti blogia, jossa vastaili aktiivisesti ihmisten esittämiin kysymyksiin.

- Kysymykset olivat kirjaimellisesti kaikkea maan ja taivaan välillä. Esimerkiksi, että miksi taivas on sininen. Ja minä vastasin, Kela kertoo YleX:lle.

Vuonna 2015 Kela toimii internetissä samalla tavalla kuin 14 vuotta aiemmin: on aktiivinen ja kommunikoi faniensa kanssa. Vain kanavat ovat vaihtuneet.

"Jos lokakuun loppuun mennessä snäppejäni seuraa 10 000 ihmistä, pukeudun kolmen päivän ajaksi kirjaviin vaatteisiin."― Anssi Kela

Kelan Snapchat-videot saavat yli 8 000 katsojaa, mikä tekee 43-vuotiaasta kahden lapsen isästä yhden suosituimmista suomalaisista palvelussa, jonka käyttäjistä valtaosa on lähempänä rippikoulua kuin neljääkymppiä.

- Olen luvannut, että jos lokakuun loppuun mennessä snäppejäni seuraa 10 000 ihmistä, pukeudun kolmen päivän ajaksi kirjaviin vaatteisiin, Kela sanoo.

Se on mustiin pukeutuvalta Kelalta tyypillinen itseironinen letkautus. Lisää itseironiaa löytyy Kelan Instagram-tililtä, jolla hän jakaa tahallisen tökeröjen lomakuvien rinnalla sujuvasti meemejä itsestään.

Avaa Instagram postaus

Kela kertoo, että Facebookissa hänellä on tykkääjiä, jotka eivät tykkää hänen musiikistaan. He ovat kiinnostuneita vain Kelan sosiaalisesta mediasta. Tavallaan Kelassa on siis jotain samaa kuin parikymmentä vuotta nuoremmassa Mustassa Barbaarissa, joka on kahden biisin mies, mutta somesuosikki.

- Mietin aina, mitä sosiaalisessa mediassa sanon. Jos esimerkiksi Facebook-päivitys olisi niinkin simppelistä aiheesta, kuin että 'huomenna Vantaalla keikka', niin haluan silti ilmaista asian omalla tavallani. On tärkeää kirjoittaa hyvää ja rikasta kieltä, Kela sanoo.

Kuvaava esimerkki Kelan tavasta kirjoittaa on myös hänen bloginsa Syvä joki -saaga, jossa artisti ottaa kantaa keskustelupalstoilla hänestä esitettyihin kommentteihin:

"Oon ollu yhellä Anssi Kelan keikalla ja nimmaria hakiessa puhuin Anssin kans eikä se puhunu kuin 3 sanaa ja ite puhuin sille ainaki 23 sanaa."

- Vaikuttaa tosiaan siltä, että käyty dialogi on ollut pahasti yksipuolinen, tätä on luonnollisesti näin jälkikäteen pahoiteltava. Lohduttaudun kuitenkin sillä, että todennäköisesti nuo lausumani kolme sanaa ovat olleet sitäkin painavampia, vuosikymmenten paineessa kiteytyneitä sanojen rubiineja, Kela kirjoittaa blogissaan.

Enemmän seuraajia kuin Antti Tuiskulla tai Sannilla

Anssi Kelan isännöimä Vain elämää -jakso esitettiin perjantaina 16. lokakuuta. Kelalla oli tuolloin noin 45 000 tykkääjää Facebookissa. Jakson jälkeisenä viikonlopun aikana tykkääjämäärä kasvoi, mutta ei räjähdysmäisesti.

Sitten tuli maanantai. Ja 18 000 uutta tykkääjää.

- En tiedä, mitä siinä oikein kävi. Olin ihmeissäni, että miksi just nyt, miksi maanantai? Kutsun päivää vaatemakuni mukaan leikkisästi Mustaksi maanantaiksi, Kela sanoo.

"Kutsun päivää vaatemakuni mukaan leikkisästi Mustaksi maanantaiksi."― Anssi Kela

Kela oli luvannut tykkääjilleen, että jos 50 000 tykkääjän raja menee rikki, hän pitää faneilleen ilmaiskeikan. Näin Kela toimi myös silloin, kun hänen sivunsa tykkääjämäärä ylitti ensin 5 000 ja myöhemmin 10 000 rajapyykit. Nyt tykkääjien määrä nousi päivässä alle 50 000:stä yli 60 000:een – ohi Antti Tuiskun ja Sannintykkääjämäärien.

Ilmaiskeikkaa odotellessa Kela piti Mustana maanantaina Facebook-sivullaan livekeikan, jonka hän soitti kotinsa kellarista. Keikkaa katsoi Kelan mukaan yhtä aikaa enimmillään noin 28 000 ihmistä ja vuorokauden aikana noin 117 000.

Se on enemmän kuin Cheekin areenakeikoilla ja Elastisen jäähallikeikoilla yhteensä.

- Tuntui aivan käsittämättömältä tuijottaa sitä ruutua. Mä olin täällä himassa verkkareissa, rämpyttelin kitaraa ja unohtelin sanoja. Samaan aikaan huomasin, että 28 000 ihmistä katsoo tätä, Kela kertoo.

Rajat on tehty rikottaviksi

JVG kertoi syyskuussa YleX:lle, että he järjestivät oman albuminsa levyjulkkarikeikan suorana Facebookissa Anssi Kelan livestriimausten innoittamana.

Se, että 43-vuotias rokkari toimii 28-vuotiaiden Jaren ja VilleGallen some-mentorina, kuulostaa kummalliselta. Miten setämiehen iässä oleva muusikko osaa tehdä kaiken somessa juuri niin kuin pitää?

- Maailma muuttuu ja on tärkeää muuttua se mukana. Minusta on vain hauskaa tsekkailla uusia juttuja ja olla utelias. Siinä kaikki, Kela kertoo.

Kela tiedostaa olevansa joissain asioissa hieman edelläkävijän asemassa.

- On hauskaa uskaltaa heittäytyä ja tehdä itsestään vähän spede. Se myös luo turvaa: ei tarvitse murehtia niistä pienistä mokista, joita tulee joskus tehtyä.

"On hauskaa uskaltaa heittäytyä ja tehdä itsestään vähän spede."― Anssi Kela

Kela heittäytyy ja rikkoo rajoja myös somen ulkopuolella. Vuonna 2014 hän antoi vastauksen kutkuttavaan kysymykseen: paljonko hittinikkari tienaa kappaleillaan? Kela kertoi tuolloin, että hän oli vuoden aikana tienannut Levoton tyttö -hitillään yli 76 000 euroa.

Nuorison suosikista allonpohjan kautta nuorison suosikiksi

Vielä muutama vuosi sitten Anssi Kela oli monille lähinnä muisto 2000-luvun vaihteesta. Kun Nummela-levyn ilmestymisaikaan hän soitti yli sata keikkaa vuodessa, vuosikymmenen loppupuolella keikkoja ei aina riittänyt edes joka kuukaudelle. Vuosien seesteisemmän jakson jälkeen Kelan suosio on nyt nousemassa sille tasolle, jossa se oli Nummelan ilmestymisen aikaan oli.

Siihen on neljä syytä: Vain elämää, some, uudet kappaleet sekä nostalgia.

Alle kolmikymppiset ovat nyt sen ikäisiä, että voivat Kelan avulla palata vielä kerran takaisiin teinivuosiinsa. Kela on yllätyksekseen huomannut, että etenkin Puistossa-kappale on ollut monille nuorille aikuisille suorastaan sukupolvikokemus. Vain elämäässä se kirvoitti tuotantokauden ensimmäiset kyyneleet, kun VilleGalle kertoi ääni vapisten, miten paljon kappale on hänelle merkinnyt.

Kela kertookin, että hän on viime aikoina esiintynyt useita kertoja eri opiskelijabileissä.

"Jotkut ovat sanoneet keikkojeni jälkeen, että tulivat paikalle mun snäpin takia."― Anssi Kela

- Minut on ensimmäistä kertaa kutsuttu esiintymään vuodenvaihteen jälkeen Suomen suurimmalle opiskelijaristeilylle, Goom-risteilylle, Kela sanoo.

Vaikka sosiaalisen median vaikutusta esimerkiksi keikkamyynnin määrään on vaikeaa arvioida, Kela tietää, että siitä on ollut apua.

- Jotkut ovat sanoneet keikkojeni jälkeen, että tulivat paikalle mun snäpin takia.

Kuulostaa siltä, että Kela nähdään pian kirjavissa vaatteissa.

Lue myös:

Vain elämää -tähdet karkasivat ulkomaille – VilleGalle lomailee Cheekin kanssa ja Anssi Kela poseeraa kuin kuka tahansa turre

Vain elämää -tähti mukana Ylen sketsisarjassa

Tässä Snapchatin yhdeksän kovaa suomalaista - äänestä suosikkiasi!

Anssi Kela YleX:lle: Pelko ja viha värittävät julkista keskustelua