Hyppää pääsisältöön

David Attenborough – luonnon asialla

David Attenborough – luonnon asialla, yle tv1
David Attenborough on kuvannut merihanhia Skotlannin suurimmalla järvellä, Loch Lomondilla. David Attenborough – luonnon asialla, yle tv1 Kuva: © Miles Barton david attenborough – luonnon asialla

TV1 tiistaisin 3. - 17.11.2015 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 8.05 ja sunnuntaisin klo 23.00
Yle Areenassa 7 päivää

Sir David Attenborough aloitti luonto-ohjelmien tekemisen 1950-luvun alussa.

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Attenborough muistelee luonnonhistoriassa tapahtuneita muutoksia. Muutoksia, joita hän on itse ollut todistamassa yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana.

David Attenborough – luonnon asialla, yle tv1
David Attenborough – luonnon asialla, yle tv1 Kuva: © Miles Barton david attenborough – luonnon asialla

Elämä kameran edessä

Kuvaustekniikka on Attenborough´n uran alkuajoista kehittynyt huimasti. Sarjan aloitusjaksossa seurataan, miten kuvaustekniikan kehitys on tuonut olohuoneisiimme entistä vaikuttavampia kuvia ja paikkoja. Minkälaista oli aikanaan kuvata esimerkiksi pimeää lepakon luolaa?

Luonnon ymmärtäminen

Sarjan toisessa osassa David Attenborough tarkastelee tutkijoiden tekemiä löytöjä, jotka ovat muuttaneet maailmankuvaamme. Miten elämä syntyi, kuinka mantereet liikkuvat, kuinka eläimet kommunikoivat ja miten ne käyttäytyvät?

Attenborough muistelee henkilöitä ja tieteellisiä läpimurtoja, jotka auttoivat häntä urallaan. Jaksossa palautetaan mieliin henkeäsalpaavia tilanteita, joiden avulla hän halusi tuoda uutta tiedettä katsojien ihmeteltäväksi.

david attenborough – luonnon asialla, yle tv1
david attenborough – luonnon asialla, yle tv1 Kuva: © Adam Scott david attenborough – luonnon asialla

Haavoittuva planeettamme

Sarjan päätösosassa Attenborough käy aiempien ohjelmiensa tekopaikoilla. Miten tietoisuus ympäristöstä on muuttunut? Millaisena hän näkee maapallomme tulevaisuuden?

Attenborough kertoo syvästi henkilökohtaisen tarinan muutoksista, joita hän itse on päässyt näkemään ja muistelee uraauurtavia luonnonsuojelijoita, joiden kanssa hän on työskennellyt.

Millaisia ikimuistoisia luontoelämyksiä David Attenborough arvostaa? Mikä teki hänestä luonnonsuojelijan?

Attenborough: 60 Years In The Wild. Tuotanto: BBC, Britannia, 2012.

Lisää aiheesta:
Luontohetki: Attenborough'n erikoiset

david attenborough – luonnon asialla, yle tv1
david attenborough – luonnon asialla, yle tv1 Kuva: © Adam Scott david attenborough – luonnon asialla

Sir David Attenborough palaa vuosien jälkeen Borneon sademetsiin.
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.