Hyppää pääsisältöön

Muisti: Elämää postikortissa

Muisti: Elämää postikortissa, yle tv1
1960-luvun Lappi-postikorteissa esiintyi perhe, jota ei oikeasti ollut olemassa. Martta Mänty oli kaikissa kuvissa, miehet ja lapset vaihtuivat. Muisti: Elämää postikortissa, yle tv1 muisti: elämää postikortissa

TV1 torstaina 26.1.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 30.1. klo 05.55
Yle Areenassa 30 päivän ajan

Martta Mänty Rovaniemen Tuhnajan kylästä liikkuu vaivalloisesti, mutta muistaa hyvin. Martasta tuli 1960-luvulla puolivahingossa Lapin turismin mannekiini, jonka kuvat levisivät postikortteina Rovaniemeltä kaikkialle maailmaan.

Martallekin tuli postia. Osoitteeksi riitti "Martta Mänty, napapiiri". Perille tuli.

Entisestä evakkolapsesta tuli 50-luvulla Rovaniemen hiihtokuningatar, joka voitti Lapin piirin mestaruuksia. Hän kilpaili Holmenkollenilla asti ja kamppaili hiihtoladuilla tiukasti itsensä Siiri "Äitee" Rantasen kanssa.

muisti: elämää postikortissa, yle tv1
muisti: elämää postikortissa, yle tv1 muisti: elämää postikortissa
Siiriä Martta ei koskaan voittanut, mutta voitti myöhemmin muun muassa Suomen porokuninkuuden – miesten sarjassa.

Leikisti lappalaisperhe

Rovaniemellä keksittiin, että Lappiin voisi houkutella turisteja ja heidät voisi ohjata napapiirille. Tuolloin ei ollut muuta näytettävää kun Yhdysvaltain presidentin rouvan Eleanor Rooseveltin vierailua varten rakennettu pieni maja.

Turismin puuhamiehet suostuttelivat Martan tuomaan porojaan napapiirille, jossa porot viettivät kesiään yli kymmenen vuoden ajan. Niin oli Marttakin, joka esitti vieraileville turisteille aitoa Lapin emäntää lappalaispuku päällä.

Perheessä oli lapsia ja miehiä, joille yhteistä oli se, ettei yksikään ollut Martan oma. Vaatetuksena käytetyt lapintakitkaan eivät olleet aitoja.

”Napapiirille luotiin aito lappalaisperhe, jota ei oikeasti ollut olemassa”, naurahtaa Pertti Tuisku, Martan sisarenpoika. Myös Pertti oli pienenä poikana Martan mukana esiintymässä.

Shaahia, Kekkosta

Pertti, Martta ja monet muut, kuka milloinkin sattui mukaan, esiintyivät tavallisille turisteille ja Suomessa vieraileville kuuluisuuksillekin.

Napapiirillä kävivät Persian shaahi, Ruotsin prinssi, Kekkonen ja monet muut. Napapiiri on kasvanut sen jälkeen isoksi turistikeskukseksi, mutta Martta ei enää siellä käy.

Hänelle riittävät muistot ajasta, jolloin hän oli "Napapiirin Martta", jota tultiin varta vasten katsomaan.

Ohjaus: Pertti Pesonen. Tuotanto Yle Asiaohjelmat. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran lokakuussa 2015.

Kommentit