Hyppää pääsisältöön

Teurastamoista kertova MOT-ohjelma "Kidu ensin, kuole sitten" sai Eviran liikkeelle

Eviran toimitilat Helsingin Viikissä.
Eviran toimitilat Helsingin Viikissä. Kuva: Yle MOT MOT,betonipossu

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ryhtyy selvittämään toimintaa niistä teurastamoissa, joissa kuvattua materiaalia esitettiin MOT-ohjelmassa ”Kidu ensin, kuole sitten” maanantaina 26.10.2015. Evira selvittää miten teurastamot noudattavat eläinsuojelulainsäädäntöä ja tekee tarvittaessa tutkintapyynnön poliisille.

Evira toteaa tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa, että Oikeutta eläimille -järjestön kuvamateriaalin perusteella:

"viranomaisten on syytä epäillä, että teurastamoissa on rikottu eläinsuojelulainsäädäntöä, joka koskee eläinten suojelua lopetuksen aikana".

Evira ja näitä teurastamoja valvovat Eviran tarkastuseläinlääkärit ryhtyvät lainsäädännön mukaisiin toimenpiteisiin estääkseen teurastamoja jatkamasta kuvatun kaltaista menettelyä.

Evira selvittää myös niiden tarkastuseläinlääkärien toimintaa, jotka valvovat kuvamateriaalissa esiintyvien teurastamojen toimintaa. Mikäli lainsäädännön rikkomiset ovat olleet tarkastuseläinlääkärien tiedossa eikä niihin ole puututtu asian vakavuuden edellyttämällä tavalla, Evira tulee puuttumaan myös heidän toimintaansa.

Evira toteaa, että eläinten varjeleminen kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä teurastuksen ja siihen liittyvän eläinten muun käsittelyn aikana on teurastustoiminnan perusedellytys, josta ensisijaisen vastuun kantaa teurastamo.

Tiedotteessa kerrotaan:

”Teurastamon tulee huolehtia myös siitä, että sen työntekijät kohtelevat lopetettavia eläimiä hyvin, että käytettävät menetelmät ja välineet vastaavat lainsäädännön vaatimuksia ja että välineiden kunnossapidosta huolehditaan.
Teurastamojen toimintaa valvovat tarkastuseläinlääkärit, jotka teurastamon koosta riippuen ovat paikalla joko kokopäiväisesti tai vain tiettyjen toimintojen aikana”

Otsikkoa tarkennettu 1.2.2019.

Eläimet

Kuluttaja-aiheet

Kommentit