Hyppää pääsisältöön

Eläinten hyvinvoinnille etsitään maksajaa

Porstaita ruokahetkellä.
Porstaita ruokahetkellä. Kuva: Yle, Spotlight porsaat,possut

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on linjannut että maataloudelle ei tule uusia kustannuksia tällä hallituskaudella. Tämä sopii hyvin kannattavuuskriisin kourissa olevalle maataloudelle, mutta mitä linjaus tarkoittaa eläinsuojelulaille?

Lain valmistelu alkoi edellisen hallituksen aikana. Maa- ja metsätalousministeriö teetätti selvitystöitä parsi-navetoista sekä emakkojen tiineytys- ja porsitushäkkien poistamisesta. Kaikki olisivat radikaaleja toimenpiteitä Suomessa, jossa häkkiporsitus on yhä normi ja parsi-navetoissa maitolehmistä puolet.

Eläinsuojelulain valmistelu jatkuu, mutta eläinsuojelua ei mainittu kertaakaan hallitusohjelmassa.

”Suurin uhkakuva on että vedotaan heikkoon taloustilanteeseen eikä tehdä parannuksia eläinten asemaan”, sanoo toiminnanjohtaja Maria Lindqvist Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitosta.

Sika-alaa koskettavat muutokset olisivat isoja, jos Suomessa siirryttäisiin vapaaseen porsitukseen. Sikatilallinen Rita Wegelius sanoo, että tällä hetkellä ala on kannattavuuskriisissä. Nyt ei ole oikea hetki ajaa muutoksia sikatuotantoon, ei pitkilläkään siirtymäajoilla.”Kaikki mikä nostaa kustannuksia eikä tuo senttiäkään lisää, on tuomittavaa”, Wegelius sanoo.

Siirtyminen vapaaseen porsitukseen vaatisi suuria investointeja aikana, jolloin moni sikatilallinen miettii lopettamista heikon kannattavuuden takia.

Maa- ja metsätalousministeriössä maanviljelijöiden hätä on kuultu. ”Tässä ei voi millä hinnalla hyvänsä ajaa tätä asiaa. Jostain täytyy löytyä maksaja eläinten hyvinvoinnille, se ei yksin voi olla viljelijä”, sanoo apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Spotlight: "Eläinsuojelulaki hakee sponsoria"
tiistai 3.11.2015 FST klo 20
Ohjelman on toimittanut Patrik Skön.

Kommentit