Hyppää pääsisältöön

Kasvit "kuulevat" kun niitä syödään

cydalima perspectalis, muséum de toulouse
cydalima perspectalis, muséum de toulouse cydalima perspectalis, muséum de toulouse Kuva: Wikimedia commons toukka

Kuvittele olevasi kaali kesäisellä kasvimaalla. Yhtäkkiä kuulet valtavaa rouskutusta. Se on toukka! Ja se parhaillaan syö sinua. On aika toimia!

Kuulostaa satukirjan tarinalta, mutta itse asiassa jotain tämän suuntaista kasvimaalla tapahtuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvit nimittäin todella kuulevat rouskutuksen kun niitä syödään.

Missouri-Columbian yliopiston tutkijat laittoivat joukon toukkia syömään lituruohon lehtiä. Samalla erikoismikrofonilla tallennettiin ruoskuttajien aiheuttamia ääniaaltoja. Sitten näin äänitettyä pureskelun ääntä soitettiin joukolle kasveja, joita kukaan ei sillä hetkellä syönyt. Lisäksi mukana oli kontrolliryhmä kasveja, jotka saivat olla hiljaisuudessa.

Kokeessa havaittiin, että ne kasvit, joille soitettiin rouskutuksen ääntä, vapauttivat pinnalleen heti runsaasti tuholaisia karkoittavaa kemiallista yhdistettä. Sen sijaan hiljaisuudessa oleskelevat kasvit eivät tällaiseen ryhtyneet.

Kasvit siis reagoivat ääniaaltoihin

Kasvit siis reagoivat ääniaaltoihin. Eivätkä tässä tapauksessa pidä kuulemastaan, vaan laukaisevat voimakkaimman kemiallisen puolustusjärjestelmänsä.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa selvästi, että kasvit ”kuulevat” äänen, kun niitä syödään.

”Kuuleminen” on tässä toki lainausmerkeissä, oikeastaan ne aistivat ääniaaltojen kautta tulevan värinän, johon ne reagoivat. Ihmisten kohdalla kuulemisella tarkoitetaan aivoissa syntyvää tulkintaa korvasta tulevista viesteistä. Kasvien kohdalla aivojen puuttuessa aistimus ei tietenkään ole samanlainen.

Linkki tutkimusartikkeliin

Aiheesta puhuttiin Prisma Studiossa keskiviikkona 28.10.2015

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua