Hyppää pääsisältöön

Kasvit "kuulevat" kun niitä syödään

cydalima perspectalis, muséum de toulouse
cydalima perspectalis, muséum de toulouse cydalima perspectalis, muséum de toulouse Kuva: Wikimedia commons toukka

Kuvittele olevasi kaali kesäisellä kasvimaalla. Yhtäkkiä kuulet valtavaa rouskutusta. Se on toukka! Ja se parhaillaan syö sinua. On aika toimia!

Kuulostaa satukirjan tarinalta, mutta itse asiassa jotain tämän suuntaista kasvimaalla tapahtuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvit nimittäin todella kuulevat rouskutuksen kun niitä syödään.

Missouri-Columbian yliopiston tutkijat laittoivat joukon toukkia syömään lituruohon lehtiä. Samalla erikoismikrofonilla tallennettiin ruoskuttajien aiheuttamia ääniaaltoja. Sitten näin äänitettyä pureskelun ääntä soitettiin joukolle kasveja, joita kukaan ei sillä hetkellä syönyt. Lisäksi mukana oli kontrolliryhmä kasveja, jotka saivat olla hiljaisuudessa.

Kokeessa havaittiin, että ne kasvit, joille soitettiin rouskutuksen ääntä, vapauttivat pinnalleen heti runsaasti tuholaisia karkoittavaa kemiallista yhdistettä. Sen sijaan hiljaisuudessa oleskelevat kasvit eivät tällaiseen ryhtyneet.

Kasvit siis reagoivat ääniaaltoihin

Kasvit siis reagoivat ääniaaltoihin. Eivätkä tässä tapauksessa pidä kuulemastaan, vaan laukaisevat voimakkaimman kemiallisen puolustusjärjestelmänsä.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa selvästi, että kasvit ”kuulevat” äänen, kun niitä syödään.

”Kuuleminen” on tässä toki lainausmerkeissä, oikeastaan ne aistivat ääniaaltojen kautta tulevan värinän, johon ne reagoivat. Ihmisten kohdalla kuulemisella tarkoitetaan aivoissa syntyvää tulkintaa korvasta tulevista viesteistä. Kasvien kohdalla aivojen puuttuessa aistimus ei tietenkään ole samanlainen.

Linkki tutkimusartikkeliin

Aiheesta puhuttiin Prisma Studiossa keskiviikkona 28.10.2015

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua