Hyppää pääsisältöön

"Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

Parvelainen Jarmo
Parvelainen Jarmo white room

Ingan tarina sai minut surulliseksi. Inga kertoi nauttivansa sosiaalisesta mediasta, hän koki itsensä sosiaalisesti lahjakkaaksi. Hän selaili somea kännykällä.

Parvi oli ahkera. Se syytti Ingaa laiskuudesta. Inga oli kotiäiti. Koti oli huonosti siivottu. Se kyseli mihin hänellä on intohimo. Kyseli mihin työhän hän menisi? Mitä opiskelisi?

Parvi tapasi äidin, miehen, siskon, ystävän. Äiti suorastaan käski tytärtään unohtamaan some, neuvoi keskittymään oikeaan elämään. Pohdittiin olisiko kassaduuni, lajittelu, järjestötyö sopivaa hänelle.

Inga vain sormeili somea. Selailiko hän parvea sormen päällä niin kuin some kasvoja selataan?

Vastaus oli kaikkien silmin nähtävissä. Ingalla oli intohimo sometteluun. Miksei parvi nähnyt tätä?

Kun ohjelma-aika alkoi päättyä, parvelaisista välittyi hätääntyviä ilmeitä. Tuska kasvoi. Ihmiset ärisivät toisilleen. Toivottomuus parahteli kasvoilla. Mahdoton tehtävä.

Parvelle kävi niin kuin sokeasti maata nokkivalle kanalle käy. Se löysi jyvän.

Epäonnistuiko parviäly? Joutaako ryhmämetodi ojan pohjalle? Ei. Itse asiassa parvi, eivät parven ihmiset, vaan parvi älyn muotona osoitti patevyytensä. Arvelen että mikä muu tahansa ihmisten kokoonpano olisi saanut aikaan yhtä hyvän lopputuloksen. Sisällön sijaan tärkeintä on muoto. Sosiaalisuus.

Ingan ongelman ratkaisu paljastui yksinkertaiseksi. Sosiaalisesti lahjakas Inga ratkaisi ongelmansa itse. Sosiaalisessa maailmassa tapahtuu sosiaalisia ilmiöitä. Olisiko ratkaissut ilman parvea? Tuskin olisi.

Somettelu voi olla työtä. Ingalta puuttui toki ansaintalogiikka. Mikä meitä suomalaisia vaivaa kun me emme näe, kuule, ymmärrä? Käsitystä työstä on syytä muuttaa jotta lahjakkuudet löytävät paikkansa maailmassa. Muussa tapauksessa Suomesta kasvaa lahjakkuuksien kaatopaikka.

Jarmo, parven jäsen

 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.