Hyppää pääsisältöön

Sisäinen kellomme

Herätyskelloja
Herätyskelloja Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen herätyskello

Ihmisellä on sisäinen kello, sen tietää jokainen. Useimmat myös tuntevat sen käyvän väärää aikaa. Mutta kumpi on väärässä, keho vai herätyskello?

Ylös ja töihin, kouluun, opiskelemaan. Monen aamun aloittaa herätyskellon ääni. Uneliaana ja väsyneenä yritämme patistaa itseämme päivän rientoihin. Mikä estää menemästä nukkumaan vähän aikaisemmin? Voi olla, että niin piti tehdäkin, mutta se vain jäi tekemättä.

Aamun torkuilla on vaikeaa, ja lisäksi heitä paheksutaan. Erityisesti nuoria pidetään laiskoina ja apaattisina, kun he eivät tahdo nousta aamulla kouluun. Mutta se ei ole totta. Useimpien ihmisten kannalta yhteiskunta herää liian varhain. Se ei noudata ihmisen sisäistä kelloa, jonka pitäisi ohjata nukkumaanmenoa ja heräämistä.

Tuhansien vuosien ajan ihmiset elivät sisäisen kellonsa mukaan. Nykyaikana se ei vaikuta olevan mahdollista. Lukemattomat ihmiset elävät jatkuvasti eri ajassa oman kehonsa kanssa, ja siitä seuraava unenpuute aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, jopa ennenaikaisia kuolemia. Unihäiriöt, depressio, diabetes, jopa dementia – sisäisen kellon häiriöt ovat yhteydessä kaikkiin näihin.

Kun opimme ymmärtämään, mikä saa ihmisen tikittämään, voimme elää paremmin ja terveempinä – ja myös hoitaa sairauksia tehokkaammin.

  • Sisäinen kellomme (Chronobiologie – Wie tickt der Mensch?), Saksa 2013.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa