Hyppää pääsisältöön

Synkkyyden varjopuolia – kulttuuripessimismin historia pähkinänkuoressa

Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnson vuonna 1964 ja valtiovarainministeri Alexander Stubb vuonna 2015
Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnson vuonna 1964 ja valtiovarainministeri Alexander Stubb vuonna 2015 Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnson vuonna 1964 ja valtiovarainministeri Alexander Stubb vuonna 2015 Kuva: Yle/Mikko Lehtola kulttuuricocktail
Elämä on täyttä paskaa, mutta saattaa siellä seassa olla mukana muutama sulamaton puolukka.
Pessimisti ei pety.
Kaikki menee päin vittua, paitsi muna.
En ole pessimisti vaan realisti.

Suomalaiseen puheenparteen kuuluu olennaisena osana pessimistiset elämänviisaudet. Mistä hapannaamainen ajattelutapamme kumpuaa? Tietokirjailija Tommi Uschanov käy uusimmassa kirjassaan Hätä on tarpeen läpi pessimistisen ajattelutavan yleistymistä viimeisen 50 vuoden aikana. KulttuuriCocktail listasi Uschanovin kirjan pohjalta 5 syytä, miksi 1960-luvun optimistinen asenne on vaihtunut 2000-luvulle tultaessa neuvottomuudeksi ja voimattomuudeksi.
Kulttuuripessimismin historia graafisesti esitettynä
Kulttuuripessimismin historia graafisesti esitettynä Kuva: Yle/Mikko Lehtola kulttuuricocktail