Hyppää pääsisältöön

Askellajiratsastus - issikoiden oma laji

Askellajiratsastuksessa kilpaillaan islanninhevosilla. Lajin tavoitteena on esittää askellajit ja hevonen parhaalla mahdollisella tavalla. Issikat taitavat käynnin, ravin ja laukan lisäksi myös kaksi omaa askellajia, töltin ja passin. Islanninhevosilla on tölttiin ja passiin luontainen taipumus ja ne liikkuvatkin näissä askellajeissa vapaana ollessaan varsasta asti. Kaikki islanninhevoset eivät kuitenkaan osaa kaikkia viittä askellajia.

Töltti on tasainen, nelitahtinen askellaji, jossa hevosen jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä. Tempo voi kuitenkin vaihdella kävelyvauhdista laukan nopeuteen. Hevosta, joka osaa töltin, sanotaan nelikäyntihevoseksi.

Passi on kaksitahtinen askellaji, jossa saman puoleiset jalat liikkuvat samaan suuntaan. Passissa on aina liitovaihe ja se on laukkaa nopeampaa. Passi on askellajeista harvinaisin. Töltin sekä passin taitava hevonen on viisikäyntihevonen.

Gaedingakeppni on vapaampaa, Sportissa täsmällisyys on avainsana

Askellajiratsastus jakautuu kahteen suuntaan, gaedingakeppni- ja sport-kilpailuihin. Gaedingakeppni on islantilainen kilpailumuoto. Se on vapaampaa ja reippaampaa kuin sport, jossa huomion kohteena on tarkkuus ja täsmällisyys. Gaedingakeppnissä hevosen tulee olla yhteistyöhalukas, lennokas ja eteenpäinpyrkiväinen. Syksyisin Euroopassa kilpaillaan Gaedingakeppni-mestaruuksista.

Maailmanrankingjärjestelmässä sekä Suomen, Pohjoismaiden ja maailmanmestaruuksissa kilpailumuotona on sport. Sport on lähtöisin Euroopasta. Siinä painotetaan askellajien puhtautta, näyttävyyttä ja erityisesti suorituksen täsmällisyyttä. Kuten kouluratsastuksessa, suoritukset arvostelee tuomari.
Luokkia on askellaji- ja tölttiluokista passijuoksu- ja tyylipassikilpailuihin. Näistä vain passijuoksu on puhdas nopeuslaji, jossa tyyliä ei arvostella. Tyylipassikilpailuissa pisteet annetaan sekä ajasta että tyylistä. Passikilpailujen rata on soikion muotoinen ja 150-250 metriä pitkä.

Vapaaohjelmia musiikin tahtiin

Askellaji- ja tölttiluokat kilpaillaan neljä metriä leveällä ja 250 metriä pitkällä soikioradalla. Nelikäyntiluokat sisältävät käyntiä, hidasta tölttiä, ravia, laukkaa ja lisättyä tölttiä. Viisikäyntiluokissa lisätty töltti korvataan liitopassilla. Askellajikilpailuissa on myös kür- eli vapaaohjelmaluokkia, jotka ratsastetaan kouluradalla ja sovitetaan musiikkiin. Vapaaohjelmissa esitetään kaikki askellajit riippuen siitä, onko kyse neli- vai viisikäynnistä. Tölttiluokissa esitetään tölttiä eri tempoissa.
Suomessa askellajikilpailuja järjestetään paikallisista kilpailuista Suomenmestaruuksiin, jotka järjestää Suomen Islanninhevosyhdistys Sihy.

Varustus on vapaata

Askellajiratsastuksessa sekä hevosen että ratsastajan varustus on suhteellisen vapaa. Sallittuja ovat kaikki islanninhevosille sopivat satulat, sekä esimerkiksi satulatuet ja geelialustat satulan alla. Myös lähes kaikki suitset ja kuolaimet ovat sallittuja, kunhan ne sopivat islanninhevosratsastukseen ja tietysti kyseiselle hevoselle. Ratsastajalle turvakypärä on pakollinen, mutta esimerkiksi kannukset ovat kiellettyjä.

Teksti Mervi Majoinen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.