Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Enemmän tuotteita väärennetään, vähemmän saadaan kiinni

Näkymä Tullin autosta lentokentälle
Näkymä Tullin autosta lentokentälle Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen tuoteväärennökset

Maailmalla väärennetään lähes kaikkea mahdollista: ruokaa, elektroniikkaa, hammasharjoja ja jääraappoja. Arviolta vain 2-3% väärennetyistä lähetyksistä saadaan pysäytettyä. Maailmanlaajuisesti jopa 10% autojen varaosabisneksestä on tuoteväärennöksiä. Mikä tahansa tuote voi olla väärennös ja väärennös voi olla hyvin vaikea tunnista aidosta.

Vaikka väärennöksiä on markkinoilla entistä enemmän, viranomaiset saavat niitä aina vaan vähemmän kiinni. Vielä neljä vuotta sitten Suomen Tulli pysäytti huimat 549 832 tuoteväärennöstä vuodessa. Viime vuoteen mennessä määrä oli romahtanut alle viidesosaan eli 90 336 kappaleeseen.

Yksi syy on se, että aiemmin Tulli pysäytti myös esimerkiksi Kiinasta Venäjälle Suomen kautta kulkevat väärennökset. Vuonna 2011 EU:ssa linjattiin, että tällaista kauttakulkuliikennettä EU:n alueen kautta ei enää pääosin pysäytetä. Tämä näkyi heti väärennettyjen tavaroiden pysäytysluvuissa, jotka laskivat.

Jotkut nettikaupat lupaavat lähettää korvaavan tuotteen, jos ensimmäinen jää viranomaisten haaviin.

Lue lisää:

Lue lisää: Nämä tuotteet ovat väärentäjän suosikkeja

Eniten tullin haaviin jää tupakkaa, leluja ja lääkkeitä. Myös elintarvikkeita väärennetään, samoin auton varaosia, kuten turvatyynyjä, laakereita ja auton avaimia.

Lisäksi aiemmin väärennökset tulivat suurina konttilähetyksinä. Nyt ne tulevat pieninä paketteina suoraan yksittäisille kuluttajille tai maahantuojille, jotka myyvät ne eteen päin. Tulli kutsuu tätä rypälepommiefektiksi. Tullin resurssit eivät riitä kaikkiin yksittäisiin lähetyksiin puuttumiseen.

- Tullin pysäytysten väheneminen johtuu nettitilausten räjähdysmäisestä kasvusta. Yksityiset kuluttajat tilaavat itse netin kautta ja rahtitilaukset jäävät pois, kertoo tulliylitarkastaja Kirsi Taipale Suomen Tullista.

Pieniä paketteja tulee niin suuri määrä, että Tulli ei mitenkään kerkiä kaikkia tarkistamaan. Ja vaikka Tulli saisikin yksittäisiä lähetyksiä kiinni, tuoteväärennösten virta on loputon. Jotkut nettikaupat myös lupaavat lähettää korvaavan tuotteen, jos ensimmäinen lähetys sattuu jäämään viranomaisten haaviin.

Auton varaosia, joita myydään paljon, myös väärennetään paljon.

Vaikka takavarikkojen määrä on romahtanut niin Tulli, Suomen Anti-piratismiyhdistys kuin myös tuotemerkkien edustajatkin ovat yhtä mieltä siitä, että väärennösten määrä markkinoilla on päinvastoin lisääntynyt.

Esimerkiksi Toyota Auto Finlandin mukaan kaikkia auton varaosia, joita myydään paljon, myös väärennetään paljon.

Maarit Åström-Kupsanen ja Arto Toivonen, Toyota Finland
Jopa ammattilaisen on vaikea erottaa väärennettyä tuotetta, toteaa Toyotan Arto Toivonen . Maarit Åström-Kupsanen ja Arto Toivonen, Toyota Finland Kuva: YLE tuoteväärennökset
- Eräiden laskelmien mukaan 10% maailmanlaajuisesta auton varaosabisneksestä on tuoteväärennöksiä. Puhutaan miljardeista ja miljardeista. Joissain maissa se on vielä suurempaa, toteaa Toytan Auto Finlandin projektipäällikkö Arto Toivonen.

Väärennettyjä auton varaosia myydään niin nettikaupoissa kuin isoissa varaosia myyvissä tavarataloissa.

Ostamalla feikkejä tuet rikollisuutta

Suomen Anti-piratismi yhdistyksen mukaan väärennöksiä tehtailevat samat rikollisjärjestöt, jotka ovat kansainvälisen huume-, ihmis- ja asekaupankin takana.

Tuoteväärennöksiä myydään myös suomalaisten halpahalliketjujen myymälöissä.

- Kun kustannuksista säästetään ja pääasia että näyttää oikealta, lääketabletit voidaan maalata maantiemaalilla ja kosmetiikkaan voidaan laittaa mitä tahansa aineita, kunhan vaan saadaan oikea väri, kertoo Anti-piratismiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Pihkala.

Vaikka aidotkin tuotteet saatetaan tehdä epäeettisissä oloissa huonolaatuisista materiaaleista, väärennetyistä ei ole mitään takuuta mitä ne sisältävät tai kuinka ne on tehty.

Nettikaupoilla kuluttajan on vaikea välttää väärennöksiä, sillä kuvissa saattaa olla ihan aitoja tuotteita, mutta lähetys saattaa sisältää väärennöksen. Voi myös käydä niin, että teet tilauksen vaikkapa englantilaisesta nettikaupasta ja tuote lähetetäänkin sinulle Kiinasta.

Aito ja väärennetty autolaturi.
Väärennetty elektroniikka ei läpikäy minkäänlaista tuotetestausta. Aito ja väärennetty autolaturi. Kuva: YLE tuoteväärennös

Viranomaisten havaintojen mukaan tuoteväärennöksiä myydään myös suomalaisten halpahalliketjujen verkkokaupoissa ja myymälöissä.

Ostamalla tuoteväärennöksen tuet kansainvälistä rikollisuutta. Pahimmassa tapauksessa väärennös voi vaarantaa sinun tai läheisesi turvallisuuden.

Kuvissa saattaa olla aitoja tuotteita, mutta lähetys sisältää väärennöksen.

Agentit etsivät tuoteväärennöksiä verkossa

Jotkut maahantuojat tilaavat tai tuovat muuten maahan pienissä erissä väärennettyjä tavaroita ja yrittävät myydä niitä netin isoilla netin huutokauppa- tai ilmoituspaikoilla.

Ilmoitussivusto Tori.fi:n sisältö- ja turvallisuuspäällikkö Antti Lehdon mukaan väärennettyä tavaran myynti-ilmoituksia jää hänen johtamansa tiimin haaviin päivittäin.

- Kaikki ilmoitukset moderoidaan. Meillä on myös koneälyä taustalla, Lehto kertoo.

Jos myytävä tavara osoittautuu tuoteväärennökseksi, ilmoitus ei pääse sivustolle.

Tuoteväärennöksiä on monenlaisia, merkkikelloista aina metsästysvälineisiin.

- Yleisesti merkkilaukkuja - ja vaatteita, mutta myös auton renkaita ja muita tavaroita on tullut vastaan, Lehto kertoo.

Jos myytävä tavara osoittautuu tuoteväärennökseksi, ilmoitus ei pääse sivustolle.

- Jos jos tää on jatkuvaa tää tekeminen niin tartutaan järeämpiin toimenpiteisiin. Tietenkin harkitaan, että estetäänkö sivustolle pääsy, jos se on selvästi järjestelmällistä eli rikollista toimintaa niin blokataan tämä käyttäjä, Lehto kertoo.

Turvallisuusteen liittyvissä tuotteissa ollaan erityisen tarkkoja. Tori.fi:ssä onkin tehty periaatepäätös, ettei autojen turvatyynyjä tai elintarvikkeita voi siellä myydä sen kautta.

Feikkituotteen voit usein kuitenkin tunnistaa siitä, että tuote ja sen hinta on liian hyvä ollakseen totta. Myös EU listaa vinkkejä väärennöksen tunnistamiseen.

Muokattu 29.10. 2015: Korjattu ingressin sanajärjestystä. 30.10. 2015: Lisätty linkki juttuun väärentäjien suosimista tuotteista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.