Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Erland Nordenskiöld löytää viidakosta Inka-rauniot

Erland Nordenskiöld
Erland Nordenskiöld Kuva: Museovirasto/Yle erland nordenskiöld

- Erland Nordenskiöld (1877-1932) oli etnografi ja arkeologi, joka teki 1900-luvun alkupuolella useita tutkimusmatkoja Etelä-Amerikkaan Argentiinan, Bolivian ja Perun alueille, kertoo Helsingin yliopiston Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Martti Pärssinen.


Hänen isänsä oli Koillisväylän purjehtija Adolf Erik Nordenskiöld.

- Kun Erland Nordenskiöld ensimmäisenä tiedemiehenä löysi Boliviasta Bogonan läheltä Incallactan rauniot, niin hänen lyhyessä ajassa tekemänsä kartta on edelleen paras, vaikka siellä on monta retkikuntaa hänen jälkeensä yrittänyt tehdä parempia. Olen itse käynyt paikan päällä ja todennut, että Erlandin tekemä kartta on edelleen kaikista tarkin. Erlandin löytämää Incallactaa vois verrata jopa Machu Picchuun. Jos Machu Picchua ei olisi samaan aikaan löydetty, niin on mahdollista että Incallacta olisi saanut samanlaisen aseman, toteaa professori Pärssinen.
Erland Nordenskiöld
Erland Nordenskiöld Kuva: Museovirasto/Yle erland nordenskiöld

- Ensimmäisen matkansa Erland Nordenskiöld teki Etelä-Amerikkaan vuonna 1899. Hänen isänsä oli Koillisväylän purjehtija Adolf Erik Nordenskiöld. Erlandin kohdalla suomalaisuus tulee siis kummankin vanhemman puolelta, vaikka hän tietenkin syntyi ja teki tieteellisen uransa Ruotsissa. Ja olihan hän myös marsalkka Mannerheimin serkku! Erland ei kerro isänsä vaikutuksesta uraansa muistelmissaan kovinkaan paljon, mutta epäilemättä isän vaikutus on ollut suuri. Erland Nordenskiöldin matkoiltaan tekemät matkakertomukset ja tieteelliset artikkelit kertovat, että Erland pystyi tekemään äärettömän tarkkoja karttoja. Tämäkin on periytynyt isältä, joka teki äärettömän tarkkoja karttoja Koillisväylältä, sanoo Pärssinen.

- Tärkeimmän tutkimusretkensä Erland Nordenskiöld teki vaimonsa Olgan kanssa vuosina 1913-14, jolloin hän löysi erittäin tärkeitä inkojen raunioita Boliviasta. Tällöin hän matkusti halki koko Bolivian ja teki tässä yhteydessä myös matkan Brasilian puolelle hyvin vaikeakulkuisille seuduille. Erland kuvasi intiaaniheimoja, jotka ovat nykyisin kadonneet. Hän sai muistiin myös näiden sittemmin kadonneiden intiaaniheimojen kieltä.

- Erland Nordenskiöldin tutkimusmetodit olivat aikanaan vallankumouksellisia. Tietääkseni hän oli ensimmäisiä kansantieteilijöitä ja antropologeja, joka oli oikeasti näiden heimojen parissa ja teki samoja asioita kuin tarkkailtavat heimot, osallistuvaa etnografiaa. Sata vuotta sitten oli hyvin yleistä, että tutkimusmatkailijat katsoivat jossain mielessä muita eurooppalaisen linssin lävitse, mutta Erland aina arvosti tutkimiaan kansoja. Eikä Erland koskaan pitänyt näitä ihmisiä itseään alempiarvoisina tai tyhmempinä, kertoo Helsingin yliopiston Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Martti Pärssinen.

Erland Nordenskiöld Encyclopædia Britannican sivuilla

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita aikajanalla.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita Kuva: Museovirasto / Yle suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri