Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Nainen, älä anna panna itseäsi halvalla!

Heikki Soinin kolumni
Heikki Soinin kolumni Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen heikki soinin kolumni

Nainen, miksi teet elämässäsi ratkaisuja, jotka johtavat urapolkusi ja palkkasi kehityksen katkeamiseen? Olisiko aika tarkistaa kriteerisi paria valitessa?

Noin 25 ikävuoden tienoilta alkaen miesten ansiot nousevat selvästi naisten ansioita nopeammin. Naisten hitaampi ura- ja ansiokehitys johtuu perhevapaista, joka vaikuttaa erityisesti hyvätuloisiin ja yli kaksi vuotta vapaita käyttäneisiin. Lasten hoitamiseksi luotu vanhempainvapaajärjestelmä perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta se on miesten itsekkyyden vuoksi jäänyt junnaamaan luutuneiden arvojen aikaan, jossa äiti hoiti kodin ja mies kävi töissä. Oikeasti? Vuonna 2015? Naiset, olisiko teidän aika tarkistaa kriteerinne paria valitessa?

Aggressiiviset ja fyysisesti ylivertaiset alfaurokset joutavat dinosauruksien seuraan syvälle maan sedimenttikerroksiin.

Hiljattain uutisoitiin, että parinmuodostuksessa merkittävin tekijä on pituus. Lyhyesti sanottuna, mitä pidempi mies on, sitä suositumpi hän on parisuhdemarkkinoilla. Näyttäisi kuitenkin siltä, että pisin mies ei välttämättä olekaan perhettä priorisoiva ja tasa-arvolle toimintansa pohjaava moderni, ruotsalaishenkinen latte-isä. Yhteiskuntamme on jo aikaa sitten kehittynyt siihen pisteeseen, että aggressiiviset ja fyysisesti ylivertaiset alfaurokset joutavat dinosauruksien seuraan syvälle maan sedimenttikerroksiin tulevien Indiana Jonesien ihasteltavaksi.

Työpaikoilla vannotaan nykyisin erilaisten kehityskeskustelujen nimeen, mutta miksi samaa ei toteuteta parisuhteessa? Minusta pitäisi. Itse asiassa suomalaisissa parisuhteissa pitäisi laatia yhdyntäsopimus. Siinä ennen lapsentekoon ryhtymistä käytäisiin tulevaisuuteen suuntaava keskustelu, jossa selvitetään kumppanin arvot lapsiin liittyen. Olen tässä avuksi hahmotellut pari yhdyntäsopimuksen ydinkysymystä. Ne ovat:

 • Uskotko siihen, että kotona on olemassa naisten töitä ja miesten töitä, jotka eroavat toisistaan?
 • Miten haluaisit järjestää perheemme yhteisen talouden?
 • Jos saamme lapsen, aiotko jäädä kotiin vanhempainvapaalle?
 • Haluatko viettää aikaa lapsesi kanssa omien menojesi ja harrastustesi kustannuksella?
 • Haluatko useamman lapsen?
 • Jos vastaat kyllä, oletko valmis tekemään uhrauksia tämän vuoksi urasi suhteen vai oletatko automaattisesti, että minä luovun elämästäni, mahdollisista vanhempain- ja hoitovapaani aikana jaettavista ylennyksistä ja kärsin tulomenetyksen pitkäaikaisseuraukset aina eläkkeelle asti?

Lisäkysymyksiä voi jokainen laatia itse oman toiveensa mukaan. Jos kumppanin vastaukset miellyttävät, kysymyslomakkeen pääkohdista laaditaan yhdyntäsopimus ennen suojaamattomaan siittämiseen siirtymistä. Sopimuksessa on tärkeää määritellä mahdollisen sopimusrikkomuksen varalle myös sanktiot, joissa selvästi määritellään esimerkiksi mahdollinen taloudellisesta menetyksestä suoritettava rahallinen korvaus.

Yhdyntäsopimus muokkaa tunkkaisia asenteita hyvinkin nopeasti, jos isäksi sopimattomille ei enää heru.

Eiköhän tällainen lisääntymiseen liittyvä valintaprosessi muokkaa tunkkaisia asenteita hyvinkin nopeasti, jos isäksi sopimattomille ei enää heru. Asennemuutokseen kannustaa tietysti vielä sekin, että tutkimusten mukaan sinkkumiehet kuolevat parisuhteessa eläviä nuorempina huonojen elämäntapojensa takia. Ei siis aikaakaan, kun tasa-arvo perheissä toteutuu, koska viimeistään evoluutio hoitaa homman.

Naiset, halutessanne miesten vaihtoehdot ovat siis tulevaisuudessa joko sopeutua, kuolla tai pariutua keskenään muiden pitkien miesten kanssa. Tai sitten voitte jättää yhdyntäsopimuksen laatimatta, valita edelleen kumppaniksenne sen lähiseudun isoimman hauiksen omaavan alfauroksen ja valittaa.

Yhdyntäsopimus.
Yhdyntäsopimus. Kuva: Yle yhdyntäsopimus

Tulosta tästä itsellesi oma yhdyntäsopimus!

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.