Hyppää pääsisältöön

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Se kuulosti niin hölmöltä idealta, että totta kai se täytyi toteuttaa. Siis se, että tekisimme videon, jossa useasta Jukka Nousiaisesta koostuva bändi soittaa Jukka Nousiaisen ennen julkaisemattoman biisin, joka vielä äänitetään samalla kun video kuvataan. Ja kaiken kruunaisi Jukka Nousiainen haastattelemassa itseään. Tämä tehdään tietenkin!

Jukka Nousiainen innostui erikoislaatuisesta taltioinnista ja Vieraana-sarjassa kuullaankin miehen toistaiseksi levyttämätön kappale Sun kanssas mä lähden minne vaan. Sooloartistina Nousiainen on tottunut soittamaan kaikki instrumentit itse, joten äänitys videon kuvaustilanteessa kävi nopeasti. Jopa itsensä haastatteleminen sujui, kun kysymykset tulivat valmiina.

Jukka Nousiainen on tullut tutuksi paitsi sooloartistina myös Räjäyttäjät- ja Jukka ja Jytämimmit -yhtyeiden keulahahmona. Bändeistä Räjäyttäjät on toiminut pisimpään, elokuussa 2015 lopettamisestaan kertonut Jukka ja Jytämimmit taas jäi valitettavan lyhytikäiseksi kokoonpanoksi. Miehen soolodebyytti Huonoa seuraa ilmestyi keväällä 2014 ja sille on parhaillaan syntymässä jatkoa, uuden Räjäyttäjät-levyn ohella.

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Lauri Leskinen vieraana jukka nousiainen

Nousiaisen yhtyeitä ja soolotuotantoa yhdistää tietynlainen tee-se-itse -estetiikka, joka ulottuu musiikin lisäksi myös vaikkapa kansitaiteeseen. Asioita ei turhaan silotella, luotetaan kappaleiden voimaan ja hyvään fiilikseen. Räjäyttäjät, Jukka ja Jytämimmit sekä soololevynsä eivät olekaan hätyytelleet myyntitilastojen kärkisijoja, tai saaneet voimasoittoa soittolistaradioilta, mutta jokaiselle on löytynyt vankka kannattajakunta, joka ilmestyy keikoille ja ostaa kasetteja, levyjä sekä muita oheistuotteita.

Studiossa Jukka Nousiainen luottaa analogiseen äänitystekniikkaan. Musiikki taltioidaan siis tietokoneen sijasta nauhalle. Miehen käyttämistä kitaroista taas näkee, että ne ovat kuuluneet joskus jollekulle toiselle ja päätyneet Nousiaisen käsiin mieluummin kirppikseltä kuin uutuuttaan hohtavina musaliikkeen seinältä.

Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala kelanauhuri
Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala kelanauhuri

Mistä mieltymys vanhaan tekniikkaan ja soittimiin kumpuaa?

”Oikeastaan en edes kauheasti ajattele asiaa soitinten kohdalla, mutta onhan se niin, että uudet soittimet eivät kauheasti kiehdo. Vanhojen soitinten hankkimisessa yhdistyy kierrättäminen sekä se, että niissä on joku tarina taustalla. Esimerkiksi videolla näkyvä iso sähkökitara on turkkilaisesta osto- ja myyntiliikkeestä muutamalla kympillä ostettu hienosti toimiva soitin.”

”Mutta soittimet ovat mulle kuitenkin enemmän käyttötavaraa, ääniä saa irti melkein mistä vain. Minulle tärkeämpää on se prosessi kun ääniä tallennetaan, ja se miten se tehdään. Äänityslaitteisto on yhtä tärkeää kuin se mitä soitetaan. Eli se klassinen ajatus siitä, että studio on yksi soittaja pitää paikkansa ainakin mun tapauksessa.”

”Nauhalle äänittäminen on tietysti hyvä juttu siinäkin mielessä, että ne nauhat voi käyttää aina uudestaan. Monissa mun äänittämissä jutuissa saattaa kuulua taustalla nopeaa pulputusta, joka nauhanopeutta hidastettaessa paljastuu yleensä joksikin Saksan kielikurssiksi.”

Jukka Nousiaisen rummut
Jukka Nousiaisen rummut Kuva: Yle / Lauri Leskinen rumpusetti
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala äänityskalusto

The Beach Boysin Pet Sounds -albumilta löytyy kappale I Just Wasn’t Made for These Times. Koetko Brian Wilsonin tapaan eläväsi kokonaan väärässä ajassa?

”Nykyäänhän kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Ei tarvitse kuin marketista ostetun kitaran ja tietokoneen. Että siinä mielessä tämän ajan tekemistä on vaikeaa verrata mihinkään menneeseen aikaan, jolloin vaikkapa studiot olivat kalliita. Mutta vaikka kaikki onkin nykyisin niin sirpaleista, en silti haikaile menneitä aikoja. Ainahan popmusiikki on ollut tehtailtua, ja sellaisesta musiikkiteollisuudesta olen täysin pihalla. Se on mulle vierasta enkä halua olla siinä mukana. Mutta onneksi saan operoida musiikillisesti miten haluan.”

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala projisointi
Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala projisointi

”Niissä porukoissa missä itse pyörin musiikkia tehdään siksi, että halutaan tehdä musiikkia. Se on se lähtöajatus. Enkä minä ole sen erikoisempi kuin muutkaan. Siksi Suomesta tuleekin niin hyviä vaihtoehtobändejä, kun lähtökohtana ei ole heti tavoitella valtavaa menestystä. Perustetaan jossain peräkylällä rokkibändi ja sitten on vaan se rokkibändi.”

”Ja jos ajattelen jotain nykyajan muusikkoa, jota arvostan, vaikka Jussi Lehtisaloa, niin hänen elämäntyönsä on tosi hienoa, eikä häntä missään listoilla nähdä.”

Vieraana-sarjassa vierailusta Nousiaisella ei ole kuin positiivista sanottavaa. Soolomateriaalinsa yksin työstävä mies otti kameroiden edessä musiikin taltioimisen vastaan kiinnostavana haasteena.

”Tää oli hauska ja mielenkiintoinen kokemus työskennellä paineen alla, kun äänitin kappaleen samalla kun video kuvattiin. Tuossa valmiissa lopputuloksessa myös kuuluu mun käyttämän tekniikan vajavaisuudet, sieltä kuuluu aikamoista sihinää jos tarkkaan kuuntelee.”

Ja sitä sihinäähän tässä juuri haettiinkin.

 • Saha ja Puu ja dueton voima

  Monna Kamu ja Iris Mattila Levylautakunnassa

  Nahkeaa pulssia ja villiä viulistia tarjottiin viikon Levylautakunnassa, jossa uutuuslevyjä kuuntelemassa olivat pianisti ja laulaja Monna Kamu, musiikkitoimittaja 'emerita' Iris Mattila ja rocketsivän hommia aloittava Kalevi Pollari. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Mitä tyyliä musiikkini edustaa? Avaruusromua 21.1.2018

  Yhteisiä päämääriä, tunteita, ajatuksia ja dialogia.

  ”En ole tähän päivään mennessä osannut vastata tuohon kysymykseen”, sanoo säveltäjä ja basisti Lauri Porra. ”Musiikkityylistä tai sen lähtökohdista riippumatta kaikkien musiikintekijöiden päämäärä on sama”, hän toteaa. Rumpali Olavi Louhivuori puolestaan kertoo musiikin vievän hyvinkin yllättäviin paikkoihin. Avaruusromussa käydään yllättävissä paikoissa ja kuunnellaan yhteisiä päämääriä: tunteita, ajatuksia ja dialogia kuuntelijan kanssa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Elsa Saisio ja Mikko 'Peltsi' Peltola viikon hittiä etsimässä

  Levylautakunnassa Elsa Saisio ja Mikko 'Peltsi' Peltola

  Tulkinnan voimaa ja räjähtävää energiaa odottivat uutuuslevyiltä viikon vieraat, uutta Kaikki oikein -elokuvaa tähdittävä näyttelijä Elsa Saisio ja tv-tähti, Lappia tunnetuksi tekevä Mikko 'Peltsi' Peltola sekä musiikkitoimittaja Pekka Laine. Tulos ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?