Hyppää pääsisältöön

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Se kuulosti niin hölmöltä idealta, että totta kai se täytyi toteuttaa. Siis se, että tekisimme videon, jossa useasta Jukka Nousiaisesta koostuva bändi soittaa Jukka Nousiaisen ennen julkaisemattoman biisin, joka vielä äänitetään samalla kun video kuvataan. Ja kaiken kruunaisi Jukka Nousiainen haastattelemassa itseään. Tämä tehdään tietenkin!

Jukka Nousiainen innostui erikoislaatuisesta taltioinnista ja Vieraana-sarjassa kuullaankin miehen toistaiseksi levyttämätön kappale Sun kanssas mä lähden minne vaan. Sooloartistina Nousiainen on tottunut soittamaan kaikki instrumentit itse, joten äänitys videon kuvaustilanteessa kävi nopeasti. Jopa itsensä haastatteleminen sujui, kun kysymykset tulivat valmiina.

Jukka Nousiainen on tullut tutuksi paitsi sooloartistina myös Räjäyttäjät- ja Jukka ja Jytämimmit -yhtyeiden keulahahmona. Bändeistä Räjäyttäjät on toiminut pisimpään, elokuussa 2015 lopettamisestaan kertonut Jukka ja Jytämimmit taas jäi valitettavan lyhytikäiseksi kokoonpanoksi. Miehen soolodebyytti Huonoa seuraa ilmestyi keväällä 2014 ja sille on parhaillaan syntymässä jatkoa, uuden Räjäyttäjät-levyn ohella.

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Lauri Leskinen vieraana jukka nousiainen

Nousiaisen yhtyeitä ja soolotuotantoa yhdistää tietynlainen tee-se-itse -estetiikka, joka ulottuu musiikin lisäksi myös vaikkapa kansitaiteeseen. Asioita ei turhaan silotella, luotetaan kappaleiden voimaan ja hyvään fiilikseen. Räjäyttäjät, Jukka ja Jytämimmit sekä soololevynsä eivät olekaan hätyytelleet myyntitilastojen kärkisijoja, tai saaneet voimasoittoa soittolistaradioilta, mutta jokaiselle on löytynyt vankka kannattajakunta, joka ilmestyy keikoille ja ostaa kasetteja, levyjä sekä muita oheistuotteita.

Studiossa Jukka Nousiainen luottaa analogiseen äänitystekniikkaan. Musiikki taltioidaan siis tietokoneen sijasta nauhalle. Miehen käyttämistä kitaroista taas näkee, että ne ovat kuuluneet joskus jollekulle toiselle ja päätyneet Nousiaisen käsiin mieluummin kirppikseltä kuin uutuuttaan hohtavina musaliikkeen seinältä.

Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala kelanauhuri
Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala kelanauhuri

Mistä mieltymys vanhaan tekniikkaan ja soittimiin kumpuaa?

”Oikeastaan en edes kauheasti ajattele asiaa soitinten kohdalla, mutta onhan se niin, että uudet soittimet eivät kauheasti kiehdo. Vanhojen soitinten hankkimisessa yhdistyy kierrättäminen sekä se, että niissä on joku tarina taustalla. Esimerkiksi videolla näkyvä iso sähkökitara on turkkilaisesta osto- ja myyntiliikkeestä muutamalla kympillä ostettu hienosti toimiva soitin.”

”Mutta soittimet ovat mulle kuitenkin enemmän käyttötavaraa, ääniä saa irti melkein mistä vain. Minulle tärkeämpää on se prosessi kun ääniä tallennetaan, ja se miten se tehdään. Äänityslaitteisto on yhtä tärkeää kuin se mitä soitetaan. Eli se klassinen ajatus siitä, että studio on yksi soittaja pitää paikkansa ainakin mun tapauksessa.”

”Nauhalle äänittäminen on tietysti hyvä juttu siinäkin mielessä, että ne nauhat voi käyttää aina uudestaan. Monissa mun äänittämissä jutuissa saattaa kuulua taustalla nopeaa pulputusta, joka nauhanopeutta hidastettaessa paljastuu yleensä joksikin Saksan kielikurssiksi.”

Jukka Nousiaisen rummut
Jukka Nousiaisen rummut Kuva: Yle / Lauri Leskinen rumpusetti
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala äänityskalusto

The Beach Boysin Pet Sounds -albumilta löytyy kappale I Just Wasn’t Made for These Times. Koetko Brian Wilsonin tapaan eläväsi kokonaan väärässä ajassa?

”Nykyäänhän kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Ei tarvitse kuin marketista ostetun kitaran ja tietokoneen. Että siinä mielessä tämän ajan tekemistä on vaikeaa verrata mihinkään menneeseen aikaan, jolloin vaikkapa studiot olivat kalliita. Mutta vaikka kaikki onkin nykyisin niin sirpaleista, en silti haikaile menneitä aikoja. Ainahan popmusiikki on ollut tehtailtua, ja sellaisesta musiikkiteollisuudesta olen täysin pihalla. Se on mulle vierasta enkä halua olla siinä mukana. Mutta onneksi saan operoida musiikillisesti miten haluan.”

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala projisointi
Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala projisointi

”Niissä porukoissa missä itse pyörin musiikkia tehdään siksi, että halutaan tehdä musiikkia. Se on se lähtöajatus. Enkä minä ole sen erikoisempi kuin muutkaan. Siksi Suomesta tuleekin niin hyviä vaihtoehtobändejä, kun lähtökohtana ei ole heti tavoitella valtavaa menestystä. Perustetaan jossain peräkylällä rokkibändi ja sitten on vaan se rokkibändi.”

”Ja jos ajattelen jotain nykyajan muusikkoa, jota arvostan, vaikka Jussi Lehtisaloa, niin hänen elämäntyönsä on tosi hienoa, eikä häntä missään listoilla nähdä.”

Vieraana-sarjassa vierailusta Nousiaisella ei ole kuin positiivista sanottavaa. Soolomateriaalinsa yksin työstävä mies otti kameroiden edessä musiikin taltioimisen vastaan kiinnostavana haasteena.

”Tää oli hauska ja mielenkiintoinen kokemus työskennellä paineen alla, kun äänitin kappaleen samalla kun video kuvattiin. Tuossa valmiissa lopputuloksessa myös kuuluu mun käyttämän tekniikan vajavaisuudet, sieltä kuuluu aikamoista sihinää jos tarkkaan kuuntelee.”

Ja sitä sihinäähän tässä juuri haettiinkin.

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua