Hyppää pääsisältöön

Kahdeksan asiaa, jotka kannattaa huomioida opetusvideota tehdessä

Abitreenit tarttui videollaan legendaarisen keihäsmiehen tuoreeseen letkautukseen. Kuva: Leo Kosola / Yle

Joskus helpolta tuntuva kokeilu voi osoittautua yllättävän hankalaksi. Näin kävi Abitreenien opetusvideopilotissa, jossa ongelmaa seurasi uusi ongelma. Video kuitenkin valmistui, joten tässä video ja vinkkejä muille aloittelijoille!

Haastattelimme aiemmin tänä syksynä fysiikan ja lyhyen matematiikan opetusvideoita tekevää Lauri Hellsteniä. Jutun innoittamana päätimme itsekin tehdä opetusvideon. Kysyimme nettisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa aiheideoita.

Valitsimme lopulta ruotsin sivulauseen sanajärjestyksen ja lisäsimme haastekerrointa tekemällä sen Instagramiin. Kerroin kasvaa siksi, että videon maksimipituus on vaivaiset viisitoista sekuntia.

Lopputuloksen näette jutun lopussa.

Tässä kahdeksan vinkkiä videon tekoon.

1. Vielä ehtii peruuttaa

Mieti tarkkaan, mistä aiheesta olet tekemässä videota. Onko aihe sellainen, että audiovisuaalisuus todella tuo siihen lisäarvoa? Totta kai videon voi tehdä kokeilumielessä (kuten me) tai oppiakseen videon tekemistä, mutta jos todella haluat sen pieksevän esimerkiksi oppikirjan, on aiheen valinta tärkeä.

2. Älä keksi pyörää uudelleen

Netti pursuaa opetusvideoita. Kannattaa vähintäänkin katsoa, onko samasta aiheesta tehty videoita englanniksi Youtubeen. Voit saada ideoita, miten kannattaa tai ei kannata tehdä.

3. Esitystapoja on monia

Tyypillisiä opetusvideoita ovat esimerkiksi luennointi kameran edessä, paperille tai tietokoneelle piirtäminen ja videokaappaus omalta ruudulta. Katsoja ei ehkä saa tulevaisuuden kaupungista selkeää kuvaa puhuvaa päätä katsomalla eikä basson soittamisesta infografiikalla.

Alla muutama esimerkkivideo.

Joe Rocha opettaa katsojia soittamaan bassoa.

Suomalaiset Tussitaikurit tekevät tiliä piirtämällä.

Tyypillinen videokuvakaappaus tietokoneohjelman opetteluun.

4. Videon pituus

Kenelle tai minne videosi on tarkoitettu? Jos sinulla on mielessäsi joku tietty alusta videollesi, kuten Instagram tai Youtube, ota selvää niiden ominaispiirteistä. Esimerkiksi Instagramiin videoiden täytyy olla lyhyitä.

Joe Rocha taas valitsi tyylikseen tehdä minuutin bassovideoita, vaikka olisi voinut ympätä yhteen videoon lähes rajattomasti asiaa, koska Youtubessa ei ole samalla tavalla rajoituksia.

Kokemuksesta tiedämme, että viidentoista sekunnin videon tekeminen on haastavaa. Lopputulos voi jäädä liian hektiseksi. Toisaalta 20-minuuttinen opetusvideo saattaa olla joillekin niin tuhti, ettei sen katsomista jaksa edes aloittaa.

5. Tuplatsekkaa käsikirjoitus

On ärsyttävää huomata virhe siinä vaiheessa, kun video on vaivalla kuvattu. Tuntuu itsestään selvältä, mutta tätä ei voi liikaa painottaa.

Allekirjoittanut ei ole kovin hyvä ruotsin kielessä, minkä vuoksi ensimmäiseen ottoon tuli kielioppivirhe. (Aika noloa, kun tehdään opetusvideota kieliopista.)

6. Millä laitteella kuvaat?

Huomasimme, että helpointa on kuvata sillä laitteella, millä editoi. Käytimme tablettia kuvaamiseen, koska sillä oli helpompi editoida kuin puhelimella. Täysin tietokoneella tehdyissä videoissa, kuten ruutukaappauksissa tätä ongelmaa ei tietysti ole.

Korkealaatuisen videon siirtäminen ainakin kehnommalla internet-yhteydellä pilvipalveluun kestää kauan. Mobiililaite on ketterä, kunhan videon voi tehdä alusta loppuun siinä.

7. Googlaa ja hae sovelluskaupoista

Videoiden siirtely laitteesta toiseen voi tuottaa harmia varsinkin silloin, jos laitteet pyörivät eri järjestelmillä. Videomme kanssa kävi esimerkiksi niin, että Applen iPadilla kuvattu video ei pyörinyt Android-puhelimessa, koska video oli .mov-tiedosto.

Yleensä joku muukin on törmännyt tähän tai johonkin vastaavaan ongelmaan, joten todennäköisesti ratkaisu siihen löytyy netistä. Hyödynnä siis hakukoneita ja sovelluskauppoja. Näin mekin teimme ja tiedostomuodon Androidille sopivaksi muuntanut converter löytyi.

(Sanottakoon, että kamera + tietokone alkoi houkutella prosessin aikana, mutta olimme päättäneet tehdä videon mahdollisimman kevyellä kalustolla.)

8. Kameran vakaus

Kameran heiluminen häiritsee erityisesti silloin, jos videota nopeutetaan. Kannattaa siis hyödyntää tasoja ja esineitä vakauttamiseen, jos ei kolmijalkaa löydy. Muita vinkkejä tasapainoiluun.

Katso: Ruotsin sanajärjestys 15 sekunnissa

Skip Instagram post

Verkkolehti Cooperative of Photographyn kanavalta voi löytää inspiraatiota omaan kuvaamisen tee-se-itse-meiningillä.

Teksti: Leo Kosola

Artikkelit