Hyppää pääsisältöön

Kuinka käy keski-ikäiselle kielikurssilla?

Katunäkymä Salamancasta Espanjasta
Koulumatkamaisemia Salamancasta Katunäkymä Salamancasta Espanjasta Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi salamanca

Vieläkö vanha koira oppii uusia temppuja eli kuinka käy keski-ikäiselle kielikurssilla? Onko kielenopiskelu erilaista kuin kouluaikana? Ja oppiiko kahden viikon kurssilla mitään? Kielikurssille Espanjaan lähtenyt toimittaja piti päiväkirjaa kokemuksistaan.

No, olenhan minä espanjaa laajalti lukenut. 1980-luvulla on käyty - tai ainakin aloitettu - alkeiskurssi, jolla mainiosti on pärjännyt ainakin Kanarian reissut (buenas tardes - dos cervezas - gracias - adios).

Mutta espanja on maailmankieli ja olisi kiva osata sitä vähän enemmänkin. Sitä paitsi kieltenopiskelu ehkäisee muistisairauksia. Muistaakseni.

Ensimmäinen päivä: Fiesta Nacional de España

Televisiokuvassa Espanjan prinsessat Leonor ja Sofia
Prinsessat Leonor ja Sofia kansallispäivän ohimarssia seuraamassa Televisiokuvassa Espanjan prinsessat Leonor ja Sofia Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi espanjan prinsessat
Täällä sitä nyt ollaan, Salamancassa, joka sijaitsee muutaman sata kilometriä Madridista länteen, ja huomenna alkaa kurssi.

Sataa, saanko rahat takaisin? Päädyin perhemajoitukseen, ja mikä yllätys - que sorpresa! - perhe ei puhu muuta kuin espanjaa.

Oikeastaan kurssin piti alkaa tänään, mutta kappas vain, onkin joku arkipyhä. Eivätkö espanjalaiset tiedä, että sellaiset syöksevät kansantalouden konkurssiin? No, sentään Espanjan kansallispäivä. Televisio näyttää pömpöösejä juhlamenoja: kuninkaallista perhettä ja loputonta sotilasparaatia. Selostusta en ymmärrä, mutta tekstityksistä jonkin verran. Lievästi rohkaisevaa.

Oppikirjoista olen etsinyt muutaman kysymyksen, jotka sujuvasti isäntäväelle esitän. Yhtä sujuvasti olen ymmärtämättä vastauksesta sanaakaan. Nyökyttelen silti viisaasti. Sí, sí comprendo.

Nyt on vitsit vähissä. Mutta vamos a ver, katsotaan!

Toinen päivä: La prueba

Opiskelijoita istuskelemassa Plaza Mayorilla Salamancassa
Opiskelijoita Plaza Mayorilla Salamancassa Opiskelijoita istuskelemassa Plaza Mayorilla Salamancassa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi salamanca
Ensimmäinen koulupäivä alkaa kielitasotestillä. Kirjallisia tehtäviä ja lyhyt haastattelu. Teemme myös turistikierroksen kaupungilla. Salamanca on erittäin suosittu opiskelijakaupunki. Kahden yliopiston lisäksi siellä on lukemattomia kielikouluja.

Vanhassa kaupungissa käveleminen on kuin aikamatkailua satojen vuosien taakse. Komeat julkisivut niksauttavat niskan ja aikaperspektiivi ajatukset: yliopisto on 800 vuotta vanha ja "uuden" katedraalin rakentaminen on aloitettu 1500-luvulla!

Pääsen A2-tason ryhmään, mikä tarkoittaa perustasoa, mutta ei ihan alkeisalkeisryhmää. Iltapäivällä on ensimmäinen oppitunti. Ryhmässä on kuusi opiskelijaa, minun lisäkseni kaksi japanilaisia, kaksi hollantilaista ja yksi kiinalainen. Tutustumista ja keskustelua. Opettaja puhuu armeliaan selkeästi eikä takerru lillukanvarsiin.

Kolmas päivä: El grupo

Ruokia baaritiskillä Espanjassa
Välipaloja koulun kahvilassa Ruokia baaritiskillä Espanjassa Kuva: Yle/Raili Löyttyniemi tapas
Kielikoulun opiskelijoiden ikähaitari on laaja. Ryhmäni hollantilaiset ovat nuoria aikuisia, japanilaismies jo eläkkeellä. Opettaja kertoo, että vanhimmat opiskelijat ovat olleet yli 90-vuotiaita.

Kurssien pituudetkin vaihtelevat. Oma kaksiviikkoiseni on lyhimmästä päästä, sillä varsinkin Kiinasta tullaan jopa vuoden kurssille.

Ensimmäinen kokonainen päivä pitää sisällään neljä tuntia keskustelua, kielioppia, tehtäviä ja kirjoitelmia, joiden aikana sähköiset sanakirjat ovat ahkerassa käytössä. Tauolla ehtii koulun baariin kahville. Caffe con lechen eli maitokahvin juominen on epäespanjalaista, mutta sen kanssa voi ottaa vaikka mustekalarenkaita tai churroja.

Miten ihmeessä suomalaiset oppivelvollisuusikäiset kestävät jopa seitsemäntuntisia koulupäiviä?
Baaritiskin tarjonnasta voi päätellä, että karppaaminen ei ole täällä suuressa huudossa. Mutta paikka on varsin viihtyisä ja asiakkaita riittää, aamulla kahvin ja illalla viinin ja ruuan ääreen.

Tuntien jälkeen on innostunut mutta myös uupunut olo. Miten ihmeessä suomalaiset oppivelvollisuusikäiset kestävät jopa seitsemäntuntisia koulupäiviä?

Viides päivä: Muy rapido!

Kuusi vanhahkoa naista pelaa korttia baarissa Espanjassa
Rouvasväen kortti-ilta Kuusi vanhahkoa naista pelaa korttia baarissa Espanjassa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi korttipeli
Tunnilla mietin, että ehkä espanja on sittenkin helpompaa suomalaiselle kuin esimerkiksi kiinalaiselle.
Käytössäni on kaksi espanjan alkeisoppikirjaa, mutta kummastakaan ei löydy sanaa "hitaasti".
Kirjaimet sentään ovat tuttuja ja lausuminenkin jotenkuten loogista.

Mutta jos koulussa syntyykin illuusio siitä, että osaa jotakin, niin se karisee nopeasti espanjalaisten kanssa keskustellessa. Por qué hablan los españoles tan rápido?

Käytössäni on kaksi espanjan alkeisoppikirjaa, mutta kummastakaan ei löydy sanaa "hitaasti". Nopeasti - rápido, rapidamente - löytyy molemmista.

Huoh. Ei ole tämä kieli suomalaista varten. Mitä vikaa muuten oli esperanto-ideassa?

Viikonloppu: Una excursión a Segovia!

Akvedukti Segoviassa Espanjassa
Akvedukti Segoviassa Akvedukti Segoviassa Espanjassa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi segovia
Viikonloppuna teemme sveitsiläisen kurssikaverin kanssa päiväretken Segoviaan, joka on tunnettu akveduktistaan, roomalaisten rakentamasta vesijohtojärjestelmästä. Kaupunki on kaunis ja ilma aurinkoinen, sellainen kuin sen aina Espanjassa kuvitteleekin olevan.

Puhumme - ääneenlausumattomia sääntöjä rikkoen - koko matkan ajan englantia. Broken English - ehdoton suosikkikieleni! Jään kiinni synninteosta, kun ryhmämme japanilainen palaa Salamancaan samalla bussilla.

Illalla yritän keskustella vuokraemäntäni kanssa, mutta más despacio, por favor -toivomuksestani (hitaammin, kiitos!) huolimatta ymmärrän vain murto-osan.

Sen ymmärrän, että huoneesta pitää sammuttaa valot, koska el precio de la electricidad - sähkö on kallista. Vaikka ulkona on lämmin, sisällä lattiat ovat kylmät. Villasukat jalkaan, yöllä hamuan kolmatta vilttiä.

Kuudes päivä: Las corridas

Miehet katsovat härkätaistelua espanjalaisessa baarissa
Härkätaistelu televisiossa Miehet katsovat härkätaistelua espanjalaisessa baarissa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi härkätaistelu
Maanantaina tunnilla kerrotaan viikonlopusta. Näytän kaupunkikävelyllä ottamani kuvan, jossa baarintäysi pappoja katsoo televisiosta härkätaistelua. Kuin sporttibaari Helsingissä, paitsi että laji on toinen.

Opettaja kertoo, että härkätaistelut las corridas de toros ovat kuuma puheenaihe Espanjassa. Ne ovat isoa bisnestä, mutta vastustus kasvaa ja Kataloniassa ne ovat jo kiellettyjä.

Hauskinta oppitunneilla: keskustelu. Kun ryhmä on pieni, niiden avulla myös oppii paljon. Opettaja tukee ja rohkaisee kun sanat ovat kateissa ja innostaa puhumaan, vaikka sanoja uupuisikin.

Pienet sanat ovat yllättävän tärkeitä: melkein, joskus, liian, vielä, tarpeeksi - casi, a veces, demasiado, todavia, bastante. Lause cómo se dice - "miten sanotaan" on käytössä ahkerasti.

Kahdeksas päivä: La gramática

Nainen lukee oppikirjaa kynä kädessä
Los deberes - kotiläksyt! Nainen lukee oppikirjaa kynä kädessä Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi läksyt
Tylsintä oppitunneilla: kielioppi. Miten tämä tunne ei ole muuttunut kouluvuosista mihinkään?

Espanjan kielen imperfektit saavat epätoivon partaalle. Miten sama verbi eri aikamuodoissa voi näyttää ihan erilaiselta eikä edes sanan runko pysy samana? Epäsäännölliset verbit ilmeisesti pitäisi opettelemalla opetella, ulkoa. Kuulostaa ikävästi koululta. Oppiiko aikuisena edes ulkoa mitään? No me gusta - en tykkää.

Kaupungilla kävellessä ja kaupoissa tartun koko ajan uusiin sanoihin. Illalla selaan sanakirjaa: mitä tarkoittaa zanahoria, entä legumbre?

Kymmenes päivä: Fin de curso

Pöytä, jolla lautanen paellaa, espanjalainen naistenlehti ja lasi punaviiniä
Paellaa ja punaviiniä Pöytä, jolla lautanen paellaa, espanjalainen naistenlehti ja lasi punaviiniä Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi paella
Kahden viikon kurssi päättyy testiin ja todistuksen saamiseen. Mitä jäi käteen?

En - todellakaan - puhu espanjaa sujuvasti, mutta ymmärrän puhetta hitusen enemmän kuin ennen kurssia. Sanavarasto on kasvanut. Viimeisellä kävelylenkillä Salamancassa sanoitan koko ajan mielessäni kaikkea näkemääni: hevonen, silta, joki - el caballo, el puente, el río.

Lentokoneessa luen naistenlehteä ja ymmärrän sisällön, vaikka en kaikkia sanoja tunnekaan. Ja ne aikamuodot... nyt sentään tiedän, että estuve on joku olla-verbin aikamuoto. Edistystä sekin.

Jäi sellainen kutina, että voisi vielä opiskella lisääkin. Mieluiten espanjankielisessä ympäristössä.

Aikuisena on oman opiskelunsa herra. Ei ole pakko tehdä läksyjä, jos ei huvita, mutta kun opiskelu on vapaaehtoista, ne ehkä tekee kuitenkin ja jopa jotain ylimääräistäkin. Jospa tutustuisin espanjalaiseen musiikkiin tai ostaisin jonkun helpon kirjan?

Lisää aiheesta:

Huom! Jos opiskelet tosissasi espanjaa, älä ota mallia tämän jutun espanjan kielestä: tutustu ennemmin ylläoleviin linkkeihin. Aksenttimerkit (ne roskat sanojen päällä) ovat luultavasti miten sattuu eikä koneestani löydy väärinpäin olevia kysymys- ja huutomerkkejä.

Kommentit
 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet - ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners. Start with Mun Suomi (My Finland) for some elementary phrases and for the culture - the site is now also in English! Then continue with Supisuomea for more serious language learning. Asiointisuomea will help you to deal with everyday situations in town and with administrations. Easyfinnish is in English, but it only works on pc, not on mobile devices.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!