Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Muovikassin väri ei paljasta kierrätysmuovin määrää

Muovipussien uusiomuoviprosentit, grafiikka
Muovipussien uusiomuoviprosentit, grafiikka Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen muovipussi

Muovikassit herättävät kiivailua - silti niitä ostetaan kassoilta ahkerasti. Kauppa ja muovikassien valmistajat kehuvat kilvan pussien kestävyyttä ja kierrätysmuovin määrää. Uusiomuovin määrä vaihtelee kuitenkin huimasti. Päivittäistavarakaupan isojen ketjujen maksullisissa kasseissa kierrätysmuovia on nollasta sataan prosenttiin.

Usein uusiomuovin määrän voi päätellä kassin väristä: Mitä harmaampi väri, sitä enemmän kierrätettyä muovia. Mutta ei aina: Lidlin 100 prosentin uusiokassin pohjaväri on lähes valkoinen. Myös Salen keltavalkoinen kassi pääsee 60 prosenttiin.

Vertailussa seitsemän maksullista muovikassia ja Hullujen Päivien ilmainen kassi. Lidlin kassin valmistusmaa on Saksa, muut vertailumme kassit tehdään Suomessa.


Lidl muovikassi LK
Lidl muovikassi LK Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

1. LIDL 100%

Lidlin sataprosenttisen kassin pohjaväri on lähellä valkoista, koska Saksan isoilla markkinoilla riittää vaaleaa ja puhdasta uusiomuovia.


Pirkka muovikassi LK
Pirkka muovikassi LK Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

2. PIRKKA 90%

Pirkan kierrätysmuovikassi oli edelläkävijä jo vuonna 2010. Pirkalla on myös valkoista ja mustaharmaata muovikassia. Niissä on vähemmän uusiomuovia.


S-market muovikassi LK
S-market muovikassi LK Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

3. S-MARKET 70%

Uusiomuovikassin pohjaväri on harmaa.


Alko muovikassi 2015
Alko muovikassi 2015 Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

4. ALKO 60%

Alkon kassin pohjaväri on musta, jotta materiaalina voidaan käyttää kirjavaa muoviainesta.


Sale kaupan muovikassi LK
Sale kaupan muovikassi LK Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

5. SALE 60%

Tämä "uusiokassi" on S-ryhmän Salen kasseista eniten myyty. Salella on myös ruotsinkielistä tekstiä sisältävä kassi, jossa uusimuovia on vähemmän, vähintään 15%.


Stockmann Hullut Päivät muovikassi
Stockmann Hullut Päivät muovikassi Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

6. STOCKMANN: Hullut Päivät 20%

Hullujen Päivien kassi on ilmainen - myös ruokaosastolla, jossa muovikassi normaaliaikoina maksaa.


K-market kaupan kassi
K-market kaupan kassi Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

7. K-MARKET 0%

Tämä on K-marketien yhteinen perusmuovikassi. Valikoimat kaupoissa vaihtelevat, koska jokainen K-kauppias päättää kasseista itse. Hän voi tilata Ruokakeskolta ketjun kasseja tai hankkia itse kaupalle oman muovikassin.


Siwa-kaupan muovipussi (lokakuu 2015, poistuva malli)
Siwa-kaupan muovipussi (lokakuu 2015, poistuva malli) Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja

8. SIWA 0%

Siwan kassien valmistaja on vaihtumassa. Uuden valmistajan kasseissa on uusiomuovia 60%.


Uusiomuovin määrä ei aina lue kasseissa. Jos asia askarruttaa, kysy kauppiaalta.

muovikassi ei maadu
Kierrätysmuovikin on muovia - pussi ei hajoa luonnossa eikä maadu biojätteiden seassa. muovikassi ei maadu Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja
Muovikassin materiaalin merkki 04 LK
Nuolimerkki 04 kertoo muovin materiaalin: PE-LD. Kassin voi kierrättää esim. energiaksi. Tässä kassissa on uusiomuovia - mutta nuolikuviosta sitä ei voi päätellä. Muovikassin materiaalin merkki 04 LK Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja
Kuvakaappaus muovikassin taitteluvideosta
Muovikasseja kannattaa käyttää mahdollisimman monta kertaa. Katso video niksistä, jolla muovikassin saa säilymään pienessä tilassa. Kuvakaappaus muovikassin taitteluvideosta Kuva: Kuvakaappaus Kioskin videosta/YLE kioski
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.