Hyppää pääsisältöön

Nysse on kuollut – Nysse elää!

Norjan solistikuorolla on ehtinyt olla vasta kaksi taiteellista johtajaa 65 vuoden aikana. Kuoron perustaja Knut Nystedt oli maansa musiikin kärkitekijä ja kiinteästi yhteydessä kirkkomusiikin peruspilareihin. Säveltäjä-kuoronjohtaja Nystedt kuoli viime joulukuussa 99 vuoden iässä.

Norjan solistikuoron levyn kansikuva.
Norjan solistikuoron levyn kansikuva. uudet levyt

BIS-levymerkin julkaisema "Meins Lebens Licht" esittelee nätisti mietityn vetoketjuriipaisun Johann Sebastian Bachin ja Nystedtin musiikkien ydinten välillä. Levy on erittäin helposti lähestyttävä. Norjan kuoromusiikkimestarin sävelkielessä on paljon taivaasta tulevan äänen luonnetta. Tämä perustuu homofoniaan ja 1950-lukulaiseen uusgregorianiikkaan.

Levyn sydämen muodostavat Nystedtin säveltämä, viulusolistin ja kuoron yhteinen Ave Maria sekä isä-Bachin motetti Jesu, meine Freude. Molemmissa on runsain mitoin emotionaalisia vivahteita. Mutta miksei Ensemble Allegrian johtaja Maria Angelika Carlsen osaa soittaa legatossa? Muilta osin Ave Maria on häneltä aivan nautittava matkanteko. Bachin kohdalla kaikki on tasapainoista ja mietittyä. Valikoiduista moteteista toinen, O Jesu Christ meins Lebens Licht ei kuitenkaan virtaa kunnolla. Siinä Norjan solistikuoron laulamien sanojen katkaisut ontuvat.

Ajasta ikuisuuteen kaartuvaa teemaa ilmentää Nystedtin ikitammimainen Immortal Bach, josta on tullut bravuurinumero muuan Latvian radiokuorolle. Monikuorollisesti ja yleensä a cappellana toteutettava kappale ei tällä levyllä pelkästään levitä auki alkuperäisen Bach-koraalisävelmän rytmejä, vaan kuoronjohtaja Grete Pedersen on kirjoittanut jousiystävillekin säestävät osuudet. Lopussa riitasointisuus räjähtää ylenpalttisen kauniisti.

“Meins Lebens Licht.” Knut Nystedt: Peace I Leave with You; Be Not Afraid; Ave Maria; O Crux; Immortal Bach. J.S. Bach: O Jesu Christ, meins Lebens Licht; Jesu, meine Freude. - Norjan solistikuoro ja Ensemble Allegria/Grete Pedersen, Maria Angelika Carlsen, viulu. (BIS-2184)

Kuuntele Uudet levyt 30.10.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

Toim. huom.: Lähteestä riippuen J. S. Bachin O Jesu Christ meins Lebens Licht luokitellaan joko kantaatiksi tai motetiksi.

 • Daria Parkhomenko (RUS) | Maj Lind -pianokilpailu 2017

  Seuraa Kansainvälinen pianokilpailu alusta loppuun 17.-31.8.

  26-vuotias venäläispianisti Daria Parkhomenko opiskelee Hampurissa musiikkikorkeakoulussa opettajanaan Stepan Simonian. Daria on saanut hyviä sijoituksia kansainvälisissä pianokilpailuissa. Katso kilpailuvideot ja lue arviot. #majlind2017

 • Hyo-Eun Park (KOR) | Maj Lind -pianokilpailu 2017

  Seuraa Kansainvälinen pianokilpailu alusta loppuun 17.-31.8.

  Eteläkorealainen 22-vuotias Hyo-Eun Park opiskelee Soulin kansallisessa yliopistossa Hie-Yon Choin oppilaana. Tämän vuoden Epinalin kansainvälisessä pianokilpailussa Ranskassa hän sijoittui toiseksi. Katso kilpailuvideot ja lue arviot. #majlind2017

 • Mackenzie Melemed (USA) | Maj Lind -pianokilpailu 2017

  Seuraa Kansainvälinen pianokilpailu alusta loppuun 17.-31.8.

  Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on opiskellut Juilliard Schoolissa opettajanaan Robert McDonald. Melemed on kiinnostunut vieraista kielistä ja hän on opiskellut suomea Columbian yliopistossa kolme vuotta. Katso kilpailuvideot ja lue arviot. Mackenzie Melemed piipahti suomenkielisessä haastattelussa heti alkueräsoittonsa jälkeen.

 • Roman Lopatynskyi (UKR) | Maj Lind -pianokilpailu 2017

  Seuraa Kansainvälinen pianokilpailu alusta loppuun 17.-31.8.

  Ukrainalainen 24-vuotias Roman Lopatynskyi opiskelee Ukrainan kansallisessa Tshaikovski-musiikkiakatemiassa opettajanaan Sergei Riabov sekä kansainvälisessä pianoakatemiassa Incontri col Maestrossa opettajanaan Boris Petrushansky. Katso kilpailuvideot ja lue arviot. #majlind2017