Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Musiikki kuntouttaa aivoja?

Musiikki ja aivot
Turussa tutkitaan, miten musiikin kuuntelu kuntouttaa aivoinfarktipotilaita. Musiikki ja aivot Kuva: Yle, Akuutti akuutti

Musiikkia on käytetty terapian välineenä vuosituhansien ajan. Vasta 2000-luvulla on saatu vakuuttava tieteellinen näyttö sen vaikuttavuudesta neurologisten potilaiden hoidossa ja kuntoutuksessa. Käynnissä olevan tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että aivoinfarktipotilaat, jotka akuuttivaiheen jälkeen kuuntelivat musiikkia päivittäin tunnin ajan, selviytyvät tarkkaavuutta ja kielellistä muistia mittaavissa testeissä paremmin kuin potilaat, jotka kuuntelivat saman ajan äänikirjoja tai saivat vain tavanomaista kuntoutusta.

Pakolaisena Suomeen tullut Edina Bilajac
Pakolaisena Suomeen tullut Edina Bilajac työskentelee muistihoitajana palvelutalossa. Juttuseurana Keijo Saurila. Pakolaisena Suomeen tullut Edina Bilajac Kuva: Yle, Akuutti edina bilajac

Bosniasta kotoisin oleva Edina Bilajac oli 16-vuotias joutuessaan keskelle sodan kauhuja. Moni sukulainen tapettiin, Edinakin joutui keskitysleirille, missä vartijoina saattoi kohdata entisiä koulukavereita. Edina kuului niihin onnellisiin, jotka selvisivät. Uusi elämä alkoi Suomessa vuonna 1993. Ensin Edina kouluttautui tradenomiksi, mutta rahaa tärkeämmäksi muodostuivat lopulta ihmiset. Nyt 39-vuotiaana hän työskentelee muistihoitajana helsinkiläisessä palvelutalossa. Asukkaina palvelutalossa on myös sota-ajan nähneitä veteraaneja ja evakkoja, joiden kanssa Edina voi tarvittaessa jakaa sotakokemuksia.
Tinnitus
Risto Laitila (oik.) ja Mikko Penttilä testaavat erikoista tinnituksen hoitovinkkiä. Tinnitus Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat saanet erikoisen tinntituksenhoitovinkin 80-vuotiaalta mieheltä. Voiko tinnitus hävitä, jos sormen avulla käännetään korvannipukka korvakäytävän suojaksi ja toisen käden sormenpäällä napautetaan tukkeena olevan sormen luuta? Korvassa kopisee ja tinnituksen pitäisi kaikota. Millaisen tuomion tinnitusvinkki saa omalääkäri Laitilalta? Lisäksi omalääkäri selvittää ainakin hermosärkyyn ja käsien vapinaan liittyviä kysymyksiä.

Marraskuu on miesten kuukausi. Viiksien kasvattaminen Movemberin hengessä on monelle miehelle jo perinne ja marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään isänpäivää. Tulevan isänpäivän kunniaksi Akuutti vierailee yhden isän luona. Millainen rooli nykypäivän isälle on tarjolla, jos perheessä on neljä pientä lasta ja kaikista pienimmät ovat kaksoset?

Akuutti, TV1 maanantaina 2.11. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 4.11. klo 5:55 ja sunnuntaina 8.11. klo 15:15

Lisää ohjelmasta

Edina Bilajac työskentelee muistihoitajana
Edina Bilajac työskentelee muistihoitajana Kuva: Akuutti/Janne Lindroos akuutti
Jarkko Viita vauva sylissä
Jarkko Viita vauva sylissä Kuva: Yle, Marko Väänänen jarkko viita
toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila,
toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila, Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi