Hyppää pääsisältöön

Älä uhriudu, vahva nainen!

Marja Hintikka Live, vahva nainen
Marja Hintikka Live, vahva nainen Kuva: Shutterstock vahva nainen

”Kyllä mä pärjään!” sanoo moni nainen. Malli voi olla peritty edellisiltä sukupolvilta ja siitä saa olla ylpeä. Kunhan vain osaa vääntää vahvuutensa volyyminappulaa tilanteen mukaan.

Työelämä on entistä monimutkaisempaa ja vanhemmuuteen kohdistuu monenlaisia paineita. Tätä mieltä on Maija Hansen, joka työskentelee Suomen Mielenterveysseurassa muun muassa ruuhkataitovalmentajana ja työnohjaajana.

Uhriutuminen tyyliin: ”äiti tässä tiskaa teidän kaikkien puolesta” ei palvele ketään.― Maija Hansen, Suomen Mielenterveysseura

– Meillä on vallalla pärjäämisen eetos: Yes, we can! On todella tärkeää muistaa, ettei uhriutuminen tyyliin ”äiti tässä tiskaa teidän kaikkien puolesta” palvele ketään. Itseäkin kohtaan voi tuntea myötätuntoa, vaikka tiukasta aikataulusta tulee helposti siivonneeksi pois kivat, itseä ilahduttavat asiat, sanoo Hansen.

Mitä tarvitsee todella?

Pienten lasten vanhemmilla rahat ovat usein tiukassa. Perheissä pohditaan, miten talous riittää lasten harrastuksiin, isompi autokin pitäisi hankkia. Huoli kiristää vanhempien pinnaa. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää juhlaa ja materiaa, kuluttamista ja suorittamista.

– Ihminen voi olla onnellinen, vaikka rahaa ei juuri olisi. Kannattaa palauttaa mieliin, mitä todella tarvitsee, Maija Hansen muistuttaa.

Hansenin mielestä on täysin hyväksyttävää, jos paremmin ansaitseva käy töissä ja toinen jää kotiin hoitamaan lapsia.

– Mutta jos tilanne tuo perheen dynamiikkaan säröä, siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Raha ja seksi voivat olla sekä naisen että miehen vallankäytön välineitä, sanoo Hansen.

Reilua puhetta

Roolit muuttuvat perheen mukana. Riitoja tulee etenkin silloin, kun on väsynyt, eikä väsymykseen voi oikein valmistautua. Maija Hansen puhuukin reilun pelin –periaatteesta. Kun asioista on sovittu, niistä ei tarvitse riidellä. Hankalassa tilanteessa kannattaa puhua reilusti. Puoliso ei voi tietää, että toinen nipottaa autonrenkaiden vaihtamisesta, ellei edes autonrengas-sanaa mainita.

Kun asioista on sovittu, niistä ei tarvitse riidellä.― Maija Hansen, Suomen Mielenterveysseura

Vanhempien riitely kuormittaa myös lasta psyykkisesti, ja hänen täytyy saada nähdä, että vanhemmat sopivat riitansa. Silloin hän oppii, että eri mieltä saa olla.

– Anna puolison kokeilla ja tehdä, jaa vastuuta kotitöissä sekä lastenhoidossa. Toista ei rohkaise, jos hän aina saa kuulla tehneensä asiat väärin. Kananmunan voi paistaa aika monella tavalla, summaa Hansen..

6 vinkkiä, joilla arki rullaa

1. Marttyyrinkruunu ei ole pukeva asuste. Huolehdi itsestäsi. Huomioi omat ajatuksesi ja tunteesi.
2. Seksihetki maanantaina? Hyödynnä kalenteria. Varaa siitä tilaa myös parisuhteelle, jos aikaa ei tunnu muuten riittävän. Kuunnelkaa toisianne.
3. Näen punaista – aikalisä! Kun ärsytyskynnys alkaa ylittyä, voit valita, miten toimit tunteen mukaan. Ajattele esimerkiksi, että nyt on näin, mutta tämäkin menee ohi. Kolme minuuttia auttaa.
4. Jaa vastuuta koko perheen kesken. Ota lapset mukaan vaikka siivoukseen. Velvollisuuksista voi tehdä hauskaa sen sijaan, että vääntäisit hampaat irvessä.
5. Ole reilu itsellesi ja muulle perheelle. Voit päästää irti, kaikkea ei tarvitse kontrolloida.
6. ”Viime vuonnakin tähän aikaan sinä…” Siinäpä oiva riidan alku, kaivella vanhoja. Voisitko jo antaa anteeksi? Pyydä itse suorasti anteeksi, jos tulee ylilyöntejä.

Bonusvinkki! Kokeile Mielenterveysseuran mindfulness-harjoitusta. Harjoitus auttaa seuraamaan mielen liikennettä sivustakatsojan ominaisuudessa. Harjoitus rauhoittaa ja selkeyttää, kun mieli käy ylikierroksilla.

Teksti: Ulla-Maija Paavilainen
Suomen Mielenterveysseura

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.