Hyppää pääsisältöön

I Dream of Wires

Keith Fullerton Whitman dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Keith Fullerton Whitman piuhojen parissa. Keith Fullerton Whitman dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. keith fullerton whitman

"Se oli musiikin uusi etulinja." Analogisista syntetisaattoreista kertova dokumenttielokuva on inspiroivaa katsottavaa paitsi piuhoista uneksiville entusiasteille myös kaikille äänistä ja musiikista kiinnostuneille.
Teemalla pitkäperjantaina 14.4. klo 11.25. Areenassa 30 päivää.

I Dream of Wires on dokumenttielokuva elektronisen musiikin historiasta modulaarisyntetisaattorien nousun, tuhon ja uuden tulemisen kautta kerrottuna. Piuhoista unelmoimassa on suuri joukko keksijöitä, insinöörejä ja musiikintekijöitä, muun muassa Trent Reznor, Gary Numan, Vince Clarke ja Chris Carter. Elokuvan ohjasi Robert Fantinatto.

"Elokuva näyttää hienolta, ja kuten saattoi toivoa ja olettaa, sen ääniraita on upea. Solventin säveltämä musiikki luo täydellisen tunnelman." Film Threat (USA)

"Suositellaan mitä lämpimimmin paitsi kaikille analogisista syntetisaattoreista kiinnostuneille myös jokaiselle, joka on kiinnostunut äänistä ja niiden sähköisestä toistamisesta. Elokuva on niin hyvin tehty, että se vedonnee kaikkiin jotka haluavat tietää, miksi joidenkin pakkomielteenä ovat oudot soundit ja musiikki, jota 97 prosenttia planeettamme asukkaista pitäisi häiritsevänä." Tape Op (USA)

Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Vince Clarke. Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. vince clarke

"Erinomaista kerrontaa sekä alan pioneerien ja popularisoijien huippuhaastatteluja... Jos syntetisaattorit kiinnostavat sinua, mutta aihe tuntuu liian haastavalta, katso tämä elokuva." DigBoston (USA)

"Tämä dokumentti tarjoaa valtavan määrän näkemystä, erityisesti se vedonnee muusikoihin ja insinööreihin." HMV (Britannia)

"Viipyilevät lähikuvat analogisista syntikoista ovat oma lukunsa (ja niitä on paljon), mutta riemastuttavinta I Dream of Wires -dokumentissa on, että se kuvaa alakulttuuria jolla ei ole juuri mitään tekemistä musiikkiteollisuuden kanssa." The List Film (Britannia)

"Tämä dokumentti kertoo meille kaiken syntetisaattoreista. Ehdottomasti kaiken." Tracks/Arte (Ranska)

Gary Numan dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Gary Numan. Gary Numan dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. elektroninen musiikki

"I Dream Of Wires on myös muille kuin syntikkafaneille silmät avaava ilo... Joka kerta kun haastateltavat puhuvat syntetisaattoreista, heidän silmiinsä syttyy kiilto. Tuo kiilto on niin inspiroivaa katsottavaa, että digitaalisen maailman kaipuun unohtaa." De:Bug (Saksa)

Dokumentissa haastatellaan yli sataa muusikkoa, keksijää ja entusiastia. Mukana mm. Trent Reznor (Nine Inch Nails), Gary Numan, Vince Clarke (Erasure), Morton Subotnick, Chris Carter (Throbbing Gristle), Daniel Miller, Carl Craig, Flood, Cevin Key (Skinny Puppy), James Holden, Factory Floor, Legowelt, Clark, John Foxx, Bernie Krause, Keith Fullerton Whitman sekä analogisten syntetisaattoreiden valmistajat Doepfer, Modcan ja Make Noise.

 • I Dream of Wires, USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Robert Fantinatto.

I Dream of Wires sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla syksyllä 2015.

Trent Reznorin studio dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Trent Reznorin studio. Trent Reznorin studio dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. trent reznor

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 12.4.2017.

Yle Teema

 • Play it Loud: Marshall-vahvistimen tarina

  Jim Marshallin vahvistin mullisti rock-musiikin

  Vuonna 1962 lontoolainen soitinkauppias Jim Marshall kehitti kitaravahvistimen, joka mullisti rock-musiikin ja toi hänelle mm. lisänimen "The Father of Loud".

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!