Hyppää pääsisältöön

Kolme äitiä ja yksi lapsi - tässäkö ratkaisu perheen sisäiseen roolijakoon?

Professorit Kathryn Sorrells, Aimee Rowe ja Sheena Malhotra päättivät jakaa 5-vuotiaan Roquen vanhemmuuden vuonna 2010. Roquella on yksi biologinen äiti, Aimee, mutta monta rakastavaa läheistä. Tämä on heidän tarinansa.

Viisi vuotta sitten Aimee huomasi haluavansa lapsen. Iowan yliopiston professorina työskentelevä Aimee tiesi, että yksi hänen vastavalmistuneista oppilaistaan, Aran, oli kasvanut kahden äidin hoivissa ja syntynyt keinohedelmöityksellä. Aimee päätti ottaa yhteyttä Araniin ja ratkaista lapsen kaipuunsa.

Aran suostui lapsen isäksi ja keinohedelmöityksellä alkunsa saanut Roque syntyi viisi vuotta sitten. Aran tapaa tytärtään muutaman kuukauden välein. Tästä huolimatta Roquella on ympärillään riittävästi vanhemmuutta, sillä Aimee kasvattaa Roqueta suomalaisittain katsottuna poikkeuksellisin järjestelyin.

Läheisiä aikuisia, kuin äitejä ympärillä

Aimee on jakanut Roquen kasvatusvastuun kahden läheisensä, Kathrynin ja Sheenan kanssa. Jokaisella naisista on oma roolinsa kasvattajana.

- Kathryn on meistä pehmis ja minä pidän kuria, koska kasvoin itsekin kurissa. Pidämme joskus neuvotteluja kasvatusasioista, mutta varsinaisessa kasvatusvastuussa on Aimee. Minä ja Kathryn olemme kuitenkin aina tukemassa ja auttamassa, kertoo Sheena.

Roque syntyi yhteen niistä Amerikan neljästä osavaltiosta, jossa kuuden viikon äitiyslomasta maksetaan palkkaa. Aimee piti äitiysloman ja sen jälkeen Roquen hoitovastuu jaettiin kolmikon kesken hyvin käytännöllisesti: Kathryn, Sheena ja Aimee sopivat yhteisellä kalenterilla Roquen viikoittaisen asuinpaikan - jokaisella naisista on nimittäin oma kotinsa. Aimee opetti iltayliopistossa Roquen ollessa alle vuoden ikäinen, ja töiden aikaan Kathryn ja Sheena hoitivat Roqueta.

- Roque ei kasva vanhakantaisessa ympäristössä perinteisten mies- ja naisroolien ympäröimänä. Tämä tarjoaa hänelle ihmisenä enemmän mahdollisuuksia toteuttaa itseään, ajattelee Kathryn.

Myös Sheenan mielestä monenlaiset olemisen mallit ovat hyvä asia. Hän uskoo, että naisten keskellä kasvavalla Roquella on niitä riittävästi.

- Lapset tarvitsevat erilaisia vaikutteita elämässään – maskuliinisia ja feminiinisiä. Roque tuntee isänsä ja tapaa häntä, joten hänellä on myös miehen malli. Ajattelen myös, että sosiaalinen sukupuoli on liukuva käsite, sanoo Sheena.

Ydinperhe vai yhteisö?

Aimeen mielestä moni puhuu yhteisöllisyydestä ja “koko kylä kasvattaa” -periaatteesta mielellään ja allekirjoittaa ajatukset teoriassa. Käytännössä vastuun jakaminen tuntuu monesta vaikealta. Kathrynillä on tähän myös selitys:

- Vanhemmat näkevät lapsissaan itsensä ja siksi he haluavat lastensa näyttävän täydellisiltä muiden silmissä. Kilpailu on varsinkin Amerikassa kovaa. Täydellinen lapsi vaatii muokkausta ja siihen työhön vanhemmat kokevat kykenevänsä vain itse, lataa Kathryn.

Ydinperheen malli on kuitenkin historiallisesti melko uusi keksintö.

- Lapsia kasvatetaan vieläkin erilaisissa kyläyhteisöissä. Eikö Suomessakin tapahtunut näin ennen maaseudulla? Balilla on sanonta, ettei lapsen jalkojen pitäisi osua maahan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Sen toteuttamiseen tarvitaan aika monta vanhempaa, miettii Kathryn.

Kolmen naisen yhteisössä työnjako ja roolit eivät perustu sukupuoleen. Kathryn uskoo, että sukupuoleen perustuvat roolit voidaankin jokaisessa perheessä purkaa. Hän jakoi käytännön vinkit vallan ja vastuun jakamiseen myös Marja Hintikka Liven ystävien iloksi.

EDIT 3.11. Kommentointi on suljettu.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.