Hyppää pääsisältöön

Näin saat perheen työnjaon toimimaan

Usan kolme äitiä
Usan kolme äitiä Kuva: Yle/Risto Kuusisto marja hintikka live

Äidit valittavat liiasta vastuusta, mutta monille sen jakaminen on vaikeaa. Kalifornialainen naistutkimuksen professori Kathryn Sorrells kertoo, miten juurtuneita sukupuolirooleja voidaan murtaa.

1. Suhdetyötä perheeseen
Vahvan perheen rakentaminen on ihmissuhdetyötä. Siitä ei makseta, mutta se on hyvin tärkeää lapsille ja erittäin tyydyttävää vanhemmille. Sekä miehet että naiset pystyvät ihmissuhdetyöhön, vaikka sen ajatellaan tyypillisesti olevan äidin hommia.

2. Äidit ovat luontaisia huolehtijoita - isät lapsenvahteja
Kun äidit hoitavat lapsia, ajattelemme ja oletamme sen olevan luotainen osa naisen roolia ja vastuuta. Kun isät huolehtivat lapsistaan, kutsumme sitä lapsen vahtimiseksi. Sekä äitien että isien pitää määritellä roolinsa uudelleen.

3. Lastenhoidon arvostusta on lisättävä
Isien pitää ottaa nykyistä vahvempi hoitajan rooli perheissä. Koko lastenhoidon käsitettä pitää uudistaa ja lastenhoidon arvostusta lisätä. Työ on tärkeää - ja myös miehet pystyvät siihen!

4. Kontrollifriikit äidit vievät isiltä vastuun
Äidit sekaantuvat usein isien tapaan hoitaa lapsia. Pahimmillaan he syrjäyttävät isät ja hoitavat asiat itse - ja sitten paheksuvat sitä, etteivät isät tee mitään! Äitien pitää antaa isille kokonaisvastuu. Miehet kyllä pystyvät, antakaa heille tilaisuus siihen!

5. Miehet mukaan
Naiset saattavat upota äidin rooliin niin syvästi, etteivät he anna isien osallistua osallistua lasten hoitamiseen enää ollenkaan. Joskus äitien on osattava perääntyä ja antaa iseillekin täysi rooli vanhempana.

6. Tasa-arvo suhteessa ei tarkoita samojen asioiden tekemistä
Kun pariskunta uudelleenmäärittelee ja muuttaa vastuitaan suhteessa lapsiin, vaikuttaa se myös vanhempien keskinäiseen parisuhteeseen. Kumppaneiden onkin hyvä keskustella parisuhteestaan myös sukupuoliroolien näkökulmasta. Oikeudenmukaisuus ei tarkoita sitä, että miehet ja naiset tekevät samoja asioita. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että töitä joita miehet ja naiset tekevät perheessä, arvostetaan yhtä paljon.

7. Kodin roolit opitaan tekemällä ja ne kulkevat mukana läpi elämän
Yksi keskeisistä tavoista, joilla lapset oppivat ihmissuhteiden muodostamista, sukupuolirooleja sekä sosiaalisesta kanssakäymistä on malli - perheen sisäinen dynamiikka ja vanhempien keskinäinen suhde. Minkälaisia esimerkkejä sinä tarjoat lapsillesi? Usein ihmiset sanovat yhtä ja tekevät toista, kun he opettavat lapsilleen sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tekemisellä on paljon syvempi ja pidempi vaikutus kuin sanomisella.

8. Roolijakoa voi harjoitella
Yritä muuttaa perheen vastuita päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi. Jokainen voi näin oppia uutta. On myös todennäköistä, että toisen tekemisiä arvostaa kokeilun jälkeen aiempaa enemmän.

9. Kaikkia kannattaa arvostaa yksilöinä
Olemme yksilöitä ja kokemuksemme muovaavat meitä läpi elämän. Pyri näkemään toinen kokonaisena ihmisenä. Kaikilla, niin naisilla, miehillä kuin lapsillakin on useita, erilaisia kykyjä. Kyseenalaista tavat, joilla perinteiset sukupuoliin liitetyt odotukset rajoittavat mahdollisuuksiamme ihmisinä.

Sorrells itse jakaa 5-vuotiaan Roquen kasvatusvastuuta kahden naisen kanssa. Lue täältä lisää heidän tarinastaan.

EDIT 3.11. Kommenttiosio on suljettu.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.