Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nämä tuotteet ovat väärentäjän suosikkeja

Angry Birds -lelun kopio.
Angry Birds -lelun kopio. Kuva: YLE tuoteväärennös

EU:n alueella viranomaisten haaviin jäi eniten väärennettyä tupakkaa ja tupakkatuotteita, toiseksi eniten leluja ja kolmanneksi eniten lääkkeitä, kertoo Euroopan Komission raportti. Suurin osa EU:n alueelle tulevista väärennetyistä tavaroista on tehty Kiinassa. Sieltä tuodaan yli 70% EU:n alueen tuoteväärennöksistä.

Väärennetyn tuotteen ostaja voi myös joutua ostoksestaan vastuuseen. Jos verkosta ostettu tuote osoittautuu väärennökseksi, kuluttajan on otettava ensin yhteys myyjään. Jos kaupan purkaminen ei onnistu, seuraava askel on kääntyä luottokorttifirman puoleen ja vaatia rahoja takaisin tuotevirheeseen vedoten. Tuote pitää kuitenkin postittaa takaisin myyjälle, neuvoo Helsingin Sanomien haastattelema Tullin rikostorjuntapäällikkö Petri Lounatmaa.

Turvatyynyjä, laakereita ja jopa auton avaimia väärennetään.

Väärentäjien kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti nämä tuoteryhmät.

Tupakka

EU-alueella löydetyistä tuoteväärennöksistä 38% on tupakkaa tai tupakkatuotteita. Vuonna 2014 Tulliin jäi yli 12 miljoonaa väärennettyä savukeaskia. Väärennettyjen savukkeiden valmistusaineina voi olla mitä tahansa lattiapölystä kuolleisiin hyönteisiin.

Lelut

Leluväärennöksistä on löydetty mm. EU:ssa kiellettyjä muovinpehmittimiä, jotka luokitellaan ihmisen lisääntymisterveydelle vaarallisiksi. Väärennetty lelu on monesti tehty niin heppoisesti, että se saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran. EU:ssa lelujen turvallisuusvaatimukset ovat tiukat. Tuoteväärennösten turvallisuudesta on vaikea saada ketään vastuuseen.

Lääkkeet

Suomen Tullin takavarikoimista tuoteväärennöksistä jopa 70% on lääkkeitä. Väärennetty lääke voi sisältää mitä tahansa.

Lääkkeitä on tehty esimerkiksi lattiapölystä, jota on puristettu yhteen.

Osassa lääkeväärennöksiä on vaikuttavaa ainetta, mutta joka tabletissa eri määrä. Väärennettyjä lääkkeitä on tehty esimerkiksi lattiapölystä, jota on puristettu yhteen. Päälle on laitettu lattiavahaa ja lopuksi kiillokeainetta. Lääke on pakattu kauniiseen pakettiin, jota myydään nettikaupassa.

Ennen lääkeväärennöksen saattoi tunnistaa erittäin halvasta hinnasta, mutta nykyisin monet nettikauppojen väärennetyt lääkkeet ovat vain vähän halvempia kuin aidot. Väärennetyn lääkkeen tekokustannukset ovat mitättömät, eikä tekijällä ole lääkkeiden laadusta ja niiden vaikutuksista mitään vastuuta.

Keväällä 2014 Suomessa tavattiin ensimmäisen kerran lääkeväärennöksiä myös laillisessa jakelukanavassa. Kyseessä oli kaksi sairaaloissa rinta- ja mahasyövän hoitoon käytettävää syöpälääke-erää

Merkkilaukut ja -vaatteet

Erityisesti teinien keskuudessa suosituista merkeistä löytyy paljon väärennöksiä. Väärennetyissä tekstiileissä voi olla allergisoivia yhdisteitä, syöpää aiheuttavia väriaineita ja kemikaaleja, jotka eivät lähde pesussa pois. Tuoteväärennöksen palo-ominaisuuksista ei myöskään ole takuita.

Kosmetiikka

Lontoon poliisi ratsasi keväällä nettikosmetiikkaa, josta löysi muunmuassa syanidia, arseenia, elohopeaa, lyijyä, rotan jätöksiä ja ihmisen virtsaa. Suomen tullin mukaan Suomessakin törmää usein väärennettyyn kosmetiikkaan.

Liptonin väärennetyistä teepusseista on löytynyt roskia sekä rotan papanoita

Korut ja kellot

Netin kauppapaikoilla myydään usein väärennettyjä koruja ja kelloja. Aidon kellon tunnistaminen vaatii perehtyneisyyttä. Joskus kellon tikitys voi paljastaa väärennöksen.

Elintarvikkeet

Suomessa ei juurikaan ole löytynyt väärennettyjä elintarvikkeita. Maailmalla esimerkiksi Liptonin väärennetyistä teepusseista on löytynyt roskia sekä rotan papanoita. Italiassa pakastettua kalaa on myyty tuoreena lisäämällä siihen kemikaaleja. Pakattuina myytävät väärennetyt elintarvikkeet tulevat usein Kiinasta, Intiasta tai muusta Kaakkois-Aasian valtiosta.

Auton varaosat

Väärennöksiä tehdään esimerkiksi auton huolto-osista. Jarrupaloja, kytkimiä, suodattimia, sytytystulppia, turvatyynyjä, laakereita ja jopa auton avaimia väärennetään. Autohuollossa asiakas ei näe mitä varaosia autoon asennetaan.

Autohuollossa asiakas ei näe mitä varaosia autoon asennetaan.

Vuonna 2013 Suomen Tulli teki takavarikon, jossa löytyi tuoteväärennökseksi epäiltyjä auton turvatyynyjä, joissa oli vain suojakuori mutta ei varsinaista turvatyynyä lainkaan.

Elektroniikka

Väärennetty elektroniikka voi aiheuttaa oikosulkuja tai muita ongelmia ja pahimmassa tapauksessa tulipaloja. Kuningaskuluttajan vuonna 2013 tekemässä jutussa kävi ilmi, että Samsungin puhelimen rähjähtänyt akku osoittautui väärennetyksi. Liikkeessä vaihdetun akun piti olla Samsungin alkuperäisosa.

Alkuvuodesta Tulli pysäytti suuren erän väärennetteyjä älypuhelimia.

Juttua varten haastatellut asiantuntijat: tulliylitarkastajat Kirsi Taipale ja Riikka Pakkanen, Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Pihkala, Toyota Auto Finlandin projektipäällikkö Arto Toivonen ja Tori.fi:n sisältö- ja turvallisuuspäällikkö Antti Lehto.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.