Hyppää pääsisältöön

Rikollisten revanssi

Vankilan ristikkoikkuna ja tiiliseinä
Vankilan ristikkoikkuna ja tiiliseinä vankila

KRIS-Tampere –yhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Ihalainen sanoo TV1:n Aamusydämellä-ohjelman haastattelussa, että vankilasta vapautuessa ensimmäiset 15 minuuttia ovat tulevaisuuden kannalta tärkeimmät. Kysymys on siitä, kuka on vankia vastassa, tai onko kukaan. Parhaassa tapauksessa portilla on toisten entisten vankien vertaistukea.

Vankien parissa työtä tekevän KRIS:in jäsenistö koostuu lähinnä entisistä päihdeongelmaisista rikollisista. Ympäri maailmaa toimivan järjestön nimi tulee ruotsin kielestä: Kriminellas Revansch i Samhället. Järjestö toimikin aluksi suoraan suomennetulla nimellä Rikollisten Revanssi Yhteiskunnassa – RRY. Se ei kuitenkaan kelvannut yhdistysrekisteriin, koska sanamuoto herätti vääränlaisen, uhkaavan mielikuvan.

Alkuvuodesta 2003 perustettiin KRIS-Suomi ry. Vastaanotto oli hyvä niin vankien kuin oikeusministeriön suunnalta. Rahoitusta saatiin RAY:lta ja kerättiin myös itse oman tukiyhdistyksen kautta. Lähes parikymmentä vuotta vankiloissa istunut, kirjailijanakin tunnettu Matti ”Kid” Hytönen toimi pitkään järjestön keulakuvana hankkien toiminnalle julkisuutta.

Rikollisten revanssia tarvitaan, sillä usein vankilakäynti tuottaa lisää ongelmia entisten lisäksi. Jari Ihalainen päätyi kiven sisään alkoholistina ja vapautui sieltä amfetamiinikoukussa. Eikä tuomion kärsiminen muutenkaan pääty siihen, kun vankilan portit avautuvat. Vapauteen ja siviiliin tullaan usein tyhjän päälle ja entisiin venkulaporukoihin, kuten Ihalaisellekin aikoinaan kävi.

KRIS tekee työtä vankiloissa ja vankiloiden ulkopuolella. Ensisijaisena tavoitteena on tukea vankeja ja vankilasta vapautuneita pääsemään irti päihteistä ja rikollisesta elämäntavasta. Se taas estää yleistä syrjäytymistä ja helpottaa sopeutumista yhteiskuntaan rikollisesta taustasta huolimatta.

KRIS auttaa vankeja saamaan elämän reunasta kiinni. Jari Ihalainen on elävä esimerkki siitä, että tämä on mahdollista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta