Hyppää pääsisältöön

He juovat jallua ja soittavat ukulelellä Top Gunin tunnaria – Pää-Äijät hämmentää nyt myös Bailumaratonilla

Bailumaraton pysähtyi Oulussa Pää-Äijien sound checkiin. Juontajat pääsivät lavalle esittämään Pääpäivää, mutta hetkinen, mikä tämä Pää-Äijät-juttu oikein on?

Areena Oulun lavalla tapahtuu jotain kummallista. Kuusi ihmistä räppää lukien sanoja suoraan papereista neonvärisissä asuissa ja karvatamineissa. Yhdellä heistä on jalassaan vain alushousut. 

YleX:n Bailumaraton on saapunut Pää-Äijien sound checkiin, ja bändi vetää juontajien kanssa uudelleen sanoitettua versiota Pääpäivä-kappaleesta.

On netti, radio, some, koko v**un yle äxä

Ei oo yhtä väsyny ku viime yön exä

Kesäkumit paukkuu niinku popparit uunis

_EDES SUOMIPOPIL EI OO NÄIN HAUSKAA DUUNIS

_YleX Jälki-istunnon Ville ”Viki” Eerikkilä näyttää luontevalta mustassa verkkopaidassa ja neonvihreissä aurinkolaseissa. Se, että Pää-Äijät on osa Bailumaratonia, on isosti juontajan ansiota. Pääpäivä-kappaletta on luukutettu YleX Jälki-istunnossa pitkin syksyä (juontajien mukaan ilman musiikkipäällikön lupaa).

Ei tällaista musiikkia YleX:llä muuten soitettaisi, eihän?
_

Ville "Viki" Eerikkilä bailaa. // Kuva: Arttu Lahtinen

Jälkän omituinen lempilapsi

Pää-Äijät-bändi on jotain Raptorin jaTippa-T:n väliltä. Hittisinkun musiikkivideolla näkyy samassa suhteessa naisten avonaisia kaula-aukkoja ja esiintyjien kaljamahoja. Tosielämässä bändin jäsenet Juuso Juntunen eli Julmari ja Jan Baas eli Janba ovat hymyileväisiä miehiä, jotka juovat jallua ja soittavat sound checkin jälkeen takahuoneessa ukulelellä _Top Gunin _tunnaria.

"Tulen tarjoamaan illan ensimmäisen kaljan Vikille ja Mäkkärille koko ikäni tästä hyvästä."― Julmari

Molemmilla on takanaan pitkä musiikkiura ennen Pää-Äijiä. JanBan on soittanut levyjä eri nimillä vuosia, ja Julmari kertoo tehneensä DJ-hommien lisäksi kaikenlaista, esimerkiksi kirkonpoltto-heviä. Kaksikko aloitti musisoinnin yhdessä vuonna 2013, ja on tähän mennessä soittanut pääosin viihdekeikkoja laskettelukeskuksissa.

Pää-äjistä on muodostunut jonkinlainen YleX Jälki-istunnon toteemi-bändi, joten bändin tapaaminen on hyvä yllätysetappi Bailumaratonille. Viki Eerikkilän mukaan Pää-Äijät jakaa radioshow’n kanssa samanlaisen sielunmaiseman.

- Meillä on yhtä hyvä ja huono huumori ja samanlainen meininki. Mennään täysillä, ihan sama mikä tilanne, painetaan hiileen, juontaja sanoo.

YleX:n juontajien erityishuomio on nostanut Pää-Äijät esille muuallakin, ja bändi tietää sen.

- Tulen tarjoamaan illan ensimmäisen kaljan Vikille ja Mäkkärille koko ikäni tästä hyvästä, Julmari sanoo takahuoneessa. _

Samuel Nyman haastettiin esiintymään alushoususillaan Bailumaratonilla. // Kuva: Arttu Lahtinen

Neljä pääpäivää putkeen

Bailumaratonin kakkospäivänä bändi on bookattu soittamaan kempeleläisen pelifirman bileisiin Areena Oulussa. Paikalle odotetaan noin kuuttasataa ihmistä. Bändillä on vielä vain muutama kappale soittolistassaan, joita testata sound checkissä. Pää-Äijät esittää keikoilla yhä pitkälti DJ-settejä.

- Ysäriä ja päivän ryypyttelybiisejä. Sellaisia, joita jengi tykkää vetää pikkuhipassa, Julmari kertoo.

Tulevaisuudessa Pää-Äijät aikoo kuitenkin kasvattaa repertuaariaan. Musiikkityyli ei ole vakiintunut Pääpäivä-sinkun tyyliseen bileräppiin.

- Tämä prokkis on siitä hieno, että se antaa mahdollisuuden tehdä mitä tahansa. Pikkujoulut-sinkku on sellaista Macarenaa, ja tulossa on cross over country -rakkauslaulu ja Modern Talking -homoveisu, Julmari sanoo.

Se, mikä tekee Pää-Äijistä kiinnostavan yhtyeen, näkyy musiikkityylissä ja vaatteissa. Tälle bändille on enemmän ja pääasia on pitää hauskaa. Siksi se sopii Pää-Äijät bongannen Viki Eerikkilän mielestä täydellisesti Bailumaratonille.

- Mikä muu voisi sopia paremmin? Biisi on Pääpäivä, ja meillä on tässä neljä pääpäivää. Se on meant to be, Eerikkilä kuittaa.

Bailumaraton kiertää Suomen parhaita bileitä neljän päivän ajan ja kerää varoja Nenäpäivä-pottiin. Osallistu säkin! Tekstaamalla YLEX numeroon 16499 lahjoitat 10 euroa hyvään tarkoitukseen.

Osallistu Nenäpäivä-keräykseen TÄÄLLÄ ja seuraa Bailumaratonin jokaista vaihetta TÄÄLTÄ!