Hyppää pääsisältöön

Pese hampaasi pimeässä! Nukut paremmin

Hämmästy maailmasta räjähdys
Hämmästy maailmasta räjähdys Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta räjähdys

Hyvän unen salaisuus saattaa olla yksinkertainen. Riittää ehkä, kun peset illalla hampaat ilman kirkkaan valon häikäisyä.

Ihmisen luonnolliseen vuorokausirytmiin kuuluu olennaisena osana valon määrä,sanoo neurotieteitä tutkiva professori Russell Foster Oxfordin yliopistosta.

Ihmiset, kuten muutkin eläimet, ovat miljoonien vuosien ajan kehittyneet samanlaisessa 24 tunnin kierrossa tapahtuvassa valon määrän vaihtelussa. Tämä rytmi säätelee myös eri geenien vaikutuksen käynnistymista ja sammumista päivän aikana.

Luonnollinen vuorokausirytmi häiriintyi ihmisten osalta siinä vaiheessa, kun keinovalo keksittiin. Kuitenkin ihmisten käyttäytymisessä tämä näkyy yhä siten, että illalla nukkuma-ajan lähestyessä monien normaali tapa on vähentää valaistusta iltatoimien myötä.

kun on aika pestä hampaat, pesuhuoneessa odottaa häiriö

Mutta kun on aika pestä hampaat, pesuhuoneessa odottaa häiriö. WC:n tai pesuhuoneen peilin yläpuolelle sijoitetaan nykyään niin kirkas loistelamppujen fluoresoiva valo, että se antaa jo unten maailmaa kohti suuntaaville aivoille väärän signaalin.

Fosterin mukaan tuo hetkellinen valo on niin voimakas signaali aivoille, että se saattaa sotkea sisäisen kellomme toimintaa huomattavasti. Siksi kannattaisi pestä hampaat pimeässä.

"Tai sitten joku voisi keksiä pesuhuoneen lamppuun himmeämmän yökytkimen", hän ehdottaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan myös nykyinen toimistotyö sotkee tätä sisäistä kelloamme, sillä työtilojen keinovalo ei kirkkaudeltaan vastaa luonnollista valoa. Työskentelemme päivät ikään kuin hämärässä luolassa ja päivän kirkas valoannos jää hyödyntämättä. Tässä Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ikkunan lähellä työskentely saattoi lisätä työntekijän hyvän yöunen aikaa jopa 46 minuutilla.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua