Hyppää pääsisältöön

"Enää en järjestä kriisiä pienistä"

Irina
Marja Hintikka Live yllätti Irina Keskimäen hemmottelupäivällä ja uudella terassilla. Irina Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Irina Keskimäen perhe on kokenut enemmän vastoinkäymisiä kuin keskiverto perhe yleensä. Ensin perheen rintamamiestalosta Porista löytyi vaarallista hometta, sitten salama sytytti talon tuleen. Kuin ihmeen kaupalla perhe pelastui 5-vuotiaan Niko-pojan ansiosta. Heti talon uudelleen rakentamisen jälkeen sattui iso vesivahinko, jonka jälkeen Irinan mies Risto sairastui. Kaikki neljän vuoden sisällä. Silti Irinan mielestä perheelle ei ole sattunut kovinkaan paljoa.

Keskimäen perheen remontti
Irina Keskimäki synnytti nuorimman lapsensa remontin keskelle. Keskimäen perheen remontti Kuva: Irina Keskimäki marja hintikka live

- Elettiin vuotta 2011. Odotin nuorimmaista, kun selvisi, että unelmatalossamme oli homevaurio. Raskaus oli vaikea ja synnytin lapsen siihen remontin keskelle, muistelee Irina kaiken alkua. Vielä tässä vaiheessa Irina ei voinut arvata, millaisia kauhun hetkiä odottaisi aivan nurkan takana.

- Eräänä kovana ukkosyönä Niko herätti minut ja kysyi, mikä tuo ääni on. Minulla on sellainen mielikuva, että olisin kuullut humahduksen. Menin yläkertaan ja näin, että seinät lyövät liekkiä. Lähdimme kylpytakit päällä ulos ja soitin Ristolle, joka oli yövuorossa töissä. Hänen ainoa kysymyksensä oli, missä me olemme, kertaa Irina.

Oman kodin menettäminen oli kriisi kaikille

Irinalla ja Ristolla on vankka liitto ja ympärillä tiivis joukko läheisiä. Jokainen on elänyt mukana perheen koettelemuksissa ja auttanut pyytämättä. Edelleenkään Irina ei voi soittaa äidilleen Arja Rintaselle myöhään illalla, niin kova järkytys tieto tulipalosta oli. Irina, Risto ja lapset elivät palon jälkeen evakossa ja saivat lopulta kodin taas kuntoon. Kotiaan rakastavalle Irinalle muuttopäivä merkitsi palaamista takaisin turvasatamaan - paikkaan, jossa saa olla juuri sellainen kuin on. Muuttopäivänä vesi lainehti talon eteisessä vastaan.

Keskimäen perhe eli evakossa tulipalon jälkeen
Irinan ja Riston perhe eli evakossa tulipalon jälkeen. Keskimäen perhe eli evakossa tulipalon jälkeen Kuva: Irina Keskimäki marja hintikka live

- Se, mikä löi eniten maahan, oli vesivahinko. Silloin puristit nyrkkiä ja silloin itkit. Kaikesta muusta oli selvitty älyttömällä sisulla, mutta tässä kohtaa ei olisi enää jaksanut yhtään enempää, sanoo Irina.

Näin jälkeenpäin Irinan mielestä kovin koetinkivi parisuhteen kannalta on ollut elämä remonttien keskellä.

- Me emme enää koskaan tee remonttia, se on avioliiton ehdoton edellytys, nauraa Irina.

Aina ei tarvitse odottaa katastrofia

Tulipaloakin pelottavampaa Irinalle oli Riston sairastuminen vesivahingon jälkeen. Onneksi oma äiti, siskot ja muut läheiset jaksoivat kuunnella. Nykyään Irina osaa suhtautua vastoinkäymisiin tyynesti: elämä menee juuri niin kuin se menee.

Irina
Irina ja Risto Keskimäki asuvat edelleen unelmatalossaan. Irina marja hintikka live

- Vastoinkäymiset ovat opettaneet myös, että aina ei tarvitse odottaa sitä katastrofia, ennen kuin pyytää apua omaan arkeensa tai tarjoaa apua toisille. Auttaa voi ihan pienissäkin asioissa, pohtii Irina.

Arjessa tulee itse kullakin usein valitettua pikku asioista. Isot koettelemukset pistävät asiat perspektiiviin, mutta eivät poista ihmisen taipumusta murehtimiseen aivan kokonaan.

- Olen tyypillinen naisihminen. Kun lasten lelut ovat levällään töistä tullessani tai astianpesukone täyttämättä, tulee äksyiltyä. Näille tilanteille ei vain voi mitään. Mutta ihan pienestä en kriisiä järjestä, sanoo Irina.

irina
Irinan sisko Irene ilmoitti Irinan Marja Hintikan yllätettäväksi. irina marja hintikka live

Irina osaa olla kiitollinen siitä, mitä hänellä on. Kaiken jälkeen perhe asuu vielä samassa talossa ja on jaksanut uskoa, että kaikki järjestyy aina parhain päin.

- Kun lapset kysyvät, voiko salama iskeä taloon uudelleen, vastaan, että ei voi. Kuka tämän kaiken jälkeen pystyy sanomaan lapsilleen, että kyllä, periaatteessa voi?

Katso, millainen Irina yllätyspäivä oli.

MHL yllättää

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.