Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Googlen kalenterilla perheen arki paremmin haltuun

Nuppineuloja kalenterissa
Nuppineuloja kalenterissa Kuva: Shutterstock/enciktepstudio kalenteri

Sähköinen kalenteri alkaa olla pakollinen apuri perheen arjessa. Täydelllistä kalenteria voi olla vaikea löytää, jos perheessä on erilaisia laitteita ja ohjelmistoalustoja ja käyttötaidoiltaan erilaisia käyttäjiä. Kalenterin käyttö kuitenkin voittaa aina jääkaapin oveen liimatut lappuset. Keskeisin ilmainen kalenterivaihtoehto on Googlen kalenteri, joka taipuu myös perheen harrastusten ja aikataulujen hallintaan.

Googlen kalenterilla on laaja tuki eri laitteille, sovelluksille ja palveluille. Näin esimerkiksi perheen Android-puhelinta käyttävä vanhempi pystyy käyttämään samaa kalenteria Windows Phonen työpuhelimekseen saaneen puolison ja iPhonea käyttävien lasten kanssa. Muiden suurien ilmaisten kalenterivaihtoehtojen kanssa on yksittäisiä eroja siinä, miten hyvin ne toimivat eri ympäristöissä. Google toimii jokaisessa.

Kaksi tapaa jakaa kalenteri

Googlen ilmainen kalenteri on monen mielestä selkeä vaihtoehto - ja miksei. Käyttöliittymä on sen verran yksinkertainen, että sitä pystyy käyttämään lähes lähtötasosta huolimatta.

Kullekin pitää luoda oma Google-tili, muuten kalenterista pitää tehdä julkinen ja sitä tuskin kukaan haluaa.

Kalenterimerkintöjen jakaminen samaa kalenteriohjelmaa käyttäville perheenjäsenille on vaivatonta ja eri henkilöille voi antaa erilaisia käyttöoikeuksia. Kullekin pitää luoda oma Google-tili, muuten kalenterista pitää tehdä julkinen ja sitä tuskin kukaan haluaa.

Kalenterimenojen jakamisen perheen kesken voi tehdä kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on luoda kokonaan uusi perhekalenteri, jota kaikki voivat muokata. Toinen tapa on oman pääasiallisen kalenterin jakaminen niin, että kukin näkee sen omasta laitteestaan. Näin toiset vain näkevät menot, mutta eivät voi tehdä sille mitään.

Uuden perhekalenterin luominen

Jos päätät luoda kokonaan uuden kalenterin perheen käyttöön, se luodaan nimenomaan tietokoneelta, ei mobiilisovelluksesta.

 1. Etsi vasemmalta Omat kalenterit ja klikkaa sen vieressä olevaa nuolta
 2. Valitse “Luo uusi kalenteri”
 3. Anna kalenterille nimi
 4. Lisää kohtaan “Jaa tiettyjen henkilöiden kanssa” sen perheenjäsenen sähköpostiosoite, jonka kanssa haluat jakaa kalenterin
 5. Käyttöoikeusasetukset-kohdasta voi määritellä, mitä perheenjäsen voi kalentereilla tehdä
 6. Valitse “Lisää henkilö” ellei henkilöitä ole jo lisätty
 7. Valitse “Luo kalenteri”

Tämän jälkeen pitää vielä muistaa ottaa kyseisen kalenterin synkronointi käyttöön mobiililaitteessa.

Erillinen kalenteri ja värit apuna

google kalenteri yleinen
Väreillä voi selkeyttä kalenteria. google kalenteri yleinen google kalenteri yleinen

Aikuisilla on usein omassa kalenterissaan myös tarkasti tuntikohtaiset palaverit ja muut työmenot, joten jos tarkoituksena on perheen yhteisten menojen hallitseminen, lienee paras vaihtoehto luoda yhteinen perhekalenteri, johon merkitään vain kaikkia koskevat asiat, kuten harrastukset, lomat, kouluajat ja muut juoksevat työajan ulkopuoliset asiat.

Jos lapset ovat vielä nuoria, saattaa pelkona olla, että nämä sotkevat kokemattomuuttaan yhteistä kalenteria. Kun lisäät lapsen yhteiseen kalenteriin, voit päättää, voiko hän myös lisätä ja muokata tapahtumia. Näin vahinkoja ei pääse sattumaan.

Kalenterimerkintöjä kannattaa erotella käyttämällä kunkin ihmisen merkinnöissä eri värejä. Näin yhdellä vilkaisulla tietää, onko harrastusmeno esimerkiksi Tiinan vai Tommin.

Oman pääkalenterin jakaminen

Jos haluat jakaa oman pääasiallisen kalenterisi perheenjäsenille, tehdään se niinikään tietokoneelta, ei mobiilisovelluksesta.

 1. Etsi vasemmalta Omat kalenterit ja klikkaa sen vieressä olevaa nuolta
 2. Valitse “Kalenterin jakaminen”
 3. Lisää kohtaan “Jaa tiettyjen henkilöiden kanssa” sen perheenjäsenen sähköpostiosoite, jonka kanssa haluat jakaa kalenterin
 4. Käyttöoikeusasetukset-kohdasta voi määritellä, mitä perheenjäsen voi kalentereilla tehdä

Kun olet jakanut kalenterin, saa perheenjäsen sähköpostikutsun katselemaan kalenteria. Kun hän klikkaa linkkiä, lisätään kalenteri hänelle kohtaan “Muut kalenterit”.

Halutessaan toisen ihmisen kalenterin pystyy helposti piilottaamaan sekoittamasta omaa päivää. Tämä onnistuu Androidin ja iOS:n Google Kalenteri -sovelluksen valikosta napauttamalla kalenterin nimeä.

Syntymäpäivät, juhlapäivät ja muut tärkeät asiat

google kalenteri juhlapäivät
Juhlapäivät ja muut tärkeät asiat saa mukaan kalenteriin. google kalenteri juhlapäivät google kalenteri juhlapäivät

Kun perheen oma kalenteri on muuten valmis, voi siihen lisätä vielä syntymäpäivät, juhlapäivät ja mahdollisia muita tärkeitä asioita. Googlella on sisäänrakennettuna mahdollisuus tilata kansalliset ja uskonnolliset juhlapyhät.

 1. Avaa tietokoneella Google Kalenteri
 2. Valitse “Muut kalenterit” kohdan vierestä nuolipainike
 3. Paina “Selaa kiinnostavia kalentereita”
 4. Valitse haluttu kalenteri listasta, klikkaa “Tilaa”

Samasta paikasta voi myös lisätä perhekalenteriin päivän numeron, kuun vaiheen, auringonnousun ja -laskun ajankohdat sekä viikkonumeron. Urheilun ystäville on tarjolla on myös tapahtumatietoja muun muassa jalkapalloliigoista (myös kotimainen Veikkausliiga) ja jääkiekkoliigoista.

Päiväkohtaisen sääennusteenkin saa mukaan kalenteriin, mutta se toimii ainoastaan selainversiossa, ei mobiilisovelluksissa.

 1. Avaa Google Kalenteri
 2. Valitse rataskuvakkeen takaa löytyvä “Asetukset”
 3. Valitse “Näytä sää sijaintini perusteella” -kohdasta Celsius-asteikko
 4. Tallenna

Syntymäpäiviä ei voi tällä hetkellä lisätä Google Kalenteriin Facebookista, jos käyttää tietokonetta tai Android-laitetta. Sen sijaan iOS:ssa riittää, että lisää toisen kaveriksi Facebookissa.

Syntymäpäivät voi lisätä kalenteriin muuten lisäämällä ihmisen Google-yhteystietoihin ja lisäämällä syntymäpäivän henkilötietoihin. Näin kunkin merkkipäivät näkyvät yhteisessä kalenterissa ihan muistutuksena niin isälle kuin äidillekin.

8.12.2015 Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.