Hyppää pääsisältöön

”Isyys muuttaa ihan kaiken”

Jarkko Viita vauva sylissä
Jarkko Viita vauva sylissä Kuva: Yle, Marko Väänänen jarkko viita

Oululaisella Jarkko Viidalla on kokemusta isyydestä neljän vuoden ja neljän lapsen verran. Hulinaa siis riittää ja isällä tekemistä. Arki tuntuu välillä sumuiselta päivästä toiseen selviämiseltä, kun kaksi- ja neljävuotiaiden lasten lisäksi perheessä on myös seitsemän kuukauden ikäiset kaksostytöt. Isyys on muuttanut ihan kaiken – positiivisesti.

– Ennen ensimmäisen lapsen syntymää meille näytettiin neuvolassa Jari Sinkkosen video vanhemmuudesta. Sinkkonen sanoi, että kaikki tulee muuttumaan. Siihen näkemykseen on kyllä helppo yhtyä. Isyys muutti ihan kaiken, Jarkko Viita nauraa.

– Aluksihan sitä yritti tavata kavereita samalla rytmillä ja yritti harrastaa, mutta ei se varsinkaan pienen lapsen kanssa onnistunut samassa mittakaavassa. Tuli huono omatunto, kun tiesi, että kotonakin olisi tekemistä. Asiat ovat siis muuttuneet todella paljon isyyden myötä, mutta positiiviseen suuntaan. Olen ajatellut, että tämä elämänvaihe on tällaista. Haluan isänä olla läsnä lasteni arjessa. Omien menojen ja harrastusten aika on sitten myöhemmin, Viita lisää.

Arki

Viidan perheessä arki rullaa kodin, työn ja päiväkodin välillä. Kun Jarkko vie aamulla Akselin (2) ja Matildan (4) päiväkotiin, jää Jarkon vaimo Minna Kovala-Viita kotiin kaksostyttöjen kanssa (7kk). Puolet viikosta isommat lapset ovat pikkusisarusten ja äidin kanssa kotona. Silloin apuna ovat usein isovanhemmat.

Jarkko Viita päiväkodilla lapsensa kanssa
Jarkko Viita päiväkodilla lapsensa kanssa Kuva: Yle, Marko Väänänen jarkko viita

– En tiedä, miten olisi pärjätty tällä kokoonpanolla ilman isovanhempien apua. Onneksi vaimon suku asuu täällä. Heistä on ollut kyllä iso apu. Minun vanhempani asuvat vähän kauempana, joten välimatkan takia he eivät läheskään niin usein pääse auttelemaan, Jarkko kiittelee perheen saamaa tukea.

Arki-illat ovat monessa lapsiperheessä melkoista suhinaa. Yhdessä ehditään touhuta vain muutama tunti, kun onkin jo aika aloitella iltatouhut. Jarkon ja Minnankin perheessä ilta tuntuu aina liian lyhyeltä.

– Minä tulen viiden aikaan töistä kotiin. Kyllä siinä lyhyeksi se aika lasten kanssa jää. Pari tuntia ehditään touhuta ennen kuin ovatkin jo nukkumassa.

– Kyllähän se arki on sellaista rutiininomaista suorittamista. Viikonloppuna yritetään sitten keksiä jotain mukavampaa, mitä touhutaan varsinkin isompien lasten kanssa. Pienemmille vielä riittää, kunhan pääsevät syliin ja saavat maitoa, Jarkko naurahtaa.

Monikkoperhe

Jarkon ja Minnan perheessä oli jo kaksi pientä lasta, mutta kolmas mahtuisi mukaan aivan hyvin. Niin pariskunta ajatteli. Pian perheeseen toivotettiinkin tervetulleeksi kaksi vauvaa.

Jarkko Viita syöttää vaimonsa kanssa kaksostyttöjä
Jarkko Viita syöttää vaimonsa kanssa kaksostyttöjä Kuva: Yle, Marko Väänänen jarkko viita

– Minna tuli kotiin ultraäänikuvien kanssa, antoi ne eteeni ja sanoi, että mitäs sinä näistä tuumaat. Olihan se yllätys, positiivinen yllätys, Jarkko muistelee.

– Sitä ajatteli, että kaikesta varmasti selviää. Kahden ensimmäisen kanssa oli oppinut, että vaikka on rankkoja aikoja, niin yleensä se jossain vaiheessa helpottaa. Sitä valmistautui elämään ainakin tulevan vuoden sellaisessa sopivassa sumussa.

– Päivästä toiseen selviämistä, siltä tällä hetkellä enimmäkseen tuntuu, mutta kyllähän näistä pienistä vauvoista saa paljon iloakin. Ja isommista lapsista tietenkin myös, Jarkko miettii.

Isyys on mahtava juttu

– Isyys herättää minussa lämpimiä ja positiivisia tunteita. Varsinkin ensimmäisen lapsen syntymä tuntui maailman parhaimmalta asialta. Isyys on todella mahtava juttu. Jokaisen miehen se tulisi kyllä kokea.

– Haluaisin olla lapsilleni mahdollisimman läsnä oleva isä. Sellainen, ettei heidän tarvitse sitten 18-vuotiaana miettiä, että iskää ei koskaan näkynyt kotona vaan se oli aina töissä. Minulle on tärkeää, että pystyn tarjoamaan lapsilleni mahdollisimman hyvän elämän.

– Lapsista saa sellaista päivittäistä iloa. Arkisia, kivoja asioita ja hauskoja tapahtumia. On hauska seurata lasten kasvamista ja huomata, miten he oppivat uusia juttuja. Joskus sitä ihan yllättyykin, että kuinka he ovat jo fiksumpia kuin osasi itse kuvitellakaan, Jarkko kertoo hymyillen.

Parisuhde

Pikkulapsiperheessä äidin ja isän roolit voivat hypätä parisuhteen ohi. Väsyneenä ja kiireisen arjen keskellä parisuhteesta huolehtiminen ei joka päivä olekaan sijalla numero yksi.

– Varsinkin nyt, kun on neljä pientä lasta, niin kyllä se parisuhde väistämättä jää taka-alalle. Tärkeimpiä asioita molemmille on yöunet, että kumpikin saisi nukuttua tarpeeksi hyvin. Ehkä sitten, kun se perusasia on kunnossa ja kun lapset ovat hieman vanhempia, on mahdollisuus hoitaa suhdettakin paremmin.

– Ennen Hildan ja Helmin syntymää meillä oli tapana silloin tällöin käydä esimerkiksi syömässä tai elokuvissa kahdestaan lasten ollessa hoidossa isovanhemmilla. Toki sitä toista voi huomioida pienilläkin asioilla. Vaikkapa tuoda kukkia ja sellaisilla pienillä muistamisilla huomioida kumppania. Jotain sellaista, mistä toiselle tulee hyvä mieli. Jarkko miettii.

Perhearjen ja parisuhteen hoitamisen keskellä oma aikakin on tärkeää.

– Viikonloppuisin yritämme, että edes jompikumpi vanhemmista pääsisi tekemään jotain omaa juttua. Vaikka kävelylenkille, se on tässä vaiheessa realistinen vaihtoehto. Ja itse olen huomannut, miten tärkeää työkavereiden kanssa juttelu töissä on. Sitäkin arvostaa nykyään ihan eri tavalla.

Kun Jarkko on päivät töissä, huolehtii Minna kodista ja lapsista.

– Arvostan ihan älyttömästi sitä, mitä vaimo tekee täällä kotona. Meille molemmille on ollut tärkeää, että lapset eivät menisi päiväkotiin heti, kun sinne saa viedä. He saavat ensin kasvaa kotona vähän ja oppia esimerkiksi kävelemään. Siinä mielessä on hienoa, että Minna on täällä kotona lasten kanssa, Jarkko kiittelee vaimoaan.

Isänpäivä

Marraskuun ensimmäinen sunnuntai on kaikkien isien ikioma päivä. Päivää juhlitaan myös Viidan perheessä.

Jarkko Viita perheensä kanssa sohvalla.
Jarkko Viita perheensä kanssa sohvalla. Kuva: Yle, Marko Väänänen jarkko viita

– Meillä isänpäivää vietetään perheen kesken. Lapset ovat yleensä tehneet kortit ja kakkuakin saan. Sehän on kivaa, kun saan syödä kakkua yhdessä lasten kanssa ja katsoa, kun he iloitsevat siitä. Lapset eivät varmaan vielä oikein erota päivää synttäreistä, mutta heidän iloaan on mukava seurata.

Lisää ohjelmasta

Edina Bilajac työskentelee muistihoitajana
Edina Bilajac työskentelee muistihoitajana Kuva: Akuutti/Janne Lindroos akuutti
toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila,
toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila, Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila
laserhoito
laserhoito Kuva: Yle, Juha Tuominen laserhoito
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä