Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen menoleikkauksia korostava talouslinja saa enemmän huonoja kuin hyviä arvioita MOT:n kyselyssä eurooppalaisille talousprofessoreille.
Nykyhallitusta vielä huonommin selviää Olli Rehn, jonka aika EU:n talouskomissaarina haukutaan maan rakoon.
Miten arvioitte Sipilän hallituksen talouslinjaa?
Oikea | 25 % |
Ei oikea eikä väärä | 25 % |
Väärä | 50 % |
MOT-kyselyssä puolet eurooppalaisprofessoreista pitää Sipilän hallituksen leikkauslinjaa vääränä. Vain joka neljäs ymmärtää leikkauksia.
“En ole Suomen talouden tai ehdotettujen toimien asiantuntija. Julkisten menojen sopeutuksen ja rakenteellisten uudistusten yhdistelmä näyttää kuitenkin oikealta näissä oloissa”, vastaa nimettömänä pysytellyt keskieurooppalainen professori.
Amsterdamin kauppakorkeakoulun professori Roel Beetsma viittaa vastauksessaan muihin EU-maihin:
”Hyvinvointivaltio on kasvanut kohtuuttomiin mittoihin useimmissa EU-maissa, ja seurauksena ovat korkea verotus ja työnteon kannustinloukku”, hän kirjoittaa.
“Kaikkein tärkein huomio on, että sana ‘uudistus’ on tässä yhteydessä sopimaton. Hän (Sipilä) ehdottaa yhteiskuntajärjestelmään sellaisia muutoksia, jotka oleellisesti heikentävät sosiaalista turvaa markkinatalouteen oleellisesti kuuluvaa epävakautta vastaan”, arvostelee Lontoon yliopiston (SOAS) professori John Weeks.
Weeks kuvaa Sipilän hallituksen tavoitteita ”täydellisen toimimattomiksi”.
”Itse asiassa tässä on kyse tulojenjaosta köyhiltä rikkaille”, hän arvioi.
Suomen politiikka on tässä tasan sama kuin muissa EU-maissa viime vuosina harjoitettu (epäonnistunut) politiikka, Bolognan yliopiston Elettra Agliardi vastaa.
“Hyvinvointimenojen leikkaaminen ei todellakaan ole mikään briljantti idea. Todennäköisesti se on yksityisen sektorin tuen ja vaatimusten seurausta”, arvioi roomalaisen Sapienza-yliopiston professori Nicola Acocella.
Tukholman kauppakorkean professorin Tore Ellingsenin mielestä Sipilän hallituksen linjaus menee metsään: ”Nyt ei ole oikea aika talouskurille.”
Rehnille ja komissiolle
täydellinen tyrmäys
MOT-kyselyn tyrmäävintä antia edustavat professoreiden arviot EU-komission ja talouskomissaarina 2010–2014 toimineen Olli Rehnin suorituksesta.
Arvio Olli Rehnin ja EU-komission onnistumisesta eurokriisin hoidossa
Loistava | 5 % |
Odotukset ylittävä | 0 % |
Kelvollinen | 14 % |
Heikko | 55 % |
Luokaton | 27 % |
“Poliittinen päättämättömyys on ollut katastrofaalista ja tullut kalliiksi”, nimettömänä pysyttelevä professori arvioi.
Rehn sanoi komissaarina usein “näkevänsä valoa tunnelin päässä”.
“Ennen kuin Rehn väittää näkevänsä valoa tunnelin päässä, hänen olisi löydettävä tunneli”, lataa Lontoon yliopiston Weeks.
Weeks arvioi, että euroalue on sisäisen kysynnän puutteen aiheuttamassa stagnaatiossa. Kiinan talouden hidastuessa myöskään ulkoisen kysynnän kasvulle ei hänen mukaansa ole hyviä näkymiä.
Bonnin yliopiston Jürgen von Hagenin mielestä komissio ja Rehn kielsivät todellisuuden suhtautuessaan vuoden 2010 jälkeiseen tilanteeseen väliaikaisena taantumana. Hänen mukaansa tämä on estänyt puuttumisen todellisiin ongelmiin, kuten tuottavuuden alhaiseen kasvuun.
Professorijoukossa on vain yksi, joka antaa komissiolle ja Rehnille arvosanan loistava.
”Minä koen silkkaa ihailua Olli Rehniä kohtaan, jonka kanssa sain tilaisuuden työskennellä läheisesti Kyproksen kriisin aikana. Hän on järjen ääni, ja hän toimi lujasti varmistaakseen järkevän lopputuloksen niissä poliittisissa oloissa”, vastaa Leicesterin yliopiston professori ja Kyproksen keskuspankin ex-pääjohtaja Panicos Demetriades.
“Komissio on merkityksetön. Tätä kriisiä on hoitanut Saksa, ja pienemmässä roolissa Ranska. Katastrofista ei voi syyttää komissiota”, London School of Economicsin professori Francesco Caselli kirjoittaa.
Olli Rehn ei halunnut antaa haastattelua MOT:lle.
MOT:n kyselyyn vastasi kaksikymmentäyksi ulkomaista ja viisi suomalaista professoria. Yliopistojen joukossa ovat muun muassa Amsterdamin yliopisto, Bocconi, Bolognan yliopisto, Cambridge, London School of Economics, Münchenin yliopisto, Oxford, Rooman Sapienza-yliopisto, Toulousen yliopisto ja Tukholman yliopisto.
MOT: Talouden tuhoava kuri
TV1 maanantaina 2.11. klo 20; keskiviikkona 4.11. klo 15.55 ja torstaina 5.11. klo 5.55
Ohjelman voi katsoa myös Yle Areenassa
Lisää ohjelmasta
- Talouden tuhoava kuri: käsikirjoitus
- MOT-kysely paljastaa euroalueen pahimmat mokat
- Talousoppineet arvostelevat ankarasti kuritaloutta
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta