Hyppää pääsisältöön

Sittenkin ihan tavallinen tyyppi? – Cheekin kaksi puolta

Millaista on olla suomalainen supertähti? Tähän kysymykseen vastaa uunituore dokumentti Jare vs. Cheek, jossa seurataan maamme suosituimman räppärin elämää lähes vuoden päivät. Yle.fi/musiikin haastattelussa Cheek kertoo tuntemuksistaan viimeisten kuukausien ajalta. Katso Cheek vs. 6 sanaa -haastattelu ylläolevasta videosta.

Massiivisen televisiodokumentin päätähdellä ei ole helppoa. Kamera seuraa mukana kaikkialle: levy-yhtiön kokouksiin, kuntosalille, Ratinan stadionin backstagelle, jopa kalifornialaiselle uima-altaalle.

Maallikkoa moinen tahti saattaisi hirvittää, mutta Jare Henrik Tiihonen on tottunut pahempaankin pyöritykseen. Kun Suomen suosituin rap-artisti nousee autostaan, ihailijat ovat paikalla parissa minuutissa. Heti perässä seuraavat toimittajat, jotka tarttuvat hanakasti epämääräisimpiinkin huhuihin.

”Jossain vaiheessa sain niin yliannostuksen kaikkea, etten vieläkään oikein jaksa julkisuutta tai mediaa”, Cheek sanoo nyt.

Silti hän on päättänyt olla tällä kertaa mahdollisimman rehellinen. Positiivisen asenteen sanansaattajana tunnettu räppäri antaa viimein myös ikävien tunteiden nousta pintaan. Dokumentissa nähdään, millaisen tuskan takana uuden Alpha Omega -albumin synnyttäminen oli.

Cheek 1.10.2015
Cheek 1.10.2015 Kuva: Yle / Joonas Josefsson jare henrik tiihonen

Vaikka Cheek on levyynsä tyytyväinen, tuntuivat Los Angelesissa pidetyt studiosessiot välillä silkalta painajaiselta. Synkimpinä hetkinä vaikutti siltä, ettei albumi kenties valmistu koskaan.

”Miten levystä tulikin noin diippi? Miten mä tunsin niin negatiivisia tunteita? Oli sellainen olo, että tämä oli nyt tässä. Makaan lattialla enkä jaksa enää.”

Oli sellainen olo, että tämä oli nyt tässä. Makaan lattialla enkä jaksa enää.

Julkisuuden kirot kuuluvat Alpha Omegan lyriikoissa. Suuri osa sanoituksista käsittelee jatkuvaa estradilla seisomista: median ajojahtia, yksityisyyden puutetta ja valtavia suorituspaineita. Tummanpuhuvien aiheiden vastapainona levyllä esiintyy kuitenkin myös Chekkonen, joka on Jaren pidäkkeetön alter ego.

”Sen nimissä saa heittää löylyä kuin Kekkonen saunassa aikanaan”, Cheek nauraa. Suomiräpin presidentin ja siviilihenkilö Jare Tiihosen välillä on vissi ero: ”Chekkonen on Jarea reteämpi tyyppi. Sen tarkoitus on kantaa supertähden viittaa, ja itse taas yritän irrota siitä vähän, olla ihan vain Jare ja hengailla rauhassa himassa. Mutta se on joku sellainen haave vain, sillä eihän se oikeasti koskaan mene näin.”

Cheek Emma-gaalassa 2013
Cheek Emma-gaalassa 2013 Kuva: Yle / Joonas Josefsson emma-gaala 2013

Elokuussa 2014 Cheekin ura tuli tietynlaiseen käännekohtaan. Tuolloin hän esiintyi kahtena iltana peräkkäin loppuunmyydyllä Olympiastadionilla. Stadionkeikkojen jälkeen hän vetäytyi vuodeksi julkisuudesta, laittoi keikkailun tauolle ja yritti keskittyä toisaalta tulevaan levyyn, toisaalta omaan hyvinvointiinsa.

Alpha Omega -levy ilmestyi 16. lokakuuta. Albumin ja keväällä 2016 järjestettävän jäähallikiertueen myötä Cheek tekee nyt varsin suurieleistä paluuta parrasvaloihin. Siihen liittyy melkoinen paradoksi: keikkataukonsa aikana räppäri ehti jo kaivata yleisöään, mutta välillä jatkuva julkisuus saa hänet tuskaiseksi.

”Kun mennään tuollaisille leveleille, joille olet aina halunnut urasi viedä, se on vähän ristiriitaista: miksi haluat yhtäkkiä pois sieltä? Välillä tuntuu siltä ja välillä taas haluan lavalle huudattamaan ja laulattamaan jengiä.”

Kun mennään tuollaisille leveleille, joille olet aina halunnut urasi viedä, se on vähän ristiriitaista: miksi haluat yhtäkkiä pois sieltä?

Mika Nivan ohjaama dokumentti Cheek vs. Jare on intiimi katsaus supertähden tuntemattomampaan puoleen: loputtoman kunnianhimoiseen persoonaan, joka paiskii väsymättä töitä – loppuun palamisen uhallakin.

Yle.fi/musiikin videohaastattelussa Cheek kertoo dokumentin tekemisestä, muistelee Ratinan stadionilla järjestetyn paluukeikkansa tunnelmia ja pohtii suhdettaan julkisuuteen.

Jare vs. Cheek, Yle TV2 sunnuntaina 8.11.2015 klo 19.30
Yle Live: Cheek, Yle TV2 sunnuntaina 8.11.2015 klo 20.30

Muokkaus 3.11. klo 15:57: päivitetty jutun tekijät
Muokkaus 4.11. klo 15:57: korjattu dokumentin nimi, lisätty linkitys
Muokkaus 9.11. klo 11:20: lisätty TV-dokumentti jutun loppuun

Kommentit