Hyppää pääsisältöön

Superlonia, salmiakkia ja Sibeliusta - RSO lähtee konserttikiertueelle

Orkesterijärjestäjä Heikki Tikka
Orkesterijärjestäjä Heikki Tikka pakkaa RSO:n Japaniin. Orkesterijärjestäjä Heikki Tikka Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner orkesterijärjestäjä heikki tikka

Kun Radion sinfoniaorkesteri suuntaa konserttimatkalle, mukaan lähtee vähintään rekkalastillinen tavaraa. Pakkaamiseen tarvitaan kaksi orkesterijärjestäjää, kymmeniä laatikoita ja paljon superlonia. Kapellimestarin laatikosta voi löytää yllätyksiä.

Kuinka monta basistia tarvitaan pakkaamaan kokonainen sinfoniaorkesteri ulkomaankiertueelle? Vastaus: ei yhtään, koska homman hoitavat rumpalit.

RSO:n orkesterijärjestäjät Heikki Tikka ja Mikael Tiittanen soittavat siviilissä rumpuja, mutta torstai-iltana työ haittaa harrastusta: konsertin jälkeen on kaksi tuntia aikaa pakata rekallinen soittimia lähtemään kohti lentoasemaa. Radion sinfoniaorkesteri on lähdössä Japanin kiertueelle.

Musiikkitalossa odottaa 32 laatikkoa. Japaniin on tällä kertaa lähdössä normaalia vähemmän musiikkipitoista rahtia, mutta silti kuljetusliikkeen rekka täyttyy RSO:n tarroilla tapetoiduista ruskeista laatikoista. Muusikot ja heidän taustajoukkonsa – yhteensä satakunta ihmistä – lentävät itään hiukan myöhemmin.

Pakkaaminen on taitolaji

Kontrabasson kuljetuskaappi
Kontrabasso kaappiin ja turvavyö kiinni. Kontrabasson kuljetuskaappi Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner kontrabasson kuljetuskaappi
– Kaikkia soittimia ei pakata koneen ruumaan, vaan muusikot ottavat käyrätorvea pienemmät puhaltimet sekä viulut yleensä matkustamoon, kertoo Heikki Tikka. Tällä kertaa myös yhdelle sellolle ja yhdelle bassopasuunalle on varattu omat istumapaikat.
Sellolle ja bassopasuunalle on varattu omat istumapaikat.
Konsertin päätyttyä muusikot kantavat soittimensa pehmustettuihin laatikoihin. Kontrabassoille räätälöidyt valtavat kaapit ovat japanilaisen kapselihotellihuoneen kokoisia. Ne on vuorattu paksuilla pehmusteilla, ja soittimet kiinnitetään tiukasti turvavöihin.

– Kymmenkiloisen kontrabasson saaminen turvallisesti maapallon toiselle puolen vaatii 80 kg painoisen suojalaatikon. Yksi patarumpu laatikoineen puolestaan painaa 120 kg, eli laatikoilla on kokoa ja varsinkin painoa. Keskimäärin matkarahtia on kolmisen tonnia, kertoo RSO:n tuotantokoordinaattori Päivi Juvonen.

Entä kuplamuovit? Eikö RSO:ssa tunneta muuttomiesten luottomateriaalia, jolle löytyy myös rentouttavaa jälkikäyttöä?

– Iso Tam-tam on ainoa soitin, joka kääritään kuplamuoviin, sanoo Tikka.

Ensiapu aina mukana

Orkesterijärjestäjän apuvälineet
Roudarinteippi, pikaliima ja monitoimityökalu - orkesterijärjestäjän parhaat ystävät. Orkesterijärjestäjän apuvälineet Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner orkesterijärjestäjän apuvälineet
Jos aikaerot ovat koetus ihmisille, soittimia rasittavat puolestaan lämpötila ja ilmankosteus. Niiden vaihtelu kohtelee kaltoin etenkin jousisoittimia, jotka pitää suojata hyvin. Kuljettamisessa on aina myös riskinsä, sillä maailman lentokentät eivät ole erityisen tunnettuja matkatavaroiden helläkätisestä kohtelusta.

Nuotit, instrumenttitelineet, patarumpalin ja kontrabassonsoittajien tuolit sekä muusikkojen puvut sijoitetaan omiin laatikoihinsa. Huolellisesta pakkaamisesta huolimatta vahinkoja välillä sattuu.

Roudarinteippi, monitoimityökalu ja pikaliima ovat järjestäjän parhaat ystävät.

Heikki Tikka ja Mikael Tiittanen varustautuvat käytännönläheisesti vastoinkäymisten varalta.

– Roudarinteippi, monitoimityökalu ja pikaliima ovat järjestäjän parhaat ystävät, Tiittanen toteaa.

– Soittimia emme sentään lähde korjaamaan, tarkentaa Tikka.

Muusikot kuljettavat itse mukanaan esimerkiksi varakieliä tai ylimääräisiä jousia. Oboistilla pitää olla aina useita ruokolehdyköitä suukappaletta eli rööriä varten ja vuolemiseen sopiva veitsi.

Salmiakkia ja puhtaita sukkia

Kapellimestarin kaappi
Mitä sisältää Hannu Linnun kaappi? Kapellimestarin kaappi Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner kapellimestarin kaappi
Musiikkitalon käytävällä seisoo yksi yksinäinen kaappi. Se on kapellimestarin. Luulisi, ettei tahtipuikon kuljettamiseen tarvita kovin mittavaa pakaasia.

– Kaapissa kulkee kaikki, mitä kapellimestari työssään tarvitsee. Partituureja, tahtipuikkoja, frakki, puhtaita paitoja ja sukkia, luettelee ylikapellimestari Hannu Lintu.

Sieltä löytyvät myös – yllätys yllätys – silitysrauta ja -lauta.

– Johtaminen on hikistä hommaa, ja frakki on silitettävä jokaisen konsertin jälkeen. En sentään silitä kollegoiden matkavaatteita, mutta lainaan kyllä välineitä tarvittaessa, nauraa Lintu.

– Kun on kiire, kaappia ei ehdi siivota. Nytkin siellä ajelehtii historiallisia jäänteitä kuten käsiohjelmia ja vanhentunutta hiusgeeliä, Lintu tunnustaa.

Japanissa kymmenkunta kertaa vieraillut Lintu leikittelee ajatuksella, että kaapissa olisi pieni jääkaappi esimerkiksi hyviä juustoja varten.

– Toki nykyisestäkin kaapista löytyy matkaevästä kuten salmiakkia ja maapähkinöitä, paljastaa Lintu.

Pakkaa ja pura, pura ja pakkaa

Tuuba kuljetuslaatikossa
Superlonit suojaavat tuubaa kuljetuksen ajan. Tuuba kuljetuslaatikossa Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner tuuba kuljetuslaatikossa
RSO soittaa Tokion lisäksi Hiroshimassa ja Osakassa. Ennen jokaista harjoitusta ja konserttia Heikki Tikka ja Mikael Tiittanen järjestävät istuimet sekä nuottitelineet oikeisiin kohtiin lavalle, huolehtivat nuoteista sekä soitin- ja pukulaatikoista. Konsertin päätteeksi miehet pakkaavat soittimet jälleen kuljetusrekkaan.

Päivät venyvät pitkiksi, mutta Japaniin jo kolmatta kertaa RSO:n mukana matkustava Tikka kehuu sikäläisiä kollegoitaan ammattitaitoisiksi ja avuliaksi. Kiertuekokemusta riittää myös RSO:lla, jolle tämä matka on jo historiansa 92. ulkomaankiertue. Tällä kiertueella soi vain ja ainoastaan Sibelius – juhlavuoden kunniaksi.

RSO Japanissa 31.10. - 9.11.2015. Tokiossa 4.11. esitettävä konsertti kuullaan Yle Radio 1:ssä samana iltana klo 19.03 ja myöhemmin Yle Teemalla. Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi ohjelmisto koostuu säveltäjän merkkiteoksista.

Yle Oppiminen julkaisee marraskuun lopussa Orkesterikone-sivuston, johon on koottu tietoa sinfoniaorkesterin soittimista ja Jean Sibeliuksesta. Orkesterikone sisältää myös pelin, jossa voit olla kapellimestari ja johtaa itse RSO:ta.

Lisää aiheesta:

RSO Japanissa