Hyppää pääsisältöön

Vanhempien seksikoulu osa 3: Kosketa!

Koskettaminen voi olla monenlaista: rauhoittavaa, rentouttavaa, kiihottavaa, hellää, rajua, terapeuttista jne. Kosketuksella voi ilmaista, että haluaa olla toisen lähellä ilman seksuaalista velvoitetta. Se myös osoittaa, että rakastaa toisen vartaloa sellaisena kuin se on.

Tehtävä 3: Kosketa!
Suuri osa yhteydestä ulkomaailmaan syntyy erilaisten kosketuskokemusten kautta. Jo ennen parisuhdetta syntyneet kosketuskokemukset vaikuttavat siihen, miten henkilö kokee koskettamisen parisuhteessaan. Positiiviset kokemukset kosketuksesta vahvistavat myös myönteisen kehonkuvan kehittymistä.

Vaikka kosketus itsessään on nonverbaalista, sanatonta vuorovaikutusta, se voi edistää myös verbaalista tunneilmaisua. Parisuhteen ongelma-alueiden käsittely keskustelun avulla voi sujua helpommin niinkin yksinkertaisen asian kuin kosketuksen jälkeen.

Tee näin:
Käy läpi kumppanisi kehon äärilinjat hellän kosketuksen avulla. Näin kumppanisi aistii oman ruumiinkuvansa ja -linjansa paremmin ja positiivisemmin. Laajat liikkeet antavat selkeämmän ja nautittavamman tunteen. Voit myös kokeilla kehon keskilinjan ylittämistä hieronnan aikana vuorokäsin. Tämä antaa miellyttävän ja aistillisen tunteen ja voi toimia samalla osana parempaa kehon hahmottamista.

Ole kumppania hieroessasi läsnä tilanteessa, henkisesti ja fyysisesti: Aisti, miltä kumppanin iho tuntuu käden koskettaessa sitä kevyesti. Huomaa, miten kumppanisi keho liikkuu hengityksen tahdissa.

Miten usein:
Tehkää koskettamistehtävää viikon aikana vähintään kolme kertaa.

Näin seksikoulun esiintyjät, Saana ja Risto, kokevat kosketuksen merkityksen suhteessaan:

Teemme säännöllisesti toisillemme hierontaa, jossa keskitymme täysin toisiimme. Luomme tunnelmaa aromaterapeuttisten öljyjen, kynttilöiden ja musiikin avulla. Tällöin ei ole tarkoitus, että tilanne johtaisi välttämättä seksiin vaikka kiihottuminen olisi korkeallakin.

Koskettamisella on monia terveysvaikutuksia:

Kosketusaisti kehittyy ensimmäisenä ja säilyy elämän loppuhetkeen asti. Iho on ihmisen suurin elin, joka välittää kosketuksen tunteen.

Tutkimusten mukaan kosketus itsessään lisää hyvinvointia muun muassa vähentämällä stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Kosketuksen puute lisää puolestaan ahdistuneisuutta ja masennusta. Kosketuksen puute voi johtaa nautinnon hakemiseen riippuvuutta tuottavista aineista.

Kosketuksen voimakkuus, kesto, suhteen intiimiys ja tilanne vaikuttavat siihen, miten kosketus tulkitaan. Kosketus siis kertoo paljon ilman sanoja. Kosketukseen tarvitaan aina lupa, joko sanallinen tai sanaton. Kosketus voi antaa nautintoa, joka ei vaadi mitään

Ihmisillä on erilainen kosketushistoria ja erilainen tarve ja uskallus tulla kosketetuksi. Mikäli sinulla on hankalaa ottaa vastaan kosketusta, voit tietoisesti alkaa muuttaa tapaasi ottaa vastaan sitä. Voit aluksi vaikka yksinkertaistaa toisen kosketusta: hänen kätensä kulkevat minun selkääni pitkin, mitään muuta ei tapahdu, voin olla tässä ja kuunnella rauhassa kosketusta. Vähitellen siedättäminen tuo tulosta, pystyt pysähtymään, olemaan läsnä ja kokemaan läheisyyttä.

Artikkelia varten haastateltu: Tarja Santalahti, kliininen seksologi, psykoterapeutti, Väestöliiton Familia Oy

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Lue myös:

Tutustu muihin Vanhempien seksikoulun harjoitteisiin.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.