Hyppää pääsisältöön

Dokumentti näyttää Cheekin tragedian – näin käy, kun mikään ei riitä

Ylen tuottama Jare vs. Cheek -dokumentti seuraa rap-artistia kulissien takana keikkatauon ajan. Yle TV2 esittää 8. marraskuuta dokkarin, jossa Cheek päästää katsojat lähemmäs kuin koskaan aikaisemmin.

Cheek Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Kun ensimmäisen Vain elämää -kauden viimeinen osa esitettiin tv:ssä marraskuussa 2012, oli selvää, että Cheekistä oli tullut koko kansan tähti. Yhtäkkiä kaikki tiesivät Cheekin, mutta kukaan ei kuitenkaan tiennyt, millainen on Jare Tiihonen, mies menestyksen takana.

Sama mies myi muutamaa vuotta myöhemmin Helsingin Olympiastadionin kahteen kertaan loppuun historian ensimmäisenä suomalaisartistina. Hänen tuoreimman Alpha Omega -albuminsa kaikki kappaleet nousivat Spotifyn kuunnelluimmiksi biiseiksi. Tiihonen jäi silti mysteeriksi.

Ohjaaja Mika Nivan Jare vs. Cheek -dokumentti pyrkii näyttämään Jaren - ihmisen menestyksen ja tarkoin suunnitellun imagon takana. Dokumentti lupaa päästää katsojan lähemmäksi Jarea kuin koskaan ennen. Niin se myös tekee - mutta vain sen verran kuin kohde haluaa.

Dokumentin katsottuaan tietää Jaresta enemmän kuin koskaan, eikä silti juuri mitään. Tiihosen yksityiselämä vilahtaa vain muutamassa kohtauksessa. Musiikkiuraa edeltävää aikaa ei käsitellä lainkaan.

Kuvausryhmä on seurannut Cheekiä tauon ajan, joka ei jälkikäteen tarkasteltuna edes ollut tauko, vaan hiljaiselo tai vetäytyminen julkisuudesta. Tämän ”tauoksi” kutsutun ajanjakson aikana Cheek pysyi kyllä pois mediasta, mutta teki samaan aikaan uuden albumin, kuvautti itsestään dokumentin ja suunnitteli massiivisen paluukeikan ja jäähallikiertueen ensi vuodelle. Se on enemmän kuin kukaan toinen suomalaisartisti tekisi edes kiireisenä vuotenaan.

Cheek-dokumentti julkaistaan 8. marraskuuta. // Kuva: Yle Areena/Kuvankaappaus

Raivokohtauksia ja romahduksia

Millaisen Jaren dokumentti sitten esittelee? Ainakin ahkeran ja kunnianhimoisen, mutta myös ahdistuneen ja ailahtelevaisen.

Dokumentin Cheek on julkisuuskuvaansa epävarmempi ja epävakaampi hahmo, joka saattaa saada raivokohtauksia tai rojahtaa lattialle makaamaan, kun biisit eivät toimi hänen haluamallaan tavalla. Jos ääniraidan jokainen kirosana olisi sensuroitu, dokumentti pitäisi luokitella mykkäfilmiksi.

- Mietin, miksi olen ikinä ansainnut tästä menestyksestä yhtään mitään, jos en osaa edes räpätä, Cheek tilittää dokumentissa.

Cheekin maailma on miesten maailma. Chekkosen sisäpiiriin ja dokumentin haastateltaviin mahtuu vain yksi nainen, manageri Carla Ahonius. Dokumentin mieleenpainuvimpia kohtauksia on se, kun stressaantunut ja jännittynyt artisti kiukuttelee managerilleen juuri ennen paluukeikkaansa Blockfesteillä. Ahonius on ainoa, joka uskaltaa sanoa Cheekille vastaan.

Ennen kaikkea dokumentin Cheek on suunnitelmallinen ja päämäärätietoinen perfektionisti, jolle mikään ei riitä. Hänen pitää aina olla parempi versio itsestään.

Juuri siinä piilee Cheekin tragedia. Kun on riittävän monta kertaa ylittänyt itsensä, yleisökään ei enää tyydy ja kiitä, vaan odottaa seuraavaa vielä suurempaa yllätystä.

Mä annan kaiken kun enempää ei oo! Tajuuksä kuka sun edessä seisoo - kovempi, parempi, nopeempi, vahvempi häh.

- Cheek, Alpha Omega

Niin ei voi jatkua ikuisesti.

- Tiedän, ettei kukaan teistä digaa siitä ajatuksesta, että tämä on mun vika levy. Musta vaan tuntuu, ettei mulla ole mitään. Mä en halua. Mulla on v*tun paha olla, Cheek selittää dokumentissa levy-yhtiölle.

Paluu stadionille

Keväällä ja kesällä kuvattujen kohtausten stressi unohtuu, kun yleisö syö räppärin kädestä Ratinan stadionilla Blockfestin päälavalla. Cheekillä on paluukeikan jälkeen tyytyväinen ja liikuttunut ilme, kun hän katselee yleisön reaktioita.

- Kai ne digas. Kyllä musta näytti siltä, että tunnelma oli sähköinen. Lavalla on aika helvetin hyvä olla ja tuntuu, että jengi haluaa, että olen siellä. Mä en halua miksikään rutiinisuorittajaksi. Koko ajan kalvaa sellainen syyllinen olo, että pitäisi olla parempi. En tiedä miten, mutta jotenkin.

Cheek Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Oli Cheekin musiikista mitä mieltä tahansa, on selvää, että ilmiönä hän jättää suomalaiseen populaarikulttuuriin pysyvän jäljen. Suuruudenhullut riimit presidenttiehdokkuuksista ja kasvokuvasta setelissä ovat yliampuvia, mutta vain osittain. Kaikki tuntevat Cheekin, mutta kukaan ei tunne Jarea.

Päivitys 4.11. klo 14.14. Juttuun lisätty dokumentin ohjaajan Mika Nivan nimi.

Lue myös:

Cheek vahvistaa huhut: Alpha Omega jäänee viimeiseksi levyksi – "Tuntuu, ettei mulla ole mitään"

Tältä näytti Cheekin spektaakkelimainen paluu – katso keikkavideo