Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka Live - Kodin metatyökyselyn vastaukset: työnjako ei tyydytä naisia

Metatyökysely.
Marja Hintikka Liven kyselyssä selvitettiin työnjakoa perheissä ja sitä, kuka ottaa vastuun jonkin asian hoitamisesta. Metatyökysely. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen, Yle metatyökysely

Marja Hintikka Live selvitti verkkokyselyssään kotitöiden jakautumista perheissä. Vastaukset osoittavat, että naiset eivät ole tyytyväisiä siihen, miten työt jakautuvat. Vastauksissa painottuu, että mies tekee osansa kotitöistä mutta vasta sitten, kun niistä muistutetaan. Kuitenkin erityisesti esimerkiksi vaatehuolto on sellainen työ, johon naiset eivät usein edes kelpuuta miestä.

Marja Hintikka Liven verkkosivulla on ollut selvitti perheiden työnjakoasioita. Kyselyyn tuli viikossa yli 1300 vastausta.

Oletko tyytyväinen kotitöiden jakautumiseen perheessänne?

Naiset vastaavat: en ole tyytyväinen

En prkl ole! - nainen yli 30 v.

En ole tyytyväinen. Mies voisi tehdä enemmän oma-aloitteisesti. Varsinkin siivousta, joka on näkymätöntä työtä, ja jota pitää tehdä jatkuvasti. - nainen yli 30 v.

En. Mies tekee kyllä kun pyytää, mutta ei jaksaisi aina pyytää itsestäänselviä asioita. - nainen yli 20 v.

En todellakaan mutta pakko tehdä muuten pää räjähtää. - nainen yli 40 v.

En, mies tekee kyllä jonkun verran, tosin voisi varsinkin omatoimisesti tehdä enemmänkin. - nainen yli 30 v.

Jokainen perheeseen syntynyt lapsi on vienyt aina askeleen kotitöiden tasa-arvoa kohti perinteisempää "naiselle kaatuu enemmän vastuuta" -mallia. Silti niitä olen kolme tehnyt tiedostaen asian. Ehkä lasten kasvaessa taas pikku hiljaa siirrytään tasa-arvoisempaan suuntaan kun lapset itse tiedottavat menonsa ja vaatetarpeensa ja osallistuvat kotitöihin. - nainen yli 30 v.

Kotityö eivät jakaudu tasaisesti. Esim. Kun olen yövuorossa. Kukaa ei tee mitään (ettei vaan äiti heräisi). Kun vapaat yövuorojen jälkeen alkavat äiti tekee kaikki rästityöt yksin. Tästä on keskusteltu monesti. Muutosta ei vaan ei ole tullut. - nainen yli 40 v. +

En aivan kokonaan: minun vastuulleni jää suurin osa kaikenlaisesta organisoinnista ja ennakoinnista, mikä syö aikaa ja voimavarojani työ- ja harrastusmahdollisuuksiltani kodin ulkopuolella. Nykyinen tilanne ei myöskään ole minkään tietoisen harkinnan tai sopimuksen tulos, vaan arki perheessämme on vaan ajautunut tälle uralle. Palaverin paikka, kenties? - nainen yli 30 v.

En. Olis kiva joskus tulla kotiin mennä sohvalle ja kattoo ku joku muu tekee. - nainen yli 30 v.

Miehen pitäisi aikuisena pitää silmät auki ja huomioida muutakin kuin omat tekemisensä, ei kodin töiden tekemiseen tarvita mitää työhjohtajaa joka sanoo, mitä pitää tehdä. - nainen yli 40 v.

Naiset vastaavat: olen pääsääntöisesti tyytyväinen

Kyllä! Olen enemmän kotona vuorokauden aikana, kuin mieheni. - nainen yli 30 v.

En. Mutta yrittäjäperheessä naisen täytyy joustaa. - nainen yli 30 v.

Joo. Olen äitiysvapaalla ja enemmän kotona. Lisäksi monet kotitöistä menee nopeammin kun itse tekee jossakin välissä kuin että alkaisi tuhlata aikaa riitelyyn kumman vuoro on tehdä jotain. Tällä voitetulla ajalla saa sitä kuuluisaa omaa (tai parisuhde-) aikaa. - nainen yli 30 v.

Yleensä olen ja tykkäänkin tehdä peruskotityöt, varsinkin pyykkien peseminen ja tiskaaminen, koska niissä omat tavat ja haluan tehdä ne just eikä melkein oikein. Välillä laitan miehen tiskaamaan tai laittamaan pyykit kuivumaan, imuroimaan jne. - nainen yli 20

Pääsääntöisesti olen. Teemme molemmat paljon kotitöitä ja asioita perheemme sekä lastemme hyvinvoinnin eteen. Suurinta hammasten kiristystä aiheuttaa vastuun epätasainen jakautuminen. Mies kyllä tekee asioita, mutta pääasiassa muistutettaessa taikka sitten hän kaipaa ohjeita arkisiin askareisiinsa. Tämän koen raskaaksi, koska teen vaativaa asiantuntijatyötä ja vielä jatko-opintoja työn ohessa. Muistettavaa olisi siis muutenkin ja olisi kiva, jos oy perhe ab:n toinen täysivaltainen hallituksen jäsen ottaisi yhtäläisen vastuun yrityksen vetämisestä suorittavassa portaassa junnaamisen sijaan. - nainen yli 30 v.

Olen tyytyväinen, sillä mieheni on aina tehnyt perinteisten miesten hommien lisäksi myös muita kotitöitä, joten suhteessa hänen osansa on suurempi. Pakkaa on tullut tosin sekoittamaan vastasyntynyt vaativa vauva, jolloin mieheni osuus kotitöistä on lisääntynyt entisestään, kun en juuri koskaan ehdi tehdä muita kuin vauvaan liittyviä asioita (syöttö, vaipan vaihto ja pyykin pesu). Näin toistaiseksi kunnes vauva vähän kasvaa. - nainen yli 30 v.

Pääsääntöisesti olen. Hoidan pyykin, koska haluan tehdä sen (mies ei saa yleensä edes koskea pyykkeihin!). Mies hoitaa pääasiassa tiskikoneen. Mies imuroi enemmän ja tamppaa matot (kerran pari vuodessa...) ja minä huolehdin enemmän yleisestä järjestyksestä ja asioiden hoitamisesta yleisesti sekä tehtävien jaosta. Mies kyllä sitten yleensä tekee sille langetetut tehtävät. - nainen yli 30 v.

Olen. Olen kotona päivät lasten kanssa, kun mies on töissä, ja illat toisinpäin. Olen enemmän kotona, joten varmaan teen enemmän kotitöitä ja muutenkin vastaan huushollista, mies tekee enemmän rahaa ja miesten jutut. - nainen yli 20 v.

Olen. ok-talossa (plus mökissä, veneessä jne) hommia riittää molemmille. kyselyssä ei ollut monia ns. miesten töitä kuten lämmityspuiden teko ja roudaus, talon pienet ja isot kunnossapitotyöt, autojen/ruohonleikkurin ym. laitteiden huolto ja korjaus. kun kaikki laskee yhteen menee hommat aika tasan. nainen yli 30 v.

Pääsääntöisesti olen. Teemme molemmat paljon kotitöitä ja asioita perheemme sekä lastemme hyvinvoinnin eteen. Suurinta hammasten kiristystä aiheuttaa vastuun epätasainen jakautuminen. Mies kyllä tekee asioita, mutta pääasiassa muistutettaessa taikka sitten hän kaipaa ohjeita arkisiin askareisiinsa. Tämän koen raskaaksi, koska teen vaativaa asiantuntijatyötä ja vielä jatko-opintoja työn ohessa. Muistettavaa olisi siis muutenkin ja olisi kiva, jos oy perhe ab:n toinen täysivaltainen hallituksen jäsen ottaisi yhtäläisen vastuun yrityksen vetämisestä suorittavassa portaassa junnaamisen sijaan. nainen yli 30 v.

Mies voisi osallistua ruoanlaittoon ja kauppareissuihin useammin. Muuten olen ihan tyytyväinen. - nainen yli 20 v.

Omaan "normaalia" siistimmän miehen, joten luulen että mulla ei oo valittamista. - nainen yli 30 v.

Selkeät vastuualueet vaikuttavat niin, ettei tarvitse riidellä jatkuvasti siitä, kumman tapa tehdä on parempi. Mies viettää iltaisin aikaa lasten kanssa ja kuljettaa harrastuksiin yms. Minä pidän huolta siitä, missä pitää milloinkin olla, mitkä vaatteet päällä ja mitkä eväät mukana. Toimii hyvin. - nainen yli 40 v.

Myös miehistä löytyy sekä tyytyväisiä että tyytymättömiä

Tekisin mielelläni itse enemmän, mutta meillä minä olen sokeampi kaaokselle. - mies yli 20 v.

Hyvin on työnjako onnistunut, nainen työssä mies kotona. - mies yli 40 v.

En ole mutta muunlaiseen järjestelyyn ei aikani riitä. Työmatkoihin menee 3 tuntia päivässä. Siinä ei paljon ruokaa ehdi laitella mutta vaatehuolto ja erilaiset päivämääriin sidottujen asioiden hoitaminen sujuu. - mies yli 50 v.

En, minusta olisi ihanaa, jos voisin osallistua enemmän ja haaveilen opiskeluiden jälkeisestä ajasta, jolloin voin keskittyä iltaisin vain perhe-elämään, kotitöihin ja harrastuksiin. - mies yli 20 v.

Olen. Mieheni luultavasti tekee enemmän kotitöitä. Hän on luonteeltaan niin pedantti ja sellainen, että kaikki pitää hoitaa heti tai vähintään tehdä kirjallinen suunnitelma, miten asia hoidetaan ja laittaa jokaisesta vaiheesta muistutus puhelimeen. Itse olen suurpiirteinen ja teen kotitöitä silloin kun siltä tuntuu. Hajamielisyyttäni myös unohdan jos olen jotain luvannut, esim ottaa pyykit pois koneesta. Keittiö on kuitenkin minun valtakuntaani. Rakastan leipomista ja ruoanlaittoa. Luovana ihmisenä tykkään kokeilla uusia juttuja. Jos taas mieheni olisi ruokapuolesta vastuussa, niin meillä syötäisi marinoitua kanasuikaletta joka toinen päivä ja kalapuikkoja tai maksalaatikkoa niinä muina päivinä. Luulen, että työnjako tässä taloudessa menee loppupeleissä aika tasan. - mies yli 20 v.

Muita mietteitä kotitöiden jakautumiseen liittyen?

Vessaa mies ei ole IKINÄ pessyt :D - nainen yli 30 v.

Jos mies meinaa saada minusta kumppanin, hänen pitää kyetä ymmärtämään ja toimimaan aktiivisesti ja tasapainoisesti sekä kotitöiden, ihmissuhteiden, vastuun että arvostuksenkin saralla. Missä ovat ymmärryskykyiset miehet? Kun antaa, niin saa ja päinvastoin! Kotityöt ovat arkista pullaa ja ne paljastavat todella, kuinka mies on sitoutunut perheeseen ja puolisoonsa. Kotityöaktiivisuus on myös empaattisen älykkyyden merkki. - nainen yli 40 v.

Voisin ajatella oman tilanteeni korjaamista laatimalla yhdessä puolison kanssa kotitöistä listauksen välttämättömyysjärjestyksessä. Kärjessä on päivittäisen ruoan valmistaminen tai varmistaminen että sitä on. Sen edellyttää ruokaostoksilla käymistä, joka sekin on kotityötä. Siinäkin kannattaa tehdä työnjakoa ja ottaa lapset mukaan pienempiin hommiin. Sitten tulevat vaatehuoltoon ja siivoukseen liittyvät työt. Siinä on kaikilla omaa vastuuta huolehtia yhteisistä tiloista ja omien jälkiensä siivoamisesta. Isommat siivoukset ovat yhteistyötä. Ja taas lapset oppivat :) Merkkipäivien muistamiset, auton huollot ja katsastukset tai kaverisynttärilahjat ovat jo listan loppupäässä. Pieniä mutta merkityksellisiä. Ja tietysti jokaisessa perheessä / parisuhteessa on omat tilanteensa ja ratkaisunsa, yhden malli ei käy toiselle. - mies yli 50 v.

Tavat ovat jo varhain perheessämme pinttyneet, ja pelkään että lapsemmekin ovat oppineet ne ja jatkavat samalla tavalla omissa perheissään. - nainen yli 50 v.

Olemme viime aikoina alkaneet muuttaa asioita niin, että naisena annan enemmän tilaa ja vastuuta miehelle asioiden hoitamisessa. Se vaatii naiselta kovaa itsekuria ja aikaa, että pikkuhiljaa oppii siihen. - nainen yli 30 v.

Lisää ohjelmasta

Saija-Reetta Kotirinta
Saija-Reetta Kotirinta marja hintikka live
Marja Hintikka Live, seksikoulu, kosketa
Marja Hintikka Live, seksikoulu, kosketa kosketa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.