Hyppää pääsisältöön

Muisti: Atomimiehet

Muisti: Atomimiehet, yle tv1
Ismo Kokko on tehnyt pitkän uran Loviisan ydinvoimalassa. Muisti: Atomimiehet, yle tv1 muisti: atomimiehet

TV1 torstaina 2.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 6.2. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Ismo Kokko oli ensimmäisiä nuoria insinöörejä, joita koulutettiin Loviisan ydinvoimalan käyttäjiksi.

Insinöörit lähetettiin Neuvostoliittoon Novo Voroneshiin, kaupunkiin, jonka kylkeen oli juuri opiskelua varten rakennettu ydinvoimala. Tapa, jolla voimalaa hoidettiin itänaapurissa, herätti hämmennystä.

Ei pelleillä

Kun Ismo ja hänen kollegansa toipuivat kulttuurisokista, he päättivät, että vastaavaa huolimattomuutta ei Loviisassa nähdä.

Hästholmenin saarelle, Loviisan edustalla, kohosi Suomen mittakaavassa ennennäkemätön rakennustyömaa. Voimalaa oli parhaimmillaan rakentamassa noin 3 000 miestä, joista useita satoja oli neuvostoliittolaisia.

Suomalaiset suunnittelivat ja pystyttivät rakennukset, kun taas itänaapurit hoitivat teknologian. Arto Parikka toimi työmaalla vastaavana mittamestarina.

Arto tutustui neuvostoliittolaisiin kollegoihinsa. Liikaa ei sopinut kaveerata vieraiden kanssa, vaan venäläisillä oli oma alue parakkikylässä, eikä sieltä saanut poistua. Arton veljeily johti kaverin palauttamiseen takaisin itärajan toiselle puolelle.

Nyt neutroni lentää!

Matti Naavasalo ei voinut aavistaakaan, kuinka osuvan palkinnon hän sai vuonna 1965 lukion kevätjuhlissa stipendilahjaksi: "Ystävämme atomi" oli kuvakirja atomivoimalan rakenteesta.

Matti toimi Loviisan voimalassa ATK-suunnittelijana vuosina 1975 - 80.

Mattia jännitti suuresti hetki, kun voimalaa käynnistettiin ensimmäistä kertaa. Toimisivatko tietokoneet ja ohjelmat, joita hän oli suunnitellut, aidossa tilanteessa.

Vaikka yksityispuheluita Imatran Voimasta ei saanut tehdä, niin Matin oli soitettava kotiväelle ilmoittaakseen, että "nyt neutroni lentää".

Kekkonen ja Kosygin vihkivät

Loviisan ydinvoimalan ykkösvaihe vihittiin virallisesti käyttöön maaliskuun 23. päivänä 1977.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton ministerineuvoston puheenjohtaja Aleksei Kosygin painoivat symbolisesti seinään asennettua nappulaa.

Voimalan valmistuminen oli harvinaisen yhteistyön tulos. Siinä kohtasivat kahden eri kulttuurin talous, politiikka ja teknologia.

Toimittaja: Peter Wallenius, tuotanto: Yle 2011. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran 2015.

Lue lisää:
Elävä arkisto: Loviisan ydinvoimala

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.