Hyppää pääsisältöön

Tanssia, taistelulajeja, pakanoita, nuoruutta ja rakkautta – Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto 2015

Teeman elokuvafestivaalin 2015 ohjelmistoa.
Teeman elokuvafestivaalin 2015 ohjelmistoa. teeman elokuvafestivaali 2015

You should be dancing! Teeman elokuvafestivaali tulee taas. Viiden päivän aikana 25.–29.11. esitetään 15 pitkää elokuvaa sekä väliaikanumeroina musiikkivideoita.
Festivaalin kotisivulta löytyvät elokuvien esitysajat, Areena-linkit ja paljon muuta.

Teeman elokuvafestivaalin 2015 juliste.
Festivaalijuliste 2015. Teeman elokuvafestivaalin 2015 juliste. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle teeman elokuvafestivaali 2015

Teeman elokuvafestivaali valtaa marraskuun lopulla kanavan viideksi päiväksi, keskiviikosta sunnuntaihin. Luvassa tanssia, taistelulajeja, vampyyrejä, mummoja, pakanoita, nuoruutta, kapinaa ja rakkautta - musiikkivideoilla höystettynä.

Tänä vuonna puhutaan vähemmän ja tanssitaan enemmän, diskoinfernosta balettikuumeeseen, kung fu -koreografioista brittien pakanallisiin seremonioihin.

Suomen suurinta elokuvafestivaalia voi siis yhä viettää kotisohvalla pyjamassa, mutta tanssimaankin sopii välillä pompata!

Keskiviikosta sunnuntaihin 25.–29.11. Teemalla nähdään 15 pitkää elokuvaa, joista kahdeksan on tv-ensi-iltoja ja neljä uusien kopioiden ensiesityksiä.

Festivaalin tunnuselokuva ja lauantai-illan tunnelman nostattaja on tänä vuonna Saturday Night Fever eli Lauantai-illan huumaa, mukana paitsi John Travoltan legendaarista liikehdintää tanssilattialla ja Bee Geesin falsettilaulua myös New Yorkia, rakkautta ja nuoruuden kasvukipuja.

Festivaalin uusin elokuva on A Girl Walks Home Alone at Night, pääosassa iranilaisen aavekaupungin yössä skeittaava, kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoiselokuva on 2010-luvun omaperäisimpiä kauhu- ja rakkauselokuvia. Muita uutuuksia ovat Wong Kar-wain huikea kung fu -tarina The Grandmaster, Olivier Assayasin hienovireinen sukupolvikuvaus Jotain ilmassa, Ranskan uudelle aallolle kunniaa tekevä Noah Baumbachin New York- ja nuoruuskuvaus Frances Ha sekä Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Michael Haneken ohjaus, sydäntä raastava Rakkaus.

Vincent Schiavelli elokuvassa Taking off - Otetaan hatkat
Taking Off. Vincent Schiavelli elokuvassa Taking off - Otetaan hatkat milos forman

Elokuvahistoriaa edustavat Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin iki-ihana balettitragedia Punaiset kengät uutena värikylläisenä kopiona sekä modernimmat, kapinalliset klassikot 1970-luvun alusta: Milos Formanin hulvaton Taking Off – otetaan hatkat ja Hal Ashbyn Harold ja Maude, kulttimainetta nauttiva epäsovinnainen komedia rakkaudesta ja kuolemasta.

Kulttielokuvista kummallisimpiin ja palvotuimpiin kuuluu alkuperäinen The Wicker Man eli Uhrijuhla, kauhua ja kansanperinnettä yhdistävä brittitrilleri, joka esitetään restauroituna kopiona Christopher Leen muistoksi. Samaten uuden elämän uutena kopiona on saanut King Hu'n kung fu -klassikko Kultainen hämähäkki, jossa taistelulajit ja zeniläisyys uhmaavat painovoimaa.

Kuva elokuvasta Uhrijuhla
Uhrijuhla. Kuva elokuvasta Uhrijuhla uhrijuhla

Festivaalin kolme dokumenttielokuvaa ovat kaikki ensi-iltoja. Kaksi niistä on kollaasielokuvia, joissa arkistot alkavat elää omaa elämäänsä: Kim Longinotton Love is all kertoo sadasta vuodesta elokuvarakkautta Richard Hawleyn musiikin säestyksellä, Matt Wolfin Teenage on tarina teiniyden ja nuorisokulttuurin synnystä sekä kapinasta joka ei kuole koskaan. Festivaalin kolmas dokumenttielokuva on Lina Mannheimerin tyylikäs ja hämmentävä Seremonia, pääosassa Ranskan kuuluisin domina, 85-vuotias Catherine Robbe-Grillet.

Erikoisnäytöksenä esitetään Aki Kaurismäen ainoa tv-ohjaus, yli 25 vuotta katsojilta piiloteltu Likaiset kädet. Mukana on huikea näyttelijäjoukko Matti Pellonpäästä ja Kati Outisesta Pirkka-Pekka Peteliukseen ja Aake Kallialaan. Sartren näytelmään perustuva elokuva nähdään nyt uutena, ohjaajan tarkastamana kopiona.

Kuva Leningrad Cowboys -musiikkivideosta These Boots. Ohjaus Aki Kaurismäki.
Leningrad Cowboys: These Boots. Kuva Leningrad Cowboys -musiikkivideosta These Boots. Ohjaus Aki Kaurismäki. Kuva: Yle Mato Valtonen,Aki Kaurismäki,Leningrad Cowboys,These Boots

Elokuvien väliaikanumeroina esitetään musiikki- ja tanssivideota: kuusi Aki Kaurismäen musiikkivideota Melrosesta ja Leningrad Cowboysista Markus Allaniin sekä pikku valikoima klassisia tanssillisia musiikkivideoita zombina tanssivasta Michael Jacksonista seinillä kiipeilevään Christopher Walkeniin.

Festivaalipuheessa kuullaan Kim Longinottoa, Lina Mannheimeria sekä Uhrijuhlan kahdeksanvuotiaana nähnyttä elokuvakriitikko Kalle Kinnusta.

Mukana on myös Teeman elokuvafestivaalin ikioma tanssivideo. Helsingin kaduilla kuvatussa tanssivideossamme on mukana 60 tanssijaa, muutama koira ja yksi kissa. You should be dancing!

Teeman elokuvafestivaalin pitkät elokuvat

Keskiviikko 25.11. klo 20 alkaen

Zhang Ziyi elokuvassa The Grandmaster
The Grandmaster. Zhang Ziyi elokuvassa The Grandmaster the grandmaster

Love Is All: sata vuotta rakkautta
(Love Is All: 100 years of love & courtship, Britannia 2014) Palkitun dokumentaristin Kim Longinotton kollaasielokuva rakkaudesta, mukana fiktiota, dokumenttia ja kotielokuvia. Musiikki Richard Hawley. Ensi-ilta. Ennen elokuvaa nähdään ohjaajan haastattelu.

The Grandmaster
(Yi dai zong shi, Hongkong/Kiina 2013) Mestariohjaaja Wong Kar-wain kung fu -elokuva, täynnä pakahduttavaa kauneutta, tukahdutettuja tunteita ja huikeaa koreografiaa. Legendaarisen martial arts -mestarin Ip Manin tarina. Pääosissa Tony Leung ja Ziyi Zhang. Ensi-ilta.

Torstaina 26.11. kello 20 alkaen

Likaiset kädet. Ohjaus Aki Kaurismäki, 1989.
Likaiset kädet. Likaiset kädet. Ohjaus Aki Kaurismäki, 1989. tv-elokuva

Likaiset kädet
(Suomi 1989) Aki Kaurismäen ainoa tv-elokuva, Jean-Paul Sartren näytelmään perustuva tarina arasta murhamiehestä. N: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sulevi Peltola, Kaija Pakarinen, Pertti Sveholm, Kari Väänänen, Esko Nikkari, Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala ym. Esitetty vain kerran aiemmin!

Uhrijuhla
(The Wicker Man, Britannia 1973) Kulttimaineeseen noussut trilleri brittipoliisista, joka etsii kadonnutta lasta Hebrideillä sijaitsevasta pakanallisesta saarelaisyhteisöstä. Ohjaus Robin Hardy. Pääosissa Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland. (16)

Perjantaina 27.11. kello 19 alkaen

Emmanuelle Riva sekä Jean-Louis Trintignant (selin) Michael Haneken elokuvassa Rakkaus
Rakkaus. Emmanuelle Riva sekä Jean-Louis Trintignant (selin) Michael Haneken elokuvassa Rakkaus jean-louis trintignant

Rakkaus
(Amour, Ranska 2012) Raastava, julmankaunis kuvaus rakkaudesta ja kuolemasta. Elokuva voitti sekä Cannesin festivaalin pääpalkinnon että Oscarin. Ohjaus Michael Haneke. Pääosissa Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva. Ensi-ilta.

Harold ja Maude
(Harold and Maude, USA 1971) Mustaa huumoria tihkuva kulttielokuva. Itsemurhaa hautova Harold tapaa isoäitinsä ikäisen, elämänjanoisen ja anarkistisen Mauden, ja rakkaus syttyy. Ohjaus Hal Ashby. Pääosissa Ruth Gordon, Bud Cort. (16)

Seremonia
(Ceremonin, Ruotsi/Ranska 2014) Tyylikäs dokumenttielokuva rakkaudesta, vallasta, rituaaleista ja sadomasokismista. Pääosassa Ranskan tunnetuin domina Catherine Robbe-Grillet, ikä 85. Ohjaus Lina Mannheimer. Ensi-ilta. Ennen elokuvaa nähdään ohjaajan haastattelu.

Lauantaina 28.11. kello 16 alkaen

Kultainen hämähäkki. Ohjaus King Hu.
Kultainen hämähäkki. Kultainen hämähäkki. Ohjaus King Hu. kultainen hämähäkki

Kultainen hämähäkki
(Xia nu/A Touch of Zen, Taiwan 1971) Nuori nainen ja viaton taiteilija pakenevat korruptoituneita viranomaisia häikäiseviä kung fu -koreografioita ja ripauksen zeniä sisältävässä wuxia-klassikossa. Ohjaus King Hu.

Punaiset kengät
(The Red Shoes, Britannia 1948) H.C. Andersenin sadun inspiroima unohtumaton tanssielokuva. Nuori ballerina joutuu taiteensa orjaksi. Ohjaus Michael Powell & Emeric Pressburger. Pääosissa Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring.

Lauantai-illan huumaa
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo klassikko. Nuori mies etsii viikonloppuisin tietä menestykseen diskojen tanssikuninkaana. Ohjaus John Badham. Pääosassa John Travolta. Musiikki Bee Gees.

A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour.
A Girl Walks Home Alone at Night. A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. a girl walks home alone at night

A Girl Walks Home Alone at Night
(USA 2014) Yksinäinen naisvampyyri skeittaa Bad Cityn, aavemaisen iranilaiskaupungin yössä, kylvää kuolemaa ja rakastuu. Ana Lily Amirpourin ylistetty, tyylitelty, omaperäinen esikoisohjaus. Pääosissa Sheila Vand ja Arash Marandi. Ensi-ilta. (16)

Sunnuntaina 29.11. kello 16 alkaen

Teenage
(USA 2013) Kapina ei vanhene koskaan: värikästä leikekirjaa muistuttava, lumoava dokumenttielokuva nuorisokulttuurin synnystä. Perustuu tunnetun musiikkijournalistin ja punk-historioitsijan Jon Savagen kirjaan. Ohjaus Matt Wolf. Ensi-ilta.

Jotain ilmassa
(Apres mai, Ranska 2012) Kaunis, surumielinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, musiikista, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta jota ei tullutkaan. Ohjaus Olivier Assayas. Ensi-ilta.

Greta Gerwig elokuvassa Frances Ha
Frances Ha. Greta Gerwig elokuvassa Frances Ha frances ha

Frances Ha
(USA 2012) Komedia nuoresta newyorkilaisesta naisesta, joka viettää päiviään unelmoiden ja modernin tanssin parissa puuhastellen kunnes joutuu 27-vuotiaana pohtimaan, olisiko jo aika aikuistua. Ohjaus Noah Baumbach. Pääosassa Greta Gerwig. Ensi-ilta.

Taking Off – otetaan hatkat
(Taking Off, USA 1971) Milos Formanin nokkela komedia ja herkullinen ajankuva 1970-luvun alusta. Kotoa karanneiden lasten vanhemmat oppivat itse nauttimaan elämästä kun teinit eivät ole enää nurkissa riesana. Mukana paljon musiikkia, hippejä, pössyttelykoulutusta ja amatöörien laulukilpailuja. Pääosissa Lynn Carlin ja Buck Henry. Mukana myös Ike ja Tina Turner, Kathy Bates ja Carly Simon. (16)

Elokuvien tarkat esitysajat löytyvät Teeman elokuvafestivaalin kotisivulta ja Ylen ohjelmaoppaasta.

Areenaan jäävät katsottavaksi tv-esityksen jälkeen Love is all, The Grandmaster, Likaiset kädet ja Aki Kaurismäen lyhytelokuvat, Rakkaus, Seremonia, Kultainen hämähäkki, Punaiset kengät, A Girl Walks Home Alone at Night, Teenage, Jotakin ilmassa ja Frances Ha. Areena-aika on 7–30 päivää, se vaihtelee elokuvan mukaan. Areenaan päätyvät elokuvat kerätään Teeman elokuvafestivaalin kotisivulle

Teeman elokuvafestivaalin tunnus 2015 on diskopallo.
Elokuvafestivaalin julisteen ja graafisen ilmeen on suunnitellut Kirsi Kukkurainen. Teeman elokuvafestivaalin tunnus 2015 on diskopallo. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle teeman elokuvafestivaali

Artikkelin tietoja täydennetty. 5.11. A Girl Walks Home Alone at Night -elokuvan Teheran muutettu fiktiiviseksi Bad Cityksi. 23.11. elokuvien Areena-oikeudet lisätty

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa