Hyppää pääsisältöön

Kimmo Pohjosen ja Anne-Mari Kivimäen Suomi-haitari ponkaisee listalle – Marraskuun World Music Top 10

Renascence-levyn kansi
Renascence-levyn kansi Kuva: sternsmusic.com levykansi

Länsi-Afrikan Mali ja Senegal sekä ilahduttavasti myös Suomi jylläävät juuri nyt tällä alan tärkeimmällä radiosoittolistalla. Kaksi albumia kustakin maasta on noussut kärkikymmenikköön. Uutuuksia on peräti seitsemän. Harri Tuominen esittelee videoina marraskuun World Music Charts Europen albumit.

1. Renascence – Kandia Kouyaté, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: - )

Lounais-Malin ja Länsi-Afrikan lauluvaltiaan, 56-vuotiaan Kandia Kouyatén ei ole ollut tarvetta promotoida itseään tai tehdä levyjä, koska rikkaat ihailijat ovat lahjoittaneet rouvalle autoja ja jopa lentokoneen. Vasta legendaarinen tuottaja Ibrahima Sylla sai Kandian houkutelluksi levyttämään kaksi albumia kansainväliselle yleisölle vuosituhannen vaihteessa. Sitten laulaja sai halvauksen, ja toipumisaikana tuottaja Sylla kuoli. Vasta nyt on tullut uusi levy, Jälleensyntymäksi (Renascence) osuvasti nimettynä. Se nousi oitis WMCE-listan kärkeen. Videokappale ”Sandjougoulé” käy läpi Kandian sairausajan tuntemuksia, ja pitkää paluuta musiikin pariin.

2. The Fade In Time – Sam Lee, Britannia

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Lontoolainen folkkari Sam Lee laulaa väkevällä tunteella ikivanhoja, mustalaisilta ja maankiertäjiltä oppimiaan lauluja omaperäisillä sovituksilla ja soitinnuksella. Miehen kakkoslevyllä ”The Fade In Time” soi intialainen tabla, japanilainen koto, havaijilainen ukulele ja jopa kantele. Näin Sam Lee nostaa lähes unohtuneet brittiläiset kansanlaulut eläväksi perinteeksi, jopa radikaalilla tavalla, mutta horjumattomalla ja täysin brittiläisellä tyylitajulla. Albumi taitaa olla vahvin ehdokas vuoden folk-levyksi briteissä. Videolla nähdään miten “Lovely Molly” -kappale äänitettiin Roundhouse-kuoron kanssa.

3. Balbalu – Cheikh Lô, Senegal

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Spirituaalisen silkkiäänisen Cheikh Lôn tyyli on muheva mikstuura kotimaan Senegalin omaa mbalaxia, Kuubaa, funkia, jopa jazzia ja reggaeta. Viiden vuoden valmistelun jälkeen ilmestyi miehen viides albumi ”Balbalu”. Cheikh Lo’lla on valtavat dreadlocks-kiharat kuten Jamaikan rastafareilla, mutta Senegalissa tämä hiustyyli on työteliään ja rauhaisan muridismi-islamin Baye Fall -veljeskunnan tunnusmerkki. Lokakuun lopussa veteraani sai suurta tunnustusta Budapestissa, kun hänelle ojennettiin Womex-tapahtuman artistipalkinto. Pokkaamisen jälkeen mies antoi mahtavan konsertin. Sain siellä häneltä pikahaastattelun 27.10. ulostulleeseen ohjelmaani. Tässä ”Degg Gui” (Totuus) -videossa Cheikh Lôta avustaa brasilialainen laulajatar Flavia Coelho ja ranskalainen hanuristi Fixi.

4. Sensitive Skin - Kimmo Pohjonen, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 35)

Hanuristi-säveltäjä-seikkailijaKimmo Pohjosen arvostuksesta maailmanmusiikkipiireissä kertoo se, että uusi albumi ”Sensitive Skin” on noussut tämän listan neljänneksi. Jos miehen välillä raivoisakin tyyli on pelottanut, tämä levy on edellisiä hillitympi, jopa kaunis. Popista ei kuitenkaan ole kysymys, niin lujaa Pohjosen omaperäinen sävelkynä on esillä. Vieraita on Kronos Quartetista Ismo Alankoon ja Timo Kämäräisestä Arto Järvelään. Tyttäret Inka ja Saana saavat ison lauluroolin. Tällä videolla Kimmo kertoo levyn ideasta ja valmistumisesta, siitä miten hän on saanut vasta nyt tehdä soololevyn pikku hiljaa omassa studiossaan.

5. Melokáane – Élage Diouf, Senegal/Kanada

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Senegalilainen, parikymmentä vuotta sitten Kanadaan muuttanut laulaja-säveltäjä-lyömäsoittaja Élage Diouf on noussut toisella albumillaan tämän listan viidenneksi. Levyn nimi ”Melokáane” on wolof-kieltä ja tarkoittaa elämän pohdiskelua. Albumilta löytyy mm. kannustuslaulu Senegalin leijonille, kotimaan jalkapallomaajoukkueelle. Tällä videolla mies esittää akustisen version albuminsa kappaleesta ”Badola”. Se on tarina teeskentelevästä ja feikkaavasta tyypistä.

6. III - Bixiga 70, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

10–henkinen Bixiga 70 -yhtye on henkeä salpaava rytmimyrsky, varsinainen laatutanssibändi Brasilian Sao Paulosta. Mahtavalla tyylitajulla tämä tentetti muovailee yhteen afro-brasilialaisuutta, jazzia ja funkia, -ja venyy välillä elektroniikan, dubin, reggaen tai cumbian suuntaan. Viisi vuotta toimineen yhtyeen kolmas albumi on äänitetty livenä omassa studiossa. Tämä 15-minuuttinen dokumentti tavoittaa soittokunnan ensimmäisellä New Yorkin –matkallaan tämän vuoden alussa.

7. Herança – Lura, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kap Verden saariryhmän musiikin maailman tietoisuuteen toi Cesaria Evora. Tärkeimpiä Cesarian perinteen jatkajia on Lura. Viiden vuoden kypsyttelyn jälkeen Luralta on tullut uusi levy ”Herança”, Perintö, tosiaan. Se esittelee saaristovaltion energisiä rytmejä. Videokappale Maria di Lida kulkee batuque-tyylillä. Se on Luran kunnianosoitus kreolinaisille, jotka tekevät töitä aamusta iltaan suojellen perheen ja lasten arvokuutta. Samalla siltä voi katsastaa Kap Verden saarien ranta- ja katuelämää.

8. Musique De Nuit - Ballaké Sissiko & Vincent Segal, Mali/Ranska

(Edellinen sijoitus listalla: 11)

Kuusi vuotta sitten malilainen koran soittaja Ballaké Sissiko ja ranskalainen sellisti Vincent Segal äänittivät albumin Chamber Music. Se osui ja upposi: seurasi kolmatta sataa konserttia Euroopassa, Kiinassa, USA:ssa ja Brasiliassa. Tämän vuoden tammikuussa he nauhoittivat kakkosalbuminsa ”Musique de nuit” (Yömusiikkia) Malin pääkaupungissa Bamakossa. Videolle on taltioitu kuvattu levyn valmistusmaisemia.

9. From Bedlam To Lenane – Ilaria Graziano & Francesco Forni, Italia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Tämä albumi ristelee Meksikon ja Teksasiin välillä valtatie 66:tta pitkin. Tähän kun vielä lisätään italialainen lauluperinne, saadaan valmiiksi Ilaria Graziano & Francesco Forni -duon ensilevyn resepti. Aloittelijoita tämä pariskunta ei ole, mutta vasta tämä akustinen vaihtoehto-folk- ja -blues-tyyli on nostanut heidät suosioon Italiassa. Videolla nähdään albumikappale “La Strada”, ei kuitenkaan Nino Rotan elokuvaklassikko, vaan duon oma teos.

10. Lakkautettu kylä – Anne-Mari Kivimäki, Suomi

Hanuristi-laulaja Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä -levyn yhteinen nimittäjänä on karjalainen kylä, rajan taakse jäänyt Suistamo. Nykykarjalaiset sävellykset, sota-ajan suosikkisävelmät ja arkistoäänitteet luovat erittäin vahvan elokuvallisen tunnelman. Tähän monitaiteelliseen projektiin kuuluu myös soiva valokuvanäyttely ja konserttisarja. Videona nähdään lyhyt Lakkautettu kylä -traileri.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Entä miten WMCE kerätään? Niin, että puolisen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Etnoillassa Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena

Lue myös - yle.fi:stä poimittua