Hyppää pääsisältöön

Koukussa-tähdet jättihaastattelussa!

Koukussa on yhtä aikaa synkkä ja valoisa uutuusdraama, joka nähdään Kakkosella keskiviikkoisin klo 21. Yle Areenassa sarjan kaikki kymmenen jaksoa ovat katsottavana jo heti 4.11. Haastattelussa keskeiset näyttelijät Matleena Kuusniemi, Tommi Eronen, Santeri Mäntylä, Anna-Maija Tuokko, Jussi Nikkilä ja Eero Milonoff.

Lue myös: Koukussa sai peräti viisi palkintoa Kultainen Venla -gaalassa 15.1.

Ohjaaja Marja Pyykkö ja käsikirjoittaja Laura Suhonen ovat tehneet aiemmin yhteistyötä elokuvassa Sisko tahtoisin jäädä (2010) ja sarjassa Mustat lesket. Nyt he yhdistävät voimansa kymmenosaisessa draamassa, jossa ihmissuhteet ja rikoskuviot risteävät omaleimaisella tavalla. Lue alta, mitä sarjan tähdet kertovat rooleistaan, toisistaan ja sarjan tekemisestä.

Matleena Kuusniemi (Krista)

Koukussa-sarjan Krista (Matleena Kuusniemi).
Koukussa-sarjan Krista (Matleena Kuusniemi). Kuva: Yle koukussa

"Krista on entinen narkkari, joka on paennut ulkomaille huumetuomiotaan. Sarjan alussa hän ilmestyy takaisin Suomeen, yrittää päästä takaisin yhteiskuntakelpoiseksi ja päästä elämässä eteenpäin. Mutta vanhojen kuvioiden imu on suuri..."

- Krista on siinä mielessä poikkeuksellinen naisrooli, että hän on aktiivinen ja toiminnallinen hahmo, joka on irti normeista ja säännöistä eikä pelkää juuri mitään. Siksi häntä oli todella mukava näytellä.

- Koukussa on ihan omanlaisensa sarja, jossa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla rikostarina ja ihmissuhdedraama. Näen yhtymäkohtia muuhun Nordic noiriin kuten Siltaan, mutta toisaalta Koukussa sisältää samastuttavampia hahmoja. Se ei ole pelkästään viileä, vaan mukana on erilämpöistä näyttelijäntyötä ja myös huumoria. Se tuo paljon sävyjä mukaan. Maailma on eheä ja siihen pääsee hyvin sisälle.

- Näyttelen useita kohtauksia Eero Milonoffin esittämän Koden kanssa. Eero ja Ilkka Heiskanen puhuvat niin hyvää Helsingin slangia, että tuntui kuin itsekin olisin päässyt mukaan siihen uskottavuuteen, vaikka lähinnä murahtelin väliin. Tuntui heti, että omakin hahmoni oli mukana skenessä!

Tommi Eronen (Oskari)

Koukussa-sarjan Oskari (Tommi Eronen).
Koukussa-sarjan Oskari (Tommi Eronen). Kuva: Yle koukussa

"Oskari on perheenisä, poliisi ja mies, joka yrittää tehdä asiat elämässään kunnollisesti ja oikein. Oskarilla on kuitenkin menneisyys, jonka hän haluaa kieltää. Siksi Oskari on enemmän tai vähemmän hukassa elämänsä kanssa."

- Oskari on periaatteessa puhtaaksi kirjoitettu ja klassinen roolihenkilö, joka reagoi todellisiin, ympärillä tapahtuviin asioihin. Paineita tulee joka suunnalta: perheestä, historiasta ja ammatista, jossa siinäkin joutuu peittelemään ja valehtelemaan. Näyttelijänä on kiitollista, kun on konkreettisia asioita ympärillä. Silloin hahmon rakentamisessa on oleellisinta pitää huolta siitä, mitä laskee näkyviin ja mitä peittää.

- Minulle tuli heti alussa sellainen olo, että Koukussa kertoo jostakin tosi olennaisesta. Sellainen tunne on aika harvinainen. Sarjassa on monta teemaa ja toistensa kanssa risteävää maailmaa. Pintatasolla on kyse poliiseista ja rikollisista, mutta todellisuudessa Koukussa kertoo syvemmistä sidoksista niiden välillä. Siinä on hirmu kirkkaita havaintoja ihmissuhteista, perheestä, menestyksestä ja pärjäämisestä.

- Ihailin jo kuvauksissa Antti Virmavirran työtä. Kuningasnäytelmissä on aina kaiken taustalla hallitsija, ja Antin hahmo, poliisien pomo Pentti on juuri sellainen. Hän edustaa sarjassa auktoriteettia. Vain todella taitava näyttelijä osaa tehdä tuollaisesta hahmosta sekä vahvan että myös sydämellisen.

Santeri Mäntylä (Niko)

Koukussa-sarjan Niko (Santeri Mäntylä)
Koukussa-sarjan Niko (Santeri Mäntylä) Kuva: Yle koukussa

"Niko on lukioikäinen, lahjakas ja fiksu kaveri, joka asuu isänsä Oskarin kanssa. Sarjan aikana hän alkaa itsenäistyä, ja tavallaan isä ja poika kasvattavat yhteisen matkan edetessä toisiaan."

- Kävimme paljon tekstiä läpi ohjaaja Marja Pyykön ja Tommi Erosen kanssa. Juttelimme siitä, miten suhteet menevät ja mitä niiden taustalla on. Nikon roolissa oli keskeisintä tietysti isäsuhde. Tommin kanssa oli hauskaa näytellä, koska olemme mielestäni molemmat aika luontevia tyyppejä. Sitä kautta yhteinen aallonpituus löytyi aika helposti, ja siitä oli tietysti roolihahmojenkin kannalta hyötyä.

- Jo käsikirjoituksesta tuli todella hyvä fiilis, ja luin sitä ihan koukuttuneena itsekin. Nähtyäni pari ensimmäistä jaksoa tunnelma vahvistui. Kuvauksissa on usein vaikea sanoa, mitä on tulossa, kun on tekemisessä niin kiinni. Mutta vilpittömästi voi kyllä sanoa, että todella jännittävä sarja on luvassa.

Anna-Maija Tuokko (Juulia)

Koukussa-sarjan Juulia (Anna-Maija Tuokko)
Koukussa-sarjan Juulia (Anna-Maija Tuokko) Kuva: Yle/Dan Castledine koukussa

"Juulia on Oskarin puoliso, kolmikymppinen nainen, joka painii sen ikäisten naisten asioiden kanssa. Hän on sarjan alussa onnellisessa tilanteessa, mutta sitten monenlaiset kuviot alkavat painaa päälle."

- Tyttöystävähahmot ovat usein vähän epäkiinnostavia näyttelijän kannalta, mutta Juulia ei ollut lainkaan sellainen. Hahmolla oli paljon näyteltävää ja oikea, oma funktio tarinankerronnasa.

- Olen todella ylpeä siitä, että sain olla mukana sarjassa. Koukussa on realistinen olematta kauhean synkkä. Aiheet ovat kovia, mutta mukana on myös lämpöä. Sarjalle ei tule mieleen kovinkaan montaa vertailukohtaa. Vahvojen ihmissuhteiden lisäksi se paljastaa kiinnostavalla tavalla sekä huume- että poliisimaailmojen hierarkioita.

Jussi Nikkilä (Julius)

Koukussa-sarjan Julius (Jussi Nikkilä)
Koukussa-sarjan Julius (Jussi Nikkilä) Kuva: Yle koukussa

"Julius on skarppi, menestymään pyrkivä henkilö. Pärjäämispaineiden ohella mietityttävät tulevaan isyyteen liittyvät asiat. Julius ei tarkoita lähtökohtaisesti pahaa, mutta kyllähän sitä sitten tapahtuu."

- Oli antoisaa työskennellä sellaisen hahmon parissa, joka on ristiriitainen. En ole esittänyt pahista aiemmin. Yksiulotteinen paha ei tietenkään ole kiinnostavaa, joten piti miettiä, mikä Juliuksessa on hyvää ja samastuttavaa. Mutta toki myös sitä, millaiset asiat ajavat rikokseen ja vallanhaluun, ja kuinka säälimättömiä keinoja menestyksen eteen on valmis käyttämään.

- Tarinassa on todella mielenkiintoisia henkilöitä ja tykkään siitä, miten juoni rullaa eteenpäin. Näyttelen eniten Juliuksen vaimoa esittävän Marja Salon kanssa. Tunnemme pitkältä ajalta ja olemme mm. olleet ihan nuorina samassa bändissä. Kuvaukset ovat usein nopeita puristuksia ja silloin on hienoa, kun on rinnalla tyyppi, johon tietää voivansa luottaa. Etenkin jos on intiimejä kohtauksia. Marjan työskentely kuvauksissa oli upeaa ja herkkää, ja uskon, että hän paikkaa meidän kahden kohtauksissa munkin sössimiset (naurua)!

Eero Milonoff (Kode)

Koukussa-sarjan Kode (Eero Milonoff)
Koukussa-sarjan Kode (Eero Milonoff) Kuva: Yle/Dan Castledine koukussa

"Kode on raksoilla työtä tekevä jäbä, joka on elämän ja sosiaalisen ympäristön kautta ajautunut douppimaailman pyörteisiin. Pikku hiljaa se maailma osoittaa kaikki puolensa."

- Sarjassa oli ilo ja kunnia näytellä. Saimme harjoitella paljon, keskustella ja ehdottaa asioita sen sijaan, että käsikirjoitus olisi ollut pyhä. Minulle se on ihan elinehto sille, että homma toimii. Näyttelijänä pyrin aina hakemaan kielen omaan suuhuni sopivaksi. En tietenkään tarkoita sitä, että jokainen hahmo puhuisi kuten minä, mutta Kode oli sopivasti stadin kasvatti. Ja siitä ympäristöstä minäkin olen kotoisin.

- Pidän todella paljon teemoista, joita Koukussa käsittelee. Se ei ole vain kuvaus douppikuvoista, vaan kaikki ihmiset ovat inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Ilmapiiri kuvauksissa oli hyvä, ja kokonaisuus syntyy kaikkien, ihan koko työryhmän panoksesta. Sellaisessa ympäristössä on hyvä olla. Näyttelemisessä toisista tulevat impulssit ja luottamus ovat niitä asioita, jotka vievät johonkin suuntaan.

Sarjan Facebookissa on runsaasti Koukussa-lisämateriaalia!

Kommentit

Yle TV2