Hyppää pääsisältöön

Suomalaisnainen teki gradun Redditissä - hengaamalla siellä vuoden

Netin keskustelupalstoilla hilluminen ei ole turhaa. Etenkään silloin, jos se tuo maisterin paperit kouraan.

Salla Koivun mukaan Reddit edustaa monille aika pinnallista paikkaa. Osalle sivustolla on kuitenkin tärkeä, syvällinen merkitys. // Kuva: Karin Gellman

26-vuotias Salla Koivu on selannut internetin etusivuksikin kutsuttua Redditiä vuodesta 2008 alkaen. Hän viettää sivustolla noin tunnin verran per päivä.

Kiinnostus sivustoa ja ylipäänsä virtuaaliyhteisöjä kohtaan sai Koivun tekemään kauppakorkeakoulun gradunsa Redditissä: hän hengaili palvelussa vuoden ajan ja tutki, mitä ihmiset jakavat netissä ja miksi ihmiset toimivat Redditissä avoimemmin kuin oikeassa elämässä.

- Ihmiset paljastavat Redditissä ja keskustelupalstoilla itsestään enemmän kuin oikeassa elämässä. Redditissä puhutaan paljon esimerkiksi ateismista, markkinointikoordinaattorina työskentelevä Koivu kertoo YleX:lle.

Suositulla keskustelusivulla hengailu kuulostaa helpolta ja leppoisalta tavalta tehdä gradu. Koivuhan tekisi samaa muutenkin.

Vai tekisikö?

"Redditin etusivun aukaiseminen tuntui ahdistavalta."― Salla Koivu

- Visioni oli se, että mä vain hengailen ja gradu syntyisi kuin itsestään. Nyt kävi sellainen jännä ilmiö, että Redditin etusivun aukaiseminen tuntui ahdistavalta. En voinut selata sivua rennosti, vaan piti analysoida keskusteluja. Turhat kissakeskustelut piti jättää lukematta, Koivu sanoo.

Koivun suurin oppi vuoden tutkimusjakson aikana oli huomio siitä, että sosiaalinen verkkosivu Reddit toimii joillekin käyttäjille selkeästi voimaannuttavana paikkana. Voimaannuttavuus toimii sekä hyvässä että pahassa: anonyyminä muiden käyttäjien mielipiteiden teilaamisesta voi saada hyvänolontunteita, samoin kuin sellaisten asioiden kertomisessa, joita ei uskaltaisi sanoa omalla naamallaan.

Eräs suosittu keskusteluketju Redditissä on nimeltään mikä salaisuus pilaisi elämäsi. Esimerkiksi tällaiseen kysymykseen vastaaminen voi olla Koivun mainitsema voimaannuttava kokemus.

- Ketjussa eräs nainen kertoo siitä, että hänellä on pieni leipomo, jossa hän tekee kakkuja, joita kehutaan maasta taivaisiin. Hän ei ole ikinä uskaltanut kertoa kenellekään, että valmistaa kakut valmiista taikinapohjasta, Koivu kertoo.

Koivun graduun voi tutustua täällä.

Lue myös:

Kuinka luotettava sosiaalinen media on uutislähteenä? Katso Docventures Yle Areenasta

Reddit kielsi ylipainoisten haukkumisen, käyttäjät suuttuivat