Hyppää pääsisältöön

Vetoomus perhe-elämän puolesta

Vetoomus perheiltojen puolesta
Vetoomus perheiltojen puolesta Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen tapani latva kakkonen

Nykyään ihmisillä on liikaa tekemistä, koska he kuvittelevat tekemällä saavuttavansa jotakin. Vanhemmat ovat siitä onnellisessa asemassa, että he voivat tämän oivaltaessaan tehdä jotakin arvokasta löhnimällä joutohetket kotona – nimittäin harjoittaa arvokasta läsnäolovanhemmuutta.

Omia kauneimpia lapsuusmuistojani on, kun isäni osallistui leikkeihimme sohvalla nukkuen, jolloin saatoimme körötellä pikkuautoilla hänen otsansa poikki. Oi muistoja. Valitettavasti myös lapsilla on tänä päivänä liikaa virikkeitä eivätkä he enää osaa arvostaa hitaan elämän kauneutta. Siksi vetoankin teihin, ihmiset, uuden suomalaisen perinteen perustamiseksi.


Retroilta

Perheiden tulee tästedes järjestää kerran kuussa ilta, jolloin nuoruuteni tyyliin kaikki perheenjäsenet ovat kotona eivätkä mielestään keksi mitään elämää edistävää ajankulua. 80-luvulla tämä olikin helppoa, koska ulkosalla oli muistikuvieni mukaan mahdollista lähinnä vain hiihtää. Sisätiloissa taas oli vaihtoehtoja – siellä saattoi joko lukea Arto Paasilinnan romaaneja tai imeskellä raakoja perunoita.

Retroiltaisin perhe siis kokoontuu raitaverkkareissa olohuoneeseen. Yhteiskunta voisi mielestäni tukea uutta perinnettämme maltillisin toimin; sulkemalla koko maasta mobiililiikenteen, pimentämällä katuvalot taajama-alueilta ja sulkemalla kaikki televisiolähetykset paitsi Ylen kakkoskanavan, joka lähettää tuona iltana Kyllä isä osaa -jaksoja 90-luvulta. Näitä laatu-uusintoja sitten isät, äidit, siskot, veljet tapittavat puoliksi tajuissaan ja samalla tuntevat hiljaista, mutta siltikin vallattoman suurta ja pyhää yhteyttä perheensä kanssa. Televisiottomat taloudet voivat vaihtoehtoisesti pelata Kimbleä kynttilänvalossa.

Sinkut ja muu joutoväki voivat erikseen hakea Kelalta tunnuskortin, jonka esittämällä – ja siististi pukeutuneina – heillä on noina iltoina pääsy erivapaudella auki pidettäviin ravintoloihin, joissa hekin voivat pyrkiä perhe-elämään osallisiksi.

Tällä käytännöllä säästämme jatkossa arviolta 80% nuorisopsykiatrian tarpeesta.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.