Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Loputon matka

dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1
Nabil lähtee etsimään tulevaisuutta Euroopasta. dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1 dokumenttiprojekti: loputon matka

TV1 maanantaina 9.11.2015 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 14.11. klo 00.40
Yle Areenassa 30 päivää

Eräänä kesäyönä joukko syyrialaisia kahlaa hiljaa Aleksandrian edustalla Egyptissä. Heillä on mukanaan pieniä lapsia, vähäiset matkatavarat ja ruokaa muovikelmuissa.

dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1
dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1 Kuva: Angela laivassa. dokumenttiprojekti: loputon matka
Matkalaiset kuljettavat tavaroitaan päänsä päällä, kun he nousevat veneeseen. Vene kuljettaa ihmiset kauempana odottavaan kalastaja-alukseen.

Alkaa pitkä ja hengenvaarallinen matka. Yksi maailman vaarallisimmista matkoista tällä hetkellä. Pakoon sotaa ja vainoa.

Mitä merimatkalla tapahtuu?

Syyrialainen it-insinööri Rami Aramouni osti viimeisillä rahoillaan pienen kameran. Hän kuvasi oman ja ystäviensä vaarallisen pakomatkan Syyriasta halki Välimeren kohti Eurooppaa.

Dokumenttiprojekti: Loputon matka, yle tv1
Dokumenttiprojekti: Loputon matka, yle tv1 Kuva: Nabil Berliinissä. dokumenttiprojekti: loputon matka
Amouni matkaa ahtaassa veneessä avomerellä kahdeksan päivää ennen kuin matkalaiset poimitaan öljytankkerin kyytiin ja kuljetetaan Italiaan.

Dokumentin henkilöt haluavat maailman näkevän ja ymmärtävän, miksi he pakenevat ja minkälaisen riskin he matkallaan ottavat.

Amounin kuvaamasta materiaalista ohjaaja George Kurian on koonnut dokumentin, joka kertoo jokapäiväisestä inhimillisestä tragediasta.

Keskelle tuntematonta

Jos hengenvaarallinen venematka onkin takana, edessä on ehkä vielä kovempi paikka. Matkan jälkeen on vuorossa kuukausien epävarmuus ja odottaminen. Minkälaista on tuntea itsensä pakolaiseksi? Mitä se arjessa oikeasti tarkoittaa? Menettää koko entinen elämä.

Kurian on seurannut turvapaikanhakijoita Euroopan puolella Saksaan, Ranskaan, Hollantiin ja Ruotsiin – vastaanottokeskuksesta toiseen. Osa matkalla olleista tapaa jälleen perheensä. Osan on etsittävä paikka, jossa aloittaa uusi elämä.

Dokumentti kuvaa ihmisten epätoivoista matkaa turvallisemman elämän ja toivon löytämiseksi.

The Crossing. Ohjaaja: George Kurian. Tuottaja: Bente Olav / Gründer Film, NRK Norja / Yle Suomi, 2015.

dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1
dokumenttiprojekti: loputon matka, yle tv1 dokumenttiprojekti: loputon matka

Pakolaiset itse kuvasivat laivamatkan tapahtumat.

Lisää aiheesta:
Ulkolinja: Euroopan siirtolaistulva
Ulkolinja: Vaikea matka Britanniaan
Ulkolinja: Bashar al-Assadin Syyria
Yle Uutiset: Mitä tapahtuu Lesboksella? – riipaiseva video kuoleman ja toivon portilta
Yle Uutiset: EU:n tuore arvio: Unionin alueelle kolme miljoonaa siirtolaista vuoteen 2017 mennessä
Yle Uutiset: Turvapaikanhakijat

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.