Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Olin nero

Heikki Soini: Olin nero
Heikki Soini: Olin nero Kuva: Yle/Hans Weckman heikki soini kolumni

Peruskoulun päästötodistuksessa minulla oli 9,8 keskiarvo ja käytösnumeroni oli aina kymmenen. Stipendirahoilla oli kiva ostaa kesälomalle harrastusvälineitä.

Aloitin pianonsoiton musiikkiopistossa kuusivuotiaana, vaikka minusta olisi haluttu tehdä viulisti musikaalisesti todella puhtaan vasemman korvani vuoksi. Esiinnyin heti toisesta luokasta lähtien kevätjuhlissa ja ensimmäisen virallisen pianokonserttini soitin ollessani yhdeksänvuotias.

Esikoulussa rupesin pelaamaan jalkapalloa. Muutamaa vuotta myöhemmin pelasimme joukkueemme kanssa Helsinki Cupin finaalissa ja minut valittiin loppuottelun parhaaksi pelaajaksi. Tämän jälkeen vaihdoin lajin pikajuoksuun, koska olin kentällä aina nopeampi kuin muut.

Tein joskus yläasteella Mensan testin ja läpäisin sen kirkkaasti. Mitä ajattelet minusta nyt?

Tein joskus yläasteella Mensan testin ja läpäisin sen kirkkaasti. Sain myös armeijan kuuluisassa älykkyyttä mittaavassa pällitestissä täydet pisteet.

Mitä ajattelet minusta nyt? Ehditkö jo pillastua vai oletko iloinen puolestani? Oletan, että suurinta osaa kyrsii lukea tuollaista typerää kehuskelua. Se on ihan ok. Olisin jo itsekin lukijana tuominnut kirjoittajan idiootiksi, jos tämä olisi jonkun muun kirjoittama juttu. Moni haluaisi silti lapsistaan kaltaisiani. Eikö tämä ole aika ristiriitaista?

Oikeasti en ole tietysti koskaan ollut nero, minulla on vain erittäin hyvä muisti. Olen ollut hyvä juuri niissä asioissa, joita olemme tottuneet lapsissa arvosanoilla mittaamaan.

Lisäksi kaikki aiemmin kertomani oli itseni valitsemaa ja rajaamaa tietoa. En maininnut, että kusin sänkyyni aika ajoin vielä kouluikäisenä. Jätin myös mainitsematta, että olin nuorempana sosiaalisissa tilanteissa hyvin arka, olen äärimmäisen rajoittunut ruokavalioltani ja kaljuunnuin jo parikymppisenä. Mitään noista asioista ei kuitenkaan arvostella koulussa eikä niistä jaeta stipendejä.

Kaikki aiemmin kertomani oli itseni valitsemaa ja rajaamaa tietoa. Mitä jätin kertomatta?

Aika harva meistä mainostaa omia epäonnistumisiaan. Naamakirjani täyttyi taas kesällä ystävieni iloisista kuvista, joissa ollaan kavereiden kanssa aloittelemassa juhlailtaa skumppalasit käsissä. Enpä ole hirveästi nähnyt sosiaalisen median päivityksiä, joissa odotetaan vuoroa sukupuolitautien poliklinikalla maanantaiaamuna suojaamattoman yhdenyönsuhteen jälkeen hashtagilla #HIV?. Totuus piileksiikin aina niissä yksityiskohdissa, jotka jätetään mainitsematta.

Mikä on minun totuuteni? Huolimatta hyvästä koulumenestyksestäni en kirjoittanut yhtään laudaturia enkä mennyt yliopistoon. Puhtaan sävelkorvan on korvannut tinnitus. Vaikka taustani on liikunnallinen, kärsin silti istumatyöni vuoksi toistuvista alaselän kramppitiloista ja kirjoitan siksi tälläkin hetkellä jumppapallon päällä istuen.

Mitä minusta sitten tuli? Ei oikeastaan yhtään mitään, jos perinteisin mittarein katsotaan.

Mitä minusta sitten tuli? Ei oikeastaan yhtään mitään, jos mittarina käytetään perinteisiä menestyksen merkkejä. En ole ollut linnanjuhlissa, en keksinyt vihaisia lintuja, en säveltänyt hiekkamyrskyä tai voittanut Suomelle mitalia arvokisoista. En keiku vuosittain julkaistavan tulolistan kärjessä, en ole kansanedustaja, en aja kalliilla autolla enkä ole edes julkkis.

Olen ihan tavallinen perheenisä. Jos en olisi kirjoittanut tätä kolumnia, tämän olisi kirjoittanut joku toinen. Sen haluan kuitenkin sanoa, että en enää kuse sänkyyni ja olen kehittynyt sosiaalisissa taidoissani. Siitä olen hyvin onnellinen.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 5
Marja Hintikka Live, jakso 5 Kuva: Freeimages / Małgorzata Głuchowska jakso 5
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Gianni leikkauskuva
Gianni leikkauskuva Kuva: YLe gainni tam mcmillian
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.