Hyppää pääsisältöön

Helppo äitienpäiväkakku

mansikkakakku
mansikkakakku Kuva: Yle / Niina Mattus kakku

Lapsuudenkodissani täytekakku on aina kuulunut juhlapöytään. Seitsenhenkisen perheeni jokaisen jäsenen syntymäpäivää kunnioitetetaan kakulla isän- ja äitienpäivää unohtamatta, joten syötyjä kakkuja kertyy kevyesti vuodessa kymmenkunta. Syyttäkää tylsäksi tai vanhanaikaiseksi, mutta mielestäni paras kakku on itse tehty, perinteinen kermakakku.

Täytekakku on yhteinen projekti

Myönnän, että muutamien vuosien takaisen juustokakku-buumin aikana meilläkin yritettiin muutamaan kertaan korvata perinteinen täytekakku juustoisella sukulaisellaan. Kyllä juustokakut kahvipöydästä katosivat, mutta eivät ne ylistyssanoja saanut osakseen. Äläkä ymmärrä väärin: juustokakku on herkullista, mutta ei siitä juhlapöydän kruunuksi perheeni mielestä ollut.

Kun äitienpäiväviikonloppuna matkustan lapsuudenkotiini tiedän, että lauantaini on pyhitetty kakkupohjan valmistukselle.

Väitän, että täydellisen täytekakun tärkein ainesosa on sen valmistukseen hartaasti käytettävä aika. Meillä kotona täytekakun teko on ollut aina sisaruskatraan yhteinen projekti. Juhlaa edeltävänä päivänä kakkupohja leivotaan ja täytetään. Koristelu tapahtuu aina vasta juhlapäivänä hetkeä ennen tarjoilua. Työnjako on vuosienkin jälkeen meillä sama: minä kuulun aina kakkupohjaa valmistavaan ryhmään kun taas taiteellisemmat pikkusiskoni hoitavat koristelun. Kun äitienpäiväviikonloppuna matkustan lapsuudenkotiini tiedän, että lauantaini on pyhitetty kakkupohjan valmistukselle. Onneksi niin!

Äitienpäiväkakku

Kakkupohja
kolme samankokoista juomalasia
neljä kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
(perunajauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Täyte ja koristelu
5 dl kuohukermaa
banaania
pakastemansikoita
mascarponejuustoa
sitruunamehua
sokeria
vaniljasokeria
kostuttamiseen mehua tai maitoa
Koristeeksi esimerkiksi marjoja, hedelmiä tai suklaata

Valmistus
Ota esille kolme samankokoista juomalasia. Riko niistä ensimmäiseen neljä kananmunaa. Mittaa seuraavaan lasiin yhtä paljon sokeria kuin ensimmäisessä lasissa on munia. Sen jälkeen mittaa kolmanteen lasiin saman verran vehnäjauhoja kuin kananmunia. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Halutessasi voit korvata osan vehnäjauhoista perunajauhoilla.

Kuvassa kolme samanlaista juomalasia
Ota esille kolme samankokoista lasia Kuvassa kolme samanlaista juomalasia Kuva: Yle/Niina Mattus juomalasi

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää munavaahtoon jauhot. Nostele taikina tasaiseksi.

Kuvassa kakkuun tulevia aineita.
Kuvassa kakkuun tulevia aineita. Kuva: Yle / Niina Mattus ´lasit

Kaada valmis taikina korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista kakkupohjaa +175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Pohja on kypsä silloin kun hammastikulla pistää pohjan keskeltä, eikä hammastikkuun jää taikinaa.
Pohja on kypsä silloin kun hammastikulla pistää pohjan keskeltä, eikä hammastikkuun jää taikinaa.

Valmis kakkupohja
Valmis kakkupohja Valmis kakkupohja Kuva: Yle / Niina Mattus kakku

Anna kakkupohjan jäähtyä ennen koristelua.

Valmistele täytteet. Soseuta banaanit sekä kohmeiset mansikat ja sekoita ne keskenään. Lisää tarvittaessa sokeria. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita osa vaahdotetusta kermasta mascarponejuuston joukkoon ja mausta seos sitruunamehulla. Säästä loput kermavaahdosta koristeeksi.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta osat esimerkiksi maidolla tai appelsiinimehulla. Levitä sitten pohjan päälle banaani-mansikkasurvos. Lisää sen päälle kerros macarpone-kermavaahtoseosta. Nosta sitten toinen kerros kakkupohjasta täytetyn osion päälle ja toista työvaiheet. Kun molemmat kerrokset on täyetty, nosta viimeinen osa pohjasta kanneksi.

Levitä kermavaahto kakun päälle. Koristele kakku mieleiselläsi tavalla!

Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän