Hyppää pääsisältöön

Rasismista pitää puhua koulussakin

naisen kasvoihin on maalattu our colonial hangover
Photography:Jouk Oosterhof Concept: Lernert&Sander Hair & make-up: Bianca Fabrie / House Of Orange. Kuvassa on Our Colonial Hangover /Zwart als Roet elokuvan ohjaaja Sunny Bergman. naisen kasvoihin on maalattu our colonial hangover Kuva: Photography:Jouk Oosterhof Concept: Lernert&Sander Hair & make-up: Bianca Fabrie / House Of Orange our colonial hangover

Mitä tekemistä rasismilla on oppimisen tai opettamisen kanssa? Mikä on rasismia ja mikä on kansallista kulttuuria - ja kuka siitä päättää? Tätä pohdittiin myös Japan Prize kilpailussa, kansainvälisellä oppimisen median kilpa-areenalla.

Japan Prize kilpailun kansainvälinen tuomaristo valitsi maailman parhaaksi oppimisen ohjelmaksi vuonna 2015 rasismia käsittelevän dokumentin Our Colonial Hangover (Zwart als Roet).

Dokumenttielokuvassa pohditaan, tulisiko hollantilainen Musta-Pekka-hahmo (Zwarte Piet, englanniksi Black Pete) nähdä viattomana jouluperinteenä vai siirtomaakauden rasismijuhlien krapulaysköksenä?

Ei liene sattumaa, että rasismi on juuri nyt polttava aihe useissa maissa. Kokenut dokumentaristi Sunny Bergman toteuttaa ryhmänsä kanssa elokuvan aikana kutkuttavia sosiaalisia kokeita ja saa katsojan viihtymään ja nauramaan. Bergman kääntää kameran myös itseään ja lähiympäristöään kohti, heittäytyy itse täysillä - eikä tosiaan sääli kohteitaan - saati päästä ketään vähällä.

Our Colonial Hangover haastaa katsojan osallistumaan opintoretkelle omaan itseen: yhtäkkiä nauru tarttuu kurkkuun… mitä ajattelinkaan? Elokuva onnistuu kuvaamaan alitajuntaan kätkeytynyttä rasismia meissä itsessämme. Siksi se koskettaa – ja se tekee tästä ajankohtaisesta elokuvasta aivan erityisen.

Jos dokumenttielokuva saa katsojan aidosti kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan, jopa muuttamaan sitä, kantaa se silloin ansaitusti Grand Prix kruunuaan näissä kisoissa, joissa kisaajia oli kaikista lajityypeistä animaation ja tosi-tv:n välillä.

Koska lajityypillä ei ole väliä, vaan sillä, että osuu maaliin.

Ohjelman logo Design Ah! kirjoitettuna sekä lapsen kädet
Ohjelman logo Design Ah! kirjoitettuna sekä lapsen kädet Kuva: Japan Broadcasting Corporation (NHK) design ah!
Design Ah! - Episode #85 / Japan
The Best Work in the Pre-school Category 2015
Moderni ja visuaalinen havaintoja painottava muotoiluohjelmasarja, joka sopii kaikenikäisille. Tarkastelee japanilaista kulttuuria ja arkea hauskasti eri näkökulmista. Jättää oivaltamisen hienosti katsojalle.Design Ah! -sarja ollut tuotannossa jo useita vuosia.


joukko oppilaita ja opettaja X kuvassa
joukko oppilaita ja opettaja X kuvassa Kuva: Public Television Service Foundation (PTS) teacher x - hello! mr. mayor
Teacher X - Hello! Mr. Mayor / Taiwan
The Best Work in the Primary Category 2015
Taiwanilaisessa ohjelmasarjassa luokkaan tulee uusi opettaja, joka ei ole opettaja koulutukseltaan, vaan kuuluisa jostakin muusta. Tällä kertaa luokkaan astuu dokumenttielokuvien ohjaaja, joka innostaa ja neuvoo oppilaita olemaan aktiivisia ja vaikuttamaan omassa yhteisössään. Oppilaita kismittää pakollinen, kaiken keskeyttävä maidonjuontituokio koulussa.


mies näyttää klemmaria lähikuvassa
mies näyttää klemmaria lähikuvassa Kuva: Swedish Educational Broadcasting Company (UR) the dictator
The Dictator / Sweden
The Best Work in the Youth Category 2015
Miten reagoisit jos sinulta otettaisiin kerralla pois kaikki oikeutesi kansalaisena? Ruotsalaisessa tosi-tv-sarjassa kahdeksan nuorta antautuu vapaaehtoisesti tällaiseen kokeeseen tavoitellakseen rahasummaa. Mutta miten diktatuurissa voi voittaa?


Sunny Bergman maalaa kasvonsa mustiksi
Sunny Bergman maalaa kasvonsa mustiksi Kuva: De Familie Film & TV our colonial hangover
Our Colonial Hangover / Netherlands
The Best Work in the Lifelong Learning Category 2015
The Grand Prix Japan Prize

Dokumenttielokuva pureutuu perinteiseen hollantilaiseen traditioon ja sen vaikutuksiin kulttuurissa. Joulupukin mukana kulkeva pikkuapuri "Musta Pekka" on valkoihoinen mies, joka maalaa kasvonsa mustiksi. Elokuva avaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun: missä kaikkialla rasismia on nähtävillä ja mitä minä siitä ajattelen?


oranssilla pohjalla grafiikkaa sivustolta The Power Factor
oranssilla pohjalla grafiikkaa sivustolta The Power Factor Kuva: Swedish Educational Broadcasting Company (UR) the power factor
The Power Factor / Sweden
The Best Work in the Creative Frontier Category 2015
Mitä demokratia merkitsee käytännössä? Interatiivinen sivusto on tehty muuttamaan sitä tilastollista tosiasiaa, että suurta osaa ruotsalaisista nuorista ei demokratia (tai sen puute) voisi vähempää kiinnostaa. Se on kehitetty yhdessä opettajien, politiikan tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Se kytkeytyy onnistuneesti Diktaattori –sarjan asetelmiin.


kaksi naista sillalla
kaksi naista sillalla Kuva: Stories That Matter Ltd., Tripod Media nowhere to call home
Nowhere To Call Home: A Tibetan in Beijing / United States, China
The Japan Foundation President’s Prize 2015
Taitavasti kerrottu ainutlaatuinen tarina tiibetiläisestä naisesta, joka päättää muuttaa elämänsä kohtalon.
kaksi lasta järvellä kumiveneessä
kaksi lasta järvellä kumiveneessä Kuva: IKON how ky turned into niels
How Ky turned into Niels / Netherlands
The UNICEF Prize 2015
Hollantilainen Ky on syntynyt tähän maailmaan tyttönä, mutta hän on aina tiennyt olevansa poika. Taitavasti tehty dokumentti osana selvästikin kiinnostavaa sarjaa kertoo Ky matkasta ja muutoksesta ja siitä, kuinka hänestä eräänä päivänä tuli myös nimeltään Niels.


animaatio perhe natsisotilaiden uhkaamana
animaatio perhe natsisotilaiden uhkaamana Kuva: Fettle Animation children of the holocaust
Children of the Holocaust / United Kingdom
Special Jury Prize 2015
Pysäyttävän taidokkaasti tehty ohjelma tutusta ja rankasta aiheesta. Aikalaisten tarinoita omasta lapsuudesta holokaustin varjossa kuvittavat upeat animaatiot.
Lue lisää: Oppimisen ykkösenä 50 vuotta: Japan Prize

Kirjoittaja Tuula Rajavaara toimi Japan Prize 2015 juryn puheenjohtajana ja sai siis aitiopaikalta seurata keskustelua siitä, mitkä oppimisen ohjelmat ja konseptit toimivat maailmanlaajuisesti.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.